Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

12Register verandert naam onder juridische druk van Register.com

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 19 november 2008 08:03 uur

12Register, één van de weinige Nederlandse ICANN Accredited registrars, heeft zijn naam gewijzigd in Realtime Register na juridische druk van één van de grootste Amerikaanse concurrenten Register.com. De kwestie speelt al langer, ongeveer een jaar geleden werd 12Register door Register.com benaderd met de mededeling dat het bedrijf zich zou schuldig maken aan typosquatting, die beschuldiging kon makkelijk worden weerlegd, zo stelt 12Register/Realtime Register directeur Peter Langenkamp tegenover ISPam.nl.

De naam 12Register zorgt er namelijk voor dat het bedrijf hoog in alfabetische volgorde gesorteerde lijsten van registrars staat en “one-two-register” beschrijft ook de eenvoud van het registratieproces van een domein bij 12Register. De advocaten van Register.com lieten het er echter niet bij zitten en stelden daarna dat 12Register inbreuk maakte op hun merkrecht. Ook dat argument kon zo van tafel worden geveegd, omdat 12Register nota bene zelf al sinds 2005 een beschermd merk is. Ook handreikingen van 12Register, waarbij er een nieuw logo zou worden ontworpen waar het woord Register minder prominent onderdeel van zou zijn, was niet genoeg voor Register.com.

Register.com bleef eisen dat 12Register zou staken met het gebruik van haar bedrijfsnaam. Daarmee hing 12Register een honderdduizenden euro’s kostende internationale rechtszaak boven het hoofd. Gezien 12Register verschillende malen kleiner is dan Register.com kan het bedrijf dat niet riskeren én steekt het die kosten liever in marketing rondom de nieuwe bedrijfsnaam Realtime Register. De kwestie tussen beide bedrijven is daarom geschikt, waarbij er afgesproken is dat 12Register afstand doet van haar bedrijfsnaam. Wel krijgt 12Register een half jaar de tijd om haar oude bedrijfsnaam uit te faseren, aldus Langenkamp.

De reden dat 12Register met dit verhaal naar de media is gestapt is om een discussie op gang te brengen over dit soort kwesties met merken en domeinen. Daarnaast is het van zeer groot belang dat de nieuwe merknaam duidelijk gecommuniceerd wordt.

12Register heet vanaf nu Realtime Register.

ISPam.nl Job board

Toon, 19 november 2008 11:13 am

Slimme zet van register.com!

Nathan, 19 november 2008 4:47 pm

Als kleinere partij moet je soms het hoofd wel buigen. Je zou er op kunnen gokken, maar heb je daar je hele bedrijfskapitaal als inzet voor over?

Denk dat 12register er verstandig aan gedaan heeft het maar te laten, laat alleen zien hoe kinderachtig de amerikaanse partij is.

Raymon, 14 december 2008 1:38 pm

Erg flauw van register.com maar het pakt niet slecht uit voor 12register.nl want Realtime Register vind ik een duidelijkere en sterkere naam, want ik vroeg me altijd al af waarom het 12register heette :)

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...