Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

OpenStack vs. VMware: dankzij PayPal 1-0?

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 9 april 2015 10:00 uur

Is het nieuws als een bedrijf afscheid neemt van VMware en volledig overstapt naar OpenStack? Wel als dat bedrijf PayPal heet. Alle 4000 fysieke servers draaien inmiddels op een eigen implementatie van OpenStack, en daarmee rond het betalingsbedrijf een project af dat in 2011 werd gestart. De grote vraag is dan of het daarbij blijft of dat VMware meer terrein gaat verliezen aan OpenStack.

Die vraag laat zich niet zo eenvoudig met een eenduidig ja of nee beantwoorden. PayPal startte in 2011 met het vervangen van VMware als hypervisorsoftware voor OpenStack omdat het op zoek was naar meer flexibiliteit in de hypervisor en vooral omdat het geen vendor lock-in wilde laten ontstaan. Dat laatste zou het grootste zorgpunt moeten zijn van VMware: op een relatief klein aantal na, kiezen de meeste grote en middelgrote bedrijven voor de vSphere-productsuite. Het klein marktaandeel blijft over voor Hyper-V van Microsoft en OpenStack. Het grote succes van VMware is misschien ook wel de grootste bedreiging, want meer bedrijven zijn op zoek naar alternatieven om te voorkomen dat het volledig afhankelijk wordt van één leverancier. Dat geldt ook en zeker voor hostingbedrijven en cloudproviders.

Terug naar PayPal. In een blog legt topman Sri Shivananda uit waarom het bedrijf de keuze heeft gemaakt om een zelfontwikkelde cloudstack uit te rollen over haar servers. OpenStack gaf de mogelijkheid om de cloudstack precies die eigenschappen mee te geven die PayPal wenste. Alleen een in-house ontwikkelde technologie, weliswaar gebouwd op het open-source fundament van OpenStack, gaf voldoende flexibiliteit om ‘de grootste financiële cloud ter wereld’ voldoende ‘stabiel te kunnen laten groeien’. Deze DIY-strategie moet best hard zijn aangekomen bij VMware.

Want VMware en OpenStack hoeven elkaar tenslotte niet uit te sluiten: sterker, VMware heeft OpenStack ook omarmd als technologie. OpenStack is geïntegreerd in vSphere 6, de meest recente release. Klopt: die was er nog niet in 2011 en PayPal had geen tijd om daar op te wachten. Maar Shivananda heeft – weliswaar diplomatiek verpakt – toch redelijk forse kritiek op ’s werelds grootste leverancier op het gebied van virtualisatie en als zodanig een van de belangrijkste pijlers onder cloud. Nota bene: opschalen van capaciteit en uitrol van nieuwe Java-applicaties kost nu minuten, dat was dagen, aldus Shivananda.

Hoe dan ook: OpenStack is bezig met een niet te stuiten opmars, zo constateert ook journalist Yevgeniy Sverdlik op datacenterknowledge.com. Hij noemt in een bericht andere grote bedrijven die inmiddels de switch hebben gemaakt of bezig zijn om over te stappen naar OpenStack. Het zijn niet de minsten met onder meer BMW en Walmart. De keuze van VMware om OpenStack volledig op te nemen in haar productsuite is daarmee ook een goede stap geweest. En noodzakelijk om de positie als marktleider te behouden.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...