Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

12Register verandert naam onder juridische druk van Register.com

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 19 november 2008 08:03 uur

12Register, één van de weinige Nederlandse ICANN Accredited registrars, heeft zijn naam gewijzigd in Realtime Register na juridische druk van één van de grootste Amerikaanse concurrenten Register.com. De kwestie speelt al langer, ongeveer een jaar geleden werd 12Register door Register.com benaderd met de mededeling dat het bedrijf zich zou schuldig maken aan typosquatting, die beschuldiging kon makkelijk worden weerlegd, zo stelt 12Register/Realtime Register directeur Peter Langenkamp tegenover ISPam.nl.

De naam 12Register zorgt er namelijk voor dat het bedrijf hoog in alfabetische volgorde gesorteerde lijsten van registrars staat en “one-two-register” beschrijft ook de eenvoud van het registratieproces van een domein bij 12Register. De advocaten van Register.com lieten het er echter niet bij zitten en stelden daarna dat 12Register inbreuk maakte op hun merkrecht. Ook dat argument kon zo van tafel worden geveegd, omdat 12Register nota bene zelf al sinds 2005 een beschermd merk is. Ook handreikingen van 12Register, waarbij er een nieuw logo zou worden ontworpen waar het woord Register minder prominent onderdeel van zou zijn, was niet genoeg voor Register.com.

Register.com bleef eisen dat 12Register zou staken met het gebruik van haar bedrijfsnaam. Daarmee hing 12Register een honderdduizenden euro’s kostende internationale rechtszaak boven het hoofd. Gezien 12Register verschillende malen kleiner is dan Register.com kan het bedrijf dat niet riskeren én steekt het die kosten liever in marketing rondom de nieuwe bedrijfsnaam Realtime Register. De kwestie tussen beide bedrijven is daarom geschikt, waarbij er afgesproken is dat 12Register afstand doet van haar bedrijfsnaam. Wel krijgt 12Register een half jaar de tijd om haar oude bedrijfsnaam uit te faseren, aldus Langenkamp.

De reden dat 12Register met dit verhaal naar de media is gestapt is om een discussie op gang te brengen over dit soort kwesties met merken en domeinen. Daarnaast is het van zeer groot belang dat de nieuwe merknaam duidelijk gecommuniceerd wordt.

12Register heet vanaf nu Realtime Register.

Toon, 19 november 2008 11:13 am

Slimme zet van register.com!

Nathan, 19 november 2008 4:47 pm

Als kleinere partij moet je soms het hoofd wel buigen. Je zou er op kunnen gokken, maar heb je daar je hele bedrijfskapitaal als inzet voor over?

Denk dat 12register er verstandig aan gedaan heeft het maar te laten, laat alleen zien hoe kinderachtig de amerikaanse partij is.

Raymon, 14 december 2008 1:38 pm

Erg flauw van register.com maar het pakt niet slecht uit voor 12register.nl want Realtime Register vind ik een duidelijkere en sterkere naam, want ik vroeg me altijd al af waarom het 12register heette :)

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.