Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Online veiligheid is kwestie van aanbod en van vraag.

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 15 april 2015 08:00 uur

In elke discussie of publicatie over internet komt vroeg of laat het begrip veiligheid ter sprake. Het maakt daarbij niet uit of het oorspronkelijk onderwerp betrekking had op standaard particulier gebruik of een complexe zakelijke toepassing. Dit is geen recent verschijnsel, maar ontegenzeggelijk is het automatisme waarmee dit ter sprake komt de laatste jaren veranderd.

De opkomst van – in willekeurige volgorde – social media, e-commerce en cloudtoepassingen spelen hierbij uiteraard een rol. Evenzo is het aantal minder frisse ontwikkelingen, die slechts ten dele met het begrip cybercrime worden geadresseerd, een factor die zorgt dat er vaker wordt stilgestaan bij online veiligheid en veiligheid van online data.

Wie met die kennis vervolgens naar de markt kijkt ziet dat er bij het onderwerp veiligheid nog erg vaak volgens een vast patroon wordt gehanteerd. Overheden en bedrijfsleven roepen apart of gezamenlijk een paar keer per jaar de burgers op veiliger online te zijn. Consumentenorganisaties klagen meermaals per jaar dat ‘het internet’ niet veiliger is geworden. De pers tenslotte werpt zich keer op keer op incidenten om aan te tonen dat er van alles mis is. Het lijkt vooral zenden wat er gebeurt en weinig ontvangen, laat staan echt luisteren en echt samenwerken.

Hoe kan deze situatie doorbroken worden, hoe kan ‘online’ veiliger worden? Ian Goldberg, die dit onderwerp afgelopen december op het PI.lab event en eind maart bij Bits of Freedom ter sprake bracht, is van mening dat het onjuist is aan te nemen dat de gewone gebruikers (en dat kan zowel een particulier als bijv. een ZZP’er zijn!) echt massaal gaan vragen om meer veiligheid, in de vorm van bijvoorbeeld encryptie,  voor de online diensten die zij afnemen. Voor professionele gebruikers (denk daarbij niet alleen aan technici maar ook aan bijv. advocaten) zal dat iets anders kunnen liggen. Wie aan zet zijn, dat zijn de aanbieders. Meer veiligheid aanbieden is noodzakelijk om tot meer vraag te komen en meer navraag over het waarom. Pas dan komen aanbod en vraag samen en is er effectief meer online veiligheid mogelijk.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...

De jaarcijfers bekeken: AlfaNet
Ferdinand: Misschien de cijfers van dit jaar ook eens bespreken?