Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Google verlaagt prijzen cloud instances

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 20 mei 2015 08:00 uur

Google heeft de prijzen van verschillende cloud instances op haar cloudplatform tot 30% verlaagd. Daarnaast introduceert het bedrijf ook spot instances die aanzienlijk goedkoper zijn dan normale instances, maar als nadeel hebben dat ze plotseling kunnen worden afgesloten wanneer de capaciteit van de instance voor een andere klant nodig is.

De prijsverlaging die is doorgevoerd past volgens Google in de belofte die het bedrijf vorig jaar had gedaan om de prijzen van clouddiensten ‘Moore’s Law’ te laten volgen. De prijsverlaging is het grootst bij de allerkleinste micro-instances, die zijn vanaf nu 30% goedkoper. De prijzen van andere instances dalen met 15% of 20% alleen de high CPU-instances zijn maar 5% goedkoper geworden.

2000x1500_LineChart

De nieuwe spot instances of preemptible VM’s zoals Google ze zelf noemt, zijn 70% goedkoper dan normale instances. Een reguliere n1-standard-1 instance kost 0,050 dollar per uur, terwijl een ‘preemptible’ versie van dezelfde instance maar 0,015 dollar per uur kost.

Daarmee kiest Google voor een andere insteek dan Amazon. Bij de spot instances van Amazon moet de klant een bod doen op de spot instances-capaciteit. Indien de klant het meeste voor de spot instance over heeft, dan wordt deze voor hem opgestart. Wanneer er daarna echter een klant komt die meer bereid is te betalen voor de spot instance, dan wordt de spot instance afgesloten. Bij Google worden de instances alleen afgesloten indien er een klant is die de reguliere prijs voor de instance wil betalen.

Het afsluiten van een spot instance zelf omdat de capaciteit voor een andere gebruiker te maken is vergelijkbaar met de werkwijze van Amazon. 30 seconden voordat de instance zal worden afgesloten, wordt er een signaal naar de instance in kwestie gestuurd. Op die manier kan de instance de taken die worden uitgevoerd overhevelen naar een andere instance of zichzelf netjes afsluiten.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.