Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

XSS-lek in WP Super Cache WordPress plugin bedreigt miljoenen websites

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 8 april 2015 10:36 uur

Er is opnieuw een lek ontdekt in één van de populairste WordPress plugins. Een maand geleden werd er een ernstig lek ontdekt in de WordPress SEO plugin van Yoast. Dit keer is het de WP Super Cache plugin waar een XSS-lek in ontdekt is. De plugin wordt door miljoenen websites gebruikt om WordPress sneller te maken.

WP Super Cache is één van de populairste plugins voor WordPress die er is. De plugin wordt gebruikt om WordPress door middel van caching te versnellen. De plugin is alleen al vanaf WordPress.org ruim 7,1 miljoen keer gedownload. Door het lek zijn daarom waarschijnlijk miljoenen WordPress-installaties getroffen.

Volgens Sucuri dat het lek bij toeval heeft ontdekt gaat het om een XSS-lek dat het mogelijk maakt om malafide scripts toe te voegen aan de pagina met bestanden die gecached zijn. Deze scripts kunnen dan gebruikt worden om bijvoorbeeld een nieuwe administrator aan de WordPress-installatie toe te voegen of backdoors en malware aan WordPress themes toe te voegen. Praktisch kan door het lek de volledige website worden overgenomen.

Het is echter wel de vraag hoe bruikbaar het lek voor aanvallers is. Om de aanval te kunnen uitvoeren, moet de aanvaller er eerst voor zorgen dat er malafide scripts worden toegevoegd aan de zogeheten cached file list. Dat levert geen moeilijkheden op. Echter moet daarna een gebruiker met administrator-bevoegdheden op een bepaalde pagina kijken van de WP Super Cache plugin. Dat maakt het uitvoeren van een succesvolle aanval iets lastiger.

Volgens Sucuri is een aanval met behulp van het lek desalniettemin eenvoudig uit te voeren en gevaarlijk. Gebruikers van de WP Super Cache plugin zouden daarom zo snel mogelijk moeten updaten. In versie 1.4.4 van de plugin is het lek gedicht.

Op Twitter heeft Exsillia Internet als eerste Nederlandse hoster aangekondigd om WordPress installaties met de plugin actief te gaan updaten. Het is niet bekend of andere hosters dat ook zullen doen. Andere hosters waarschuwen op Twitter wel al voor het lek.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Uitgelicht bedrijfsnieuws van 14 september 2016
calculo de creditos de consumo: Hervorragend – lange nicht’s mehr von Euch gelesen. Dafür habt Ihr Euch ja diesmal gr...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!