Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

ISPConnect opdrachtgever Capture the Flag Hackingwedstrijd

  • Door
  • Redactie
  • geplaatst op
  • 8 mei 2015 10:00 uur

Afgelopen week werd er op de Hogeschool van Amsterdam de Capture the Flag hackingwedstrijd gehouden, waarbij HBO en MBO studenten in twee teams proberen een server te hacken. ISPConnect was de opdrachtgever in deze hackingwedstrijd. Wij vroegen Simon Besteman van ISPConnect naar de wedstrijd en rol van ISPConnect in het geheel.

Simon legt uit dat de wedstrijd onderdeel is van het programma “de Publiek Private Samenwerking” (PPS), een samenwerkingsverband tussen het ROC van Amsterdam, de HvA, een aantal bedrijven uit de sector en ISPConnect (namens DINL en De Cloud University). De PPS heeft tot doel om de ICT opleidingen van het ROCvA beter aan te laten sluiten op de Cybersecurity behoefte van de werkgevers.

Op de vraag wat de wedstrijd inhoud vertelt Simon het volgende “Voor de wedstrijd hacken de teams een WordPress omgeving. De groep studenten is in twee teams onderverdeeld. Team blauw moet van de “aanvallende” kant de kwetsbaarheden ontdekken en daarover rapporteren (en later aanvallen). Team rood moet in de stoel van de beheerders de kwetsbaarheden in kaart brengen en waar nodig versterken. Het gaat hier om pentesten. De “aanvallers” hebben als taak om de kwetsbaarheden te exposeren en te laten zien waar het systeem open ligt. Zij moeten zich conform de regels gedragen. Dus vrijwaring vragen en rapporteren over hun bevindingen. Het wedstrijd is onderdeel van een traject van acht weken. Iedere week leveren beide teams een rapport over hun bevindingen en stellen ze next steps voor, onder begeleiding van security experts.”

Simon gaat verder: “ISPConnect is  de “opdrachtgever” en de eigenaar van de WordPress site die aan beide teams de opdracht verstrekt. Ik moet vrijwaring geven voor de penetratie tests (en verifiëren dat de hackers niet verder zijn gegaan dan ik ze toestemming heb gegeven) en uiteindelijk moet ik van de verschillende aanbevelingen ter versterking van de veiligheid de afweging maken welke doorgevoerd zullen worden. Verder mag  ik iedere week punten uitdelen en straks een winnaar aanwijzen!”

De reden dat ISPConnect aan deze wedstrijd mee doet is volgens Simon simpel: ” ISPConnect werkt al sinds de start van ons Cloud University initiatief samen met ROC Amsterdam. Wij zijn deelnemer van het project CyberSecurity en wij nemen plaats in het bestuur van de PPS. Als vereniging van hosters vinden wij het van essentieel belang dat cybersecurity een levend en sterk onderdeel van de ICT opleidingen zowel bij MBO als HBO is. Bovendien vinden wij het interessant om niet alleen met werkgevers en schoolbesturen te schakelen, maar ook om te sparren met studenten zelf. De komende jaren gaan we vaker van dit soort onderwijsprojecten uitzetten waarbij het thema (Cyber) security is. Daarnaast zijn wij met het onderwijs op ook op andere gebieden bezig projecten op te zetten.”

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.