Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Equinix doet met overnamebod Telecity uitstekende zaken

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 18 mei 2015 08:00 uur

Het wordt nu spannend in de datacenterbranche, wellicht staan we aan de vooravond van de grote consolidatie. Eind vorige week maakte Equinix haar overnameplannen bekend: het wil op korte termijn Telecity Group kopen. Deze laatste bevestigt het overnamebod. Opmerkelijk omdat deze laatste in februari de koop van Interxion bekendmaakte. Kortom: na de overname van Telecity wordt Equinix een meer dan serieuze speler op de globale datacentermarkt.

Telecity neemt Interxion over voor ruim 2 miljard euro. De overname van Telecity door Equinix bedraagt in totaal tussen 5 en 6 miljard euro. Saillant detail is dat ten tijde van de bekendmaking van de Interxion-deal door analisten al werd gespeculeerd over het feit dat Telecity zelf een gewilde overnamepartij was. Het bedrijf heeft in heel Europa datacenters. Alleen in Amsterdam telt de Telecity Group al vijf centers. Daar maken veel, ook grotere IT-providers gebruik van. Als je kijkt naar de plaatsen waar Equinix en Telecity datacenters hebben, dan valt de overlap wel op: in Amsterdam delen de twee ondernemingen bijvoorbeeld al locaties. Maar Equinix is qua werelddekking absoluut de grotere met meer dan honderd centers in de VS, Europa en Azië. Telecity is actief in Europa en heeft datacenters in steden waar Equinix nog geen eigen locaties heeft, zoals in Helsinki – hier heeft Telecity liefst vijf datacenters, op een strategische plek voor de Scandinavische, maar vooral de Russische markt.

Nu gaat het Equinix waarschijnlijk niet eens zozeer om het aantal locaties. De klantenbase van Telecity is daarentegen wel erg interessant. Zoals opgemerkt maken veel grote, internationaal opererende IT-systeemhuizen gebruik van de diensten van Telecity. En die IT-reuzen hebben op hun beurt weer veel, grote en bijzonder interessant klanten. Multinationals die in hoog tempo bezig zijn om hun workloads naar cloudinfrastructuur te brengen. Die ondernemingen brengen dat echter zelden naar volledig gecentraliseerde cloudplatformen. Voorbeeld: ERP-systemen – zoals SAP en Oracle – zijn toch gevoelig voor latency. Deze systemen moeten vaak toch dichtbij de ‘productie’ staan. Voor system integrators betekent dit dat ze toch infrastructuren redelijk dicht bij hun klanten moeten hebben. Maar ze willen dan niet investeren in datacenters overal ter wereld en maken het liefst gebruik van pure datacenterleveranciers.

Deze ontwikkeling staat nog maar aan het begin. Uiteindelijk – binnen nu en vijf jaar – zullen de meeste grote IT-huizen geen eigen datacenters meer hebben, maar ruimtes huren bij pure datacenterleveranciers. De system integrators zullen zich dan alleen maar richten op services: managed services, systeemintegratie, DevOps, cloudfederatie en orchestratie. Het hebben en onderhouden van eigen infrastructuur zal meer en meer aan bedrijven zoals Equinix worden overgelaten. Equinix voelt die markt haarscherp aan en doet met de overname van Telecity Group een uitstekende, zeer strategische zet.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.