Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Groenste datacenter van Europa niet gebouwd ondanks 1,5 miljoen euro subsidie

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 3 april 2015 08:00 uur

Het ‘groenste datacenter van Europa’ dat gebouwd zou worden in Steenwijk, lijkt er na 6 jaar aanmodderen definitief niet te komen. Het datacenter dat maar liefst aanspraak kon maken op 6 miljoen euro subsidie is niet van de grond gekomen. Het consortium dat het datacenter zou gaan bouwen, moet nu aan de subsidieverstrekkers aantonen dat de 1,475 miljoen euro subsidie die al verstrekt is, wel juist besteed is, meldt Computable.

Het Triple Green Datacenter (TGDC) dat in Steenwijk moest verrijzen zou 4.000m2 aan oppervlakte krijgen. De opening stond voor 2013 op de planning. Het consortium dat het datacenter zou moeten bouwen (ECO2DC) kampte echter met de nodige tegenslagen. Als gevolg daarvan is er nooit met de bouw van het datacenter gestart.

Ondertussen is er wel al bijna 1,5 miljoen euro voorschot op de subsidie verstrekt, die in totaal zo’n 6 miljoen euro kon bedragen. De subsidieverstrekkers, bestaande uit de provincie Overijssel, het ministerie van Economische Zaken en het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling, willen nu openheid van zaken hebben over hoe het geld is uitgegeven.

Tegenover Computable stelt Erwin Giesbers, directeur van Compello, één van de bedrijven die deelnamen in ECO2DC dat het geld dat is ontvangen, is uitgeven aan ‘onderzoek naar koeltechieken’. Dat is conform het doel van de subsidie die was verstrekt, stelt hij.

Het verhaal roept de nodige vragen op. De belangrijkste vraag is waarom het überhaupt nodig is om subsidie te krijgen om een groen datacenter te bouwen. Er zijn verschillende zéér duurzame commerciële datacenters in Nederland die zonder maar één cent subsidie draaien. Wie meer informatie wil over het geflopte project kan terecht bij Computable die een aardig dossier heeft opgebouwd over het ‘groenste datacenter van Europa’ dat er waarschijnlijk nooit zal komen.

[advpoll id=”133″ title=”Vraag van de dag” width=”100%”]

eco2dc

Peter, 3 april 2015 6:55 pm

Hey meneertje compello,

Je hebt vast mooie facturen geschreven en lekker geld verbrand. Het gaat om geld van de nederlandse burger, maar als rasechte kapitalist interesseert je dat natuurlijk niet? Opportunist!

Henk, 6 april 2015 4:09 am

Voorspelbaar. Dit soort projecten doet men meestal alleen maar voor de subsidie. Wel jammer want het had mooi kunnen worden. Groen is de trend.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.