Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

OpenStack vs. VMware: dankzij PayPal 1-0?

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 9 april 2015 10:00 uur

Is het nieuws als een bedrijf afscheid neemt van VMware en volledig overstapt naar OpenStack? Wel als dat bedrijf PayPal heet. Alle 4000 fysieke servers draaien inmiddels op een eigen implementatie van OpenStack, en daarmee rond het betalingsbedrijf een project af dat in 2011 werd gestart. De grote vraag is dan of het daarbij blijft of dat VMware meer terrein gaat verliezen aan OpenStack.

Die vraag laat zich niet zo eenvoudig met een eenduidig ja of nee beantwoorden. PayPal startte in 2011 met het vervangen van VMware als hypervisorsoftware voor OpenStack omdat het op zoek was naar meer flexibiliteit in de hypervisor en vooral omdat het geen vendor lock-in wilde laten ontstaan. Dat laatste zou het grootste zorgpunt moeten zijn van VMware: op een relatief klein aantal na, kiezen de meeste grote en middelgrote bedrijven voor de vSphere-productsuite. Het klein marktaandeel blijft over voor Hyper-V van Microsoft en OpenStack. Het grote succes van VMware is misschien ook wel de grootste bedreiging, want meer bedrijven zijn op zoek naar alternatieven om te voorkomen dat het volledig afhankelijk wordt van één leverancier. Dat geldt ook en zeker voor hostingbedrijven en cloudproviders.

Terug naar PayPal. In een blog legt topman Sri Shivananda uit waarom het bedrijf de keuze heeft gemaakt om een zelfontwikkelde cloudstack uit te rollen over haar servers. OpenStack gaf de mogelijkheid om de cloudstack precies die eigenschappen mee te geven die PayPal wenste. Alleen een in-house ontwikkelde technologie, weliswaar gebouwd op het open-source fundament van OpenStack, gaf voldoende flexibiliteit om ‘de grootste financiële cloud ter wereld’ voldoende ‘stabiel te kunnen laten groeien’. Deze DIY-strategie moet best hard zijn aangekomen bij VMware.

Want VMware en OpenStack hoeven elkaar tenslotte niet uit te sluiten: sterker, VMware heeft OpenStack ook omarmd als technologie. OpenStack is geïntegreerd in vSphere 6, de meest recente release. Klopt: die was er nog niet in 2011 en PayPal had geen tijd om daar op te wachten. Maar Shivananda heeft – weliswaar diplomatiek verpakt – toch redelijk forse kritiek op ’s werelds grootste leverancier op het gebied van virtualisatie en als zodanig een van de belangrijkste pijlers onder cloud. Nota bene: opschalen van capaciteit en uitrol van nieuwe Java-applicaties kost nu minuten, dat was dagen, aldus Shivananda.

Hoe dan ook: OpenStack is bezig met een niet te stuiten opmars, zo constateert ook journalist Yevgeniy Sverdlik op datacenterknowledge.com. Hij noemt in een bericht andere grote bedrijven die inmiddels de switch hebben gemaakt of bezig zijn om over te stappen naar OpenStack. Het zijn niet de minsten met onder meer BMW en Walmart. De keuze van VMware om OpenStack volledig op te nemen in haar productsuite is daarmee ook een goede stap geweest. En noodzakelijk om de positie als marktleider te behouden.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.