Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Disaster Recovery as a Service: onontgonnen op veel gebieden

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 6 mei 2015 08:00 uur

Met de groei van diensten in de cloud, groeit ook de behoefte aan zekerheid. Het is een tamelijk logische ontwikkeling: bedrijven besteden hun ‘workloads’ uit aan cloudproviders, maar houden ook vaak kritische systemen nog ‘in eigen beheer’. Ze willen echter wel zeker weten dat in geval van een calamiteit alle applicaties en data veilig is. En hoe doe je dat in hybride cloudomgevingen? Er zijn een paar mogelijkheden, zoals het vastleggen van Disaster Recovery in de SLA-afspraken met de provider – er vanuit gaand dat een provider over de juiste faciliteiten beschikt, zoals twin-datacenters. Een andere mogelijkheid is het afnemen van DRaaS.

In Nederland is dat nog een redelijk onontgonnen markt, maar ook mondiaal is Disaster Recovery as a Service nog volop in ontwikkeling. Tot nu toe was er bijvoorbeeld ook geen Magic Quadrant beschikbaar voor DRaaS-providers. Gartner lanceerde pas vorige week voor het eerst een kwadrant waarbij het de leiders voor deze service in kaart brengt. Verrassend genoeg is de marktleider geen bekende naam in de industrie: SunGard, volledig gespecialiseerd in ‘Availability Services’. Dat bedrijf is in Europa vooral actief vanuit Engeland, waar het een flink aantal zogeheten ‘recovery centers’ heeft. Maar SunGard opereert ook vanuit andere landen, waaronder België. Een goede tweede in het kwadrant is IBM.

Maar wie het begeleidende rapport van Gartner leest, ziet ook dat het echt een markt in ontwikkeling is. Gartner verwacht ook dat het een snelgroeiende markt is, mede omdat het cloudlandschap steeds complexer wordt en outages een steeds grotere impact gaan hebben. Netwerkoutages kosten bedrijven snel ruim vijfduizend euro per minuut, zo becijfert Gartner. En dus hebben die bedrijven er alle baat bij dat services beschermt zijn tegen calamiteiten, zeker als een onderneming gebruik maakt van meerdere providers en dus meerdere datacenters – waarbij het bovendien lang niet transparant is in welk datacenter welke services zijn gehost. We hebben het over cloud, niet waar?

Een volwaardige DRaaS zorgt ervoor dat zowel de gevirtualiseerde servers van een klant – al dan niet bij een cloudprovider – als fysieke systemen worden beschermd. Gartner ‘worstelt’ met de definities. Want DRaaS: is dat niet een extra cloudentiteit naast de primaire workloads die al zijn uitbesteed aan cloudproviders? Of is DRaaS dan vooral bedoeld voor bedrijven die hun servers nog on-premise hebben, wederom al dan niet gevirtualiseerd? In dat geval: is de eerste stap dan niet het verplaatsen van de servers naar een (public) cloudprovider? Toegevoegde waarde van DRaaS is hoe dan vooral replicatie van serveromgevingen, waar dan ook of het inregelen en het beheren van backups in de cloud. Ook hier een uitdaging: het maken van de backups is niet zo’n probleem, het restoren van die backups tegen steeds stringentere eisen op gebied van RTO en RPO vaak wel.

Enfin, het eerste kwadrant is een feit. Het zal vooral interessant zijn om te zien waar bedrijven als Bluelock en Seagate, de ‘visionairen’, hun toegevoegde waarde gaan leveren in DRaaS en backup-as-a-service. Bluelock levert Recovery as a Service en claimt honderd procent integratie in multi-tenancy. Seagate levert met EVault een recovery-service met een SLA waarbij een klant binnen één uur weer bij haar data kan. De voorbeelden geven aan dat DRaaS vooral nog zoekende is, zoekende naar wat de klant nu precies verwacht van een dergelijke service.

DRaaS

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...