Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Kijkje in het datacenter van Interconnect ’s Hertogenbosch en Eindhoven

  • Door
  • Redactie
  • geplaatst op
  • 13 mei 2015 08:00 uur

Wat is er nou leuker dan een kijkje te nemen binnen in een datacenter? Het is voor onze bezoekers onmogelijk om elk Nederlands datacenter zelf te bezoeken. ISPam.nl springt in dit gat met een nieuwe rubriek: Kijkje in de keuken van een datacenter. In de tweede aflevering nemen wij een kijkje bij Interconnect en stelden wij Jeroen Stevens, Technisch Directeur, een aantal vragen over de visie van het datacenter, de klanten en de toekomst. Tot slot nemen wij aan de hand van een aantal foto’s ook daadwerkelijk een kijkje in het datacenter.

Interconnect 's Hertogenbosch

Het in 2006 geopende datacenter in ’s-Hertogenbosch, tevens fungerend als hoofdkantoor.

Interconnect in het kort

Locatie Datacenter: Eindhoven en ’s Hertogenbosch (9 +2 zalen)
Oprichtingsjaar: 1995
Datavloer NAP: +3,9m in ’s Hertogenbosch en +20m in Eindhoven

Aantal medewerkers: 78

Totale oppervlakte: 9500 m2
Oppervlakte datavloer: 6800m2; 800 m2 in Datacenter ’s Hertogenbosch en 6000m2 in Datacenter Eindhoven, waarvan 3000m2 reeds gerealiseerd is .

Totaal vermogen: 1.600KVA in ’s Hertogenbosch en 11.200 KVA in Eindhoven
Stroom per rack: Max. 10 kW (of 3x 16A of 1x32A en 1x 16A) netto (10kW is bij 230V 43,5A. Afgerond max 48A)
Stroom redundantie: N+1 in ’s Hertogenbosch en 2N+1 in Eindhoven
Soort stroom (leverancier): Enexis E.D. Mij
Soort koeling: Dynamic Free Cooling in ’s Hertogenbosch en Direct Free Cooling in Eindhoven
Koeling redundantie : N+1 in ’s Hertogenbosch en 2N+1 in Eindhoven

Carrier neutraal: Ja
Meet-me-room: Ja
PUE op de datazaal: 1,15
Remotehands:  Ja 24/7

Certificeringen: ISO 9001, ISO 27001 en ISO 14001 gecertificeerd
Brancheorganisaties: NICTIZ, NCP, Dutch Datacenter Association (DDA)

Is Interconnect regionaal, nationaal of internationaal georiënteerd en wat voor soort klanten zijn er in het datacenter aanwezig?

Interconnect is een nationale speler met sterke aanwezigheid in Zuid Nederland. Volgens Jeroen Stevens heeft Interconnect een diversiteit aan klanten. “Wij hebben klanten door het hele land die een enkele server coloceren in het datacenter, tot klanten zoals Vodafone die een of meerdere dedicated za(a)len afnemen.”

Wat doen jullie om de fysieke, logische en virtuele veiligheid en continuïteit van het datacenter te beschermen?

Interconnect heeft uiterste zorg besteed aan zijn veiligheid. Zo beschikken de datacenters over Borg Klasse IV certificering. Daarnaast hebben zij een CCTV camera beveiligingsysteem, is het datacenter 24/7 bemand en werken zij met toegangscontrole door middel van whitelist en biometrische toegang. Interconnect ziet in preventie het belangrijkste component van brandveiligheid. Interconnect werkt met een Very Early Smoke Detection Apparatus waarbij er 8 detectiepunten per zaal zijn. Ook beschikken zij over IG-55 gasblussysteem met redundante voorraad. Daarnaast werkt Interconnect met brandwerende en brandvertragende materialen voor wanden, vloeren, bekabeling et cetera.

Is het datacenter carrier neutraal en welke fiber en netwerk leveranciers en internet exchanges zijn er aanwezig?

Jeroen Stevens geeft aan dat Interconnect voor beide datacenters heeft gekozen voor een carrier neutraal beleid. Aanwezige carriers zijn: KPN WBA, Bbned, Eurofiber, KPN WEAS, Tele2, Parkned, GVE, Glasvezel Vught, Relined, Interconnect Glasvezel ’s Hertogenbosch, Interconnect Glasvezel Eindhoven, BT, UPC en NDIX. Internet exchanges die aanwezig zijn: AMS-IX (Global Switch & Telecity 2), NL-IX (SARA) en NDIX

Hoe werken jullie aan een zo laag mogelijke PUE?

“In de datacenters van Interconnect zijn Cold Corridors geplaatst. In een Cold Corridor (‘koude gang’) opstelling worden warme en koude luchtstromen gescheiden. Daarnaast wordt er in het datacenter in Eindhoven de Direct Free Cooling (DFC²) techniek van koelingsspecialist Stulz toegepast. Middels deze koeltechniek kunnen wij 97% van de tijd (deels) koelen met buitenlucht. De compressoren hoeven zodoende nog maar zelden op volle kracht te werken. Slechts bij temperaturen van boven de 30 graden Celsius of volledige stroomuitval wordt er volledig gekoeld door de compressoren.” aldus Jeroen Stevens.

Wat doen jullie verder aan MVO?

Jeroen Stevens vertelt dat milieuvriendelijkheid en energiezuinigheid van groot belang zijn voor Interconnect. “Dit uit zich door onder andere zuinig en milieubesparend om te gaan met energie, afvalstromen en emissies. Zo wordt bijvoorbeeld in datacenter Eindhoven gebruik gemaakt van een Direct Free Cooling methode. Ook ondersteunt Interconnect verschillende (lokale) initiatieven voor sport, milieu, cultuur, muziek, IT opleidingen en gezondheid. In ’s-Hertogenbosch is Interconnect medeoprichter van het ICT convenant. Verder hebben we op beide locaties universele oplaadpunten voor elektrische auto’s.”

Wat verwachten jullie van de toekomst van jullie datacenter en hoe gaan jullie dat waarmaken?

Interconnect groeit snel. Volgens Jeroen Stevens is het datacenter Eindhoven reeds voorbereid op een toekomstige uitbreiding. Daar waar nu een L-vormig gebouw met 3.000 m2 datacentervloer op Park Forum staat, wordt straks een U-vormig pand gevormd wat 6.000 m2 datacentervloer bekleedt!

Wat zijn de unieke eigenschappen van het datacenter?

Interconnect biedt klanten middels datacenter diensten de mogelijkheid om apparatuur of applicaties onder te brengen vanuit hoogwaardige datacenters in ’s-Hertogenbosch en Eindhoven, beide volledig in eigendom van Interconnect. Hierbij zijn alle cruciale componenten zoals netwerk-, (nood)stroom- en koelvoorzieningen minimaal redundant uitgevoerd. De Interconnect datacenters  zijn carrier onafhankelijke en bieden een breed aanbod aan netwerkconnectiviteit. Daarnaast werkt Interconnect alleen samen met A-merken. Zo draait momenteel de nieuwste IBM Flash Storage in de datacenters van Interconnect. Klanten kunnen ervoor kiezen om 1 of meerdere servers of racks onder te brengen, daarnaast bestaat de mogelijkheid om dedicated ruimte te huren (in volledige Corridors of eigen zalen). Omdat Interconnect onafhankelijk is van derden, is zij in staat de strategische keuzes te maken die direct bijdragen aan de kwaliteit van haar diensten.

Wat voor voorzieningen zijn er voor klanten aanwezig, zoals vergader-/werkruimtes, koffie- en snoepmachine, kantine etc?

“Aanwezig zijn diverse vergader en kantoor faciliteiten waaronder werkruimte met WIFI, Jura koffieautomaten met verse bonen, heetwaterapparaten en cup-a-soup- en snoepautomaten.  Daarnaast beschikken wij over een opslagruimte, auditorium en een bedrijfskantine waar de klanten gebruik van kunnen maken. Tevens beschikken wij over parkeervoorziening met oplaadpunten voor elektrische auto’s.”

Welke (referentie) klanten zijn er aanwezig in het datacenter?

Zoals hierboven aangegeven hebben de datacenters van Interconnect een diversiteit aan klanten. Een greep uit het klantenbestand: Vodafone Nederland, HLB Shared Service Center, Bavaria,
Würth en Enexis.

En natuurlijk de rondleiding door de datacenters van Interconnect

Interconnect Eindhoven

Het in 2011 geopende datacenter in Eindhoven.

Jeroen Stevens Interconnect

Jeroen Stevens, Technisch Directeur van Interconnect

Interconnect Datavloer

De datavloer

Interconnect Racks

Rij met Racks

Interconnect Gas

Op deze foto staan 76 gasblusflessen.

Interconnect Generator

Éen van de zeven generatoren in datacenter Eindhoven.

Interconnect Koel

De koelinstallatie op het dak van Interconnect Eindhoven. Dankzij Cold Corridor Cooling heeft Interconnect een zeer lage PUE van 1,15.

Interconnect klantwerkruimte

Een ruimte voor klanten met koffie/thee faciliteiten en mogelijkheid tot werken.

Interconnect Boardroom

Moderne demo- en spreekruimte. Beschikbaar voor klanten, partners en events.

Interconnect Auitorium

Auditorium dat ruimte biedt voor ten minste 100 belangstellenden.

Maartje van Alem, 13 mei 2015 9:33 am

Wil je na een kijkje in onze datacenters graag zelf werken in deze inspirerende omgeving? Interconnect heeft momenteel diverse vacatures: http://www.interconnect.nl/Over-Interconnect/Vacatures

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.