Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Afgelaste IPv6 awards: Een gesprek met betrokkenen

  • Door
  • Randy ten Have
  • geplaatst op
  • 19 november 2008 08:05 uur

Gisteren zouden in de Jaarbeurs in Utrecht de IPv6-awards uitgereikt worden. De jury en de IPv6 Task Force hebben echter besloten dit jaar de awards niet door te laten gaan. Onvoldoende nominaties en belangstelling vanuit het bedrijfsleven zou de oorzaak zijn. De redactie van ISPam.nl heeft daarom contact gezocht met enkele betrokkenen en hen naar de visie gevraagd. Wat vinden zij van de afgelasting en hoe moet de promotie van IPv6 gebruik nu verder.

Erik Huizer (Voorzitter van de IPv6 Task Force):

Het is triest dat de awards moesten worden uitgesteld. Dat geeft aan dat we in Nederland behoudens enkele uitzonderingen niet ver zijn met IPv6. Het is goed dat de laatste maanden de belangstelling aantrekt. Diverse IPv6 implementatieseminars/cursussen, veel artikelen in pers. We denken dat we door de afgelasting op zijn minst nog aan die publiciteit te hebben bijgedragen. In gelijke mate of meer dan als we met te weinig inschrijvingen door waren gegaan. In 2009 is er weer een kans en we zijn overtuigd dan meer inzendingen te krijgen. De IPv6 TF zou veel meer moeten doen aan publiciteit en promotie van IPv6. Maar ontbeert budget, bestaat uit vrijwilligers en is aangewezen op free publicity. Overheid zou een voortrekker rol moeten spelen in implementatie IPv6. B.v. door in alle relevante aanbestedingen IPv6 te eisen. Gelukkig eist EU nu van lidstaten dat 25% van netwerken in 2010 IPv6 ondersteunt op operationele basis.

Alex Bik (Technisch directeur BIT):

Ik vind het een slechte zaak dat de uitreiking van de IPv6 awards is afgeblazen. Afgezien van het feit dat je je af kunt vragen hoe dat komt, geef je hiermee precies het verkeerde signaal af: ‘Oh, dat IPv6 is niet zo belangrijk, dat doen we dit jaar gewoon niet. Volgend jaar kan ook wel.’ terwijl de taskforce naar eigen zeggen als taak heeft ‘om het belang van de overstap te benadrukken’. Slechte zaak, gemiste kans. BIT vind de overstap naar IPv6 wel belangrijk en zal daarom op 23 januari een (gratis toegankelijk) IPv6 seminar organiseren. Verschillende sprekers zullen aan de hand van praktijkvoorbeelden laten zien dat het implementeren van IPv6 niet moeilijk is en ook niet veel tijd hoeft te kosten.

Niels Huibregts (Woordvoerder XS4ALL):

Zonde dat de IPv6 Awards niet doorgaan! IPv6 zou hoog op de agenda  moeten staan van iedereen die zich professioneel met internet  bezighoudt. Binnen een jaar of vier zullen de eerste tekenen van een tekort aan v4 IP-adressen zich doen voelen. Omdat modems, routers en andere etc vaak langer meegaan dan vier jaar, betekent dat dat de hardware die je nu aanschaft, alvast moet zijn voorbereid op v6. Inkopers moeten daar rekening mee houden, maar helaas zijn er nog maar  weinig mensen echt met het onderwerp bezig.
De overheid zou een rol kunnen spelen bij de promotie van IPv6. Door het goede voorbeeld te geven en ervoor te zorgen dat alle overheidssites alvast op v6 adressen bereikbaar zijn, bijvoorbeeld.

Arnout Veenman (Voorzitter ISPConnect):

Het is enorm jammer dat de IPv6 Awards niet doorgaan. Wat het helaas ook aantoont is dat IPv6 veel te weinig prioriteit heeft in Nederland én de IPv6 Awards en andere goede initiatieven die bijdragen aan de promotie en het creëren van bewustwording rondom IPv6 broodnodig zijn. Het is belangrijk dat alle partijen hun verantwoordelijkheid nemen, ISP’s, hosters, bedrijfsleven en niet in de laatste plaats de overheid. Zowel bedrijfsleven als overheden doen er verstandig aan om bij relevante aanbestedingen een “comply or explain” verplichting voor IPv6 Readiness op te nemen. Al is het maar, omdat apparatuur over een langere periode wordt afgeschreven, dan het verwachte moment dat alle IPv4 adressen vergeven zullen zijn.

Roelof Meijer (Directeur SIDN)

Er wordt algemeen verwacht dat de IPv4-adressen in 2010 op zullen zijn. Het is dus van het grootste belang dat bedrijven, ISPs en consumenten inzien dat ze over moeten stappen op IPv6. De IPv6 Awards zijn bedoeld om dit bij die verschillende doelgroepen onder de aandacht te brengen en ze te stimuleren actie te ondernemen. Dat de acties afgezegd zijn baart ons dus erg veel zorgen, het geeft aan dat dit onderwerp nog niet genoeg leeft in Nederland. SIDN sponsort de Award voor ISPs, wij zullen dit onderwerp in 2009 dan ook vaak bij onze registrars onder de aandacht brengen.

Sander Steffann (Co-chair van de RIPE Adress Policy WG):

Ik vind het erg teleurstellend dat de IPv6 Awards niet doorgaan. De Awards zijn in het leven geroepen om IPv6 meer onder de aandacht te brengen in Nederland, en het gebrek aan inzendingen in 2008 laat helaas zien dat dit niet voldoende gelukt is. Ik hoop dat in 2009 het aankomende tekort aan IPv4 adressen, en IPv6 als het antwoord daarop, sterk onder de aandacht worden gebracht. Nu het Ministerie van Economische Zaken IPv6 op de agenda heeft staan voor 2009 kunnen de Internet Providers en het bedrijfsleven niet achterblijven. Ik raad dan ook alle belanghebbenden aan om zich te verdiepen in IPv6. Kennis en ervaring rond het werken met IPv6 zal binnen twee tot drie jaar hard nodig zijn om de verdere groei van het Internet te waarborgen.

Punica, 19 november 2008 9:47 am

Ik vraag mij af hoe geinterviewden hierboven er bij komen dat IPv6 niet hoog op de agenda staan omdat die awards niet door zijn gegaan. Bij veel bedrijven staat het wel degelijk hoog op de agenda, daar is een 'Taskforce' (hoezo debiele naam) niet voor nodig. Zeker als je eens kijk naar de website van de TF zelf. Volgens de voorzitter zijn er de laatste tijd vele dingen in de pers geweest over IPv6, waarom vind ik die hier dan niet ?

http://www.ipv6-taskforce.nl/?page_id=9

Verder heb ik ons bedrijf ook in proberen te schrijven voor de IPv6 awards omdat wij door free usenet via IPv6 en dat in combinatie met meerdere SiXXs pops enorm veel mensen gemotiveerd hebben om hun internet verbinding ipv6 mogelijkheden te geven, echter de waslijst aan vragen en weet ik wat wat je allemaal gevraagt werd was gewoon niet door te komen.

Ik denk dat Sander Steffan de spijker op zijn kop slaat door te stellen dat IPv6 te weinig onder de aandacht is in Nederland, en het lijkt mij juist de taak van de Taskforce om dat te realiseren, ze krijgen toch niet voor niets zakken subsidie ?

Martijn, 19 november 2008 11:46 am

Ik vind die IPv6 taskforce ook een beetje leeg overkomen zo. Uit de website wordt me ook niet duidelijk wat ze nu precies doen.

Er is nog nooit een beter moment geweest om de migratie naar IPv6 te starten. Dankzij Teredo kan een groot deel van de Internetters immers al gebruik maken van IPv6, dus met de vraagzijde zit het wel goed.

Providers kunnen als tussenoplossing een SixXS tunnel+subnet aanvragen om kennis op te doen op het gebied van IPv6 en hun content via v6 beschikbaar te maken. Zodra zij dan technisch in staat zijn om native IPv6 te verwerken kunnen ze de tunnel laten vallen.

Wij hebben in twee weken tijd al heel wat resultaten kunnen boeken met deze methode, het is allemaal veel eenvoudiger dan we vooraf verwachtten. Men moet m.i. de voorzieningen die door de Teredo relays en SixXS POPs belangenloos beschikbaar worden gesteld aangrijpen om nu met de overstap te beginnen.

Ik snap niet waarom de IPv6 award niet uitgereikt kan worden als er partijen zijn zoals BIT die belangenloos zowel een Teredo relay als SixXS diensten aanbieden en het gebruik hiervan promoten. Voor mijn persoonlijke motivatie hebben de diensten van BIT meer gedaan dan de hele IPv6 taskforce de afgelopen maanden.

gerwin, 19 november 2008 3:26 pm

Waar kan je je trouwens opgeven voor die ipv6 seminairs van BIT?

Wido, 19 november 2008 8:40 pm

@gerwin

Dat kan nog niet. Zodra opgeven mogelijk is, zullen we dat uiteraard aankondigen op onze site.

Handrik, 20 november 2008 8:42 am

Ik wacht op IPv7. 7 is één meer dan 6 dus beter. :-P

Martijn (een andere dan hierboven), 21 november 2008 12:22 am

@Hadrik: de oneven versies schijnen tegen te vallen :P

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.