Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Nieuwe BTW-regels: Duitse belastingdienst registreert Nederlandse hosters

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 31 maart 2015 08:00 uur

Sinds 1 januari dit jaar gelden er nieuwe regels voor de BTW. Wie particuliere klanten heeft als hoster moet daarover de BTW in rekening brengen van het land waar de klant woont. Wie particuliere klanten heeft uit alle EU-landen, moet BTW in rekening brengen uit net zoveel landen. Gelukkig is het mogelijk om al die BTW bij één loket aan te geven en af te dragen. Desondanks hebben verschillende Nederlandse hosters in de afgelopen week een brief ontvangen van de Duitse belastingdienst.

Van een van de hosters hebben we een kopie ontvangen van de brief die door de Duitse belastingdienst (“Finanzambt Kleve”) was verstuurd. Uit de brief blijkt dat de bewuste hoster van de Duitsers een “Steuernummer” heeft gekregen voor de omzetbelasting. Dit nummer is vergelijkbaar met het Nederlandse burgerservicenummer (BSN), dat natuurlijke personen hebben en ‘Rechtspersonen en Samenwerkingsverbanden Informatienummer’ (RSIN) dat rechtspersonen en vennootschappen hebben.

Naast de mededeling dat de hosters geregistreerd zijn, bevat de brief verder geen informatie. Ook de FAQ voor Nederlandse ondernemers op de website van het Finanzambt Kleve bevat geen informatie over de registratie. Op webhostingtalk.nl zijn er drie hosters die melden een brief te hebben gehad van de Duitsers. Twee van deze hosters geven aan zich (bij de Nederlandse Belastingdienst) aangemeld voor de Mini One Shop Stop (MOSS) regeling. Deze snappen daarom niet wat de Duitsers van hen willen.

De MOSS-regeling waar de hosters gebruik van maken, zorgt ervoor dat de buitenlandse BTW bij de eigen belastingdienst kan worden aangegeven en betaald. Ook al kan bijvoorbeeld Duitse BTW in Nederland worden aangegeven en betaald, het is en blijft Duitse BTW.

In de systemen van de Duitsers moet die BTW daarom worden verwerkt. Daarbij moet dan ook bekend zijn door wie de BTW is aangegeven en betaald. Dat is ook van belang om controles te kunnen uitvoeren (dat lees je goed, het is niet uit te sluiten dat Nederlandse hosters gecontroleerd gaan worden door de Duitsers). Om dat te kunnen doen moeten de bedrijven in kwestie wel eerst worden geregistreerd door de Duitse Belastingdienst. Mijn vermoeden is dat dat de reden van de registratie is.

De komende tijd zullen we meer aandacht besteden aan de nieuwe BTW-regels en de Mini One Shop Stop (MOSS). Wie zijn ervaringen of visie wil delen, kan een mail sturen naar [email protected].

[advpoll id=”131″ title=”Vraag van de dag” width=”100%”]

Brief Finanzambt Kleve aan Nederlandse hosters

Brief Finanzambt Kleve aan Nederlandse hosters

Wouter, 31 maart 2015 9:48 am

Waarom sturen ze de brieven in het Duits? Met alle respect, maar ik zou 'm om alleen die reden al retour afzender sturen met het verzoek een Engelse (of Nederlandse) variant te sturen.

Henk, 6 april 2015 4:14 am

Wel interessant om te weten. Zo zie je maar, we gaan steeds meer richting een Europa. De Duitsers voeren in Nederland controles uit, wie had dat ooit nog kunnen denken.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.