Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Kijkje in het datacenter van Previder

  • Door
  • Redactie
  • geplaatst op
  • 28 mei 2015 08:00 uur

Wat is er nou leuker dan een kijkje te nemen binnen in een datacenter? Het is voor onze bezoekers onmogelijk om elk Nederlands datacenter zelf te bezoeken. ISPam.nl springt in dit gat met een nieuwe rubriek: Kijkje in de keuken van een datacenter. In de derde aflevering nemen wij een kijkje bij Previder en stelden wij Adrian Ariese, accountmanager datacenters, een aantal vragen over de visie van het datacenter, de klanten en de toekomst. Tot slot nemen wij aan de hand van een aantal foto’s ook daadwerkelijk een kijkje in het datacenter.

PDC2 by night

PDC2 by night: PDC2 heeft 4 datazalen van 400m2

Previder in het kort

Locatie Datacenter: PDC1 en PDC2 in Hengelo
Oprichtingsjaar: 1996
Datavloer NAP: 16 + 20 boven NAP

Aantal medewerkers: 47 FTE

Totale oppervlakte: 13.500 m2
Oppervlakte datavloer: 6.100 m2

Totaal vermogen: 16 MW
Stroom per rack: Tot 63 Ampère redundant
Stroom redundantie: 2N
Soort stroom (leverancier): 100% groene stroom
Soort koeling: Intelligent free cooling
Koeling redundantie : N+2 CRAC’s per zaal, N+1 chillers

Carrier neutraal: Ja
Meet-me-room: Ja, 2 tot 3 geografisch gescheiden MMR’s per datacenter
PUE op de datazaal: 1,16 & 1,25
Remotehands:  Ja 24/7

Certificeringen: ISO27001, ISO14001, ISO9001, NEN7510, BREEAM, DigiD
Brancheorganisaties: DDA, DHPA, Nederland ICT

Is Previder regionaal, nationaal of internationaal georiënteerd en wat voor soort klanten zijn er in het datacenter aanwezig?

Previder is nationaal georiënteerd, maar heeft door haar locatie in het oosten van het land ook een regionale functie. Door de ligging aan de grens met Duitsland zijn de datacenters ook aantrekkelijk voor Duitse klanten. Volgens Ariese is het klantenbestand van Previder zeer divers. “Er zijn relatief veel onderwijsinstellingen, bedrijven uit de financiële wereld, ISV’s en (semi)-overheidsinstanties aanwezig in het datacenter.”

Wat doen jullie om de fysieke, logische en virtuele veiligheid en continuïteit van het datacenter te beschermen?

Ariese legt uit dat alles in de datacenters ontworpen is om een zo hoog mogelijke betrouwbaarheid en continuïteit te waarborgen. “Daarin gaan we verder dan de meeste andere datacenters. Zo werken we bijvoorbeeld met een dubbele stroomfeed per rack (2N), waarbij alle tussenliggende componenten N+1 zijn uitgevoerd. Per feed zijn dus 2 UPS-straten operationeel. Dat heeft er –mede- voor gezorgd dat onze datacenters sinds de opening bijna 5 jaar geleden, geen downtime gehad hebben. Verder worden de datacenters 24*7 bewaakt, is er een CCTV systeem, stalen hekwerken, een aspiratiesysteem voor branddetectie en een argonite blusgassysteem. Alle systemen worden beheerd via een geavanceerd gebouwbeheersysteem (GBS).”

Is het datacenter carrier neutraal en welke fiber- en netwerkleveranciers en internet exchanges zijn er aanwezig?

“Beide datacenters zijn carrier neutraal. Er is connectie mogelijk met de internet exchanges AMS-IX, NLIX, DE-CIX en NDIX. Er zijn veel carriers aanwezig, waaronder BT, Cogent, Eurofiber, JointTransit, KPN, Level3, Cogas, Breedband Nederland, Relined, Surfnet, Tele2, TrenT, Unet, Ziggo/UPC, Vodafone en Yourfiber. Daar komen regelmatig nieuwe carriers bij omdat Previder aantrekkelijke voorwaarden heeft voor carriers.”

Hoe werken jullie aan een zo laag mogelijke PUE?

“Beide datacenters zijn ontworpen voor een zo laag mogelijke PUE. Belangrijke onderdelen daarbij zijn de cold-corridor opstelling van de racks en intelligent free-to-air cooling. De laatste maakt gebruik van de koude buitenlucht waardoor alleen bij hogere buitentemperaturen de compressoren stapsgewijs hoeven te worden bijgeschakeld. Datacenter PDC1 is daarnaast uitgerust met een innovatieve gasmotorwarmtepomp, die de warmte uit het datacenter gebruikt voor de klimaatbeheersing van het naastgelegen kantoorgebouw.”

Wat doen jullie verder aan MVO?

Volgens Ariese is PDC1 het eerste datacenter ter wereld dat het BREEAM Excellent certificaat heeft behaald. “BREEAM is een onafhankelijke beoordelingsmethode om de duurzaamheid van een gebouw te bepalen. Previder ontving het certificaat onder meer door hergebruik van bouwmaterialen en toepassing van energiezuinige en/of duurzame maatregelen. Ook de flora en fauna rond het datacenter wordt meegenomen bij BREEAM. Zo is op de 12e verdieping van het kantoorpand een nestkast voor een slechtvalk geplaatst, die inmiddels ook bewoond wordt! Uiteraard wordt ook alleen gebruik gemaakt van groene stroom. Verder sponsoren we veel lokale verenigingen en leveren we een bijdrage aan de grote (inter)nationale sportevents in de regio. Daarnaast ondersteunen we maatschappelijke initiatieven met een bredere scope, zoals bepaalde ontwikkelingsprojecten in de Derde Wereld.”

Wat verwachten jullie van de toekomst van jullie datacenter en hoe gaan jullie dat waarmaken?

“We verwachten dat de groei van de afgelopen jaar gaat doorzetten. Dat wordt met name veroorzaakt door de (zeer) sterke groei van het gebruik van SaaS, waarvoor veel datacentercapaciteit benodigd is. Daarnaast zien we dat bedrijven er steeds vaker voor kiezen om hun IT-omgeving in een extern datacenter te plaatsen. Onze datacenters zijn modulair opgebouwd, waardoor we snel en flexibel in kunnen spelen op de vraag. We kijken daarbij nadrukkelijk ook naar het buitenland, met name naar Duitsland”, aldus Ariese.

Wat zijn de unieke eigenschappen van het datacenter?

“Het belangrijkste wapenfeit is dat we op beide datacenters nooit downtime hebben gehad. En dat is best een prestatie omdat PDC2 al bijna 5 jaar operationeel is. Verder functioneren PDC1 en PDC2 samen als twin-datacenter, doordat ze onderling gekoppeld zijn via een darkfiber ring. Hierdoor zijn ze zeer geschikt voor hosting van bedrijfskritische applicaties waarbij in beide datacenters een active-active omgeving geplaatst kan worden. Dit klinkt als een redelijk dure oplossing, maar onze tarieven zijn zeer concurrerend waardoor dit soort oplossingen niet alleen voor grote bedrijven bereikbaar zijn. Tot slot wordt door onze klanten de persoonlijke benadering en flexibiliteit vaak als positief punt benoemd.”

Wat voor voorzieningen zijn er voor klanten aanwezig, zoals vergader-/werkruimtes, koffie- en snoepmachine, kantine etc?

Ariese geeft aan dat er veel aandacht is besteed aan de ontvangst- en werkruimtes in het datacenter. “Zo is er bij de entree een loungeruimte met bar, tv, koffie, gevulde koelkast en uiteraard wifi. Verder een boardroom met uitzicht over een van de datazalen, vergaderruimtes en werkruimtes. Alle zijn (gratis) te gebruiken door onze klanten. Vaak zien we dat onze klanten (met name hosters, ISP’s en IT-dienstverleners) hun eigen klanten meenemen voor een presentatie in het datacenter. Een rondleiding door het datacenter -onder begeleiding van een Previder medewerker- maakt daar vaak deel van uit.”

Welke (referentie) klanten zijn er aanwezig in het datacenter?

“We hebben een aantal grote klanten uit de zakelijke dienstverlening en (semi)overheid. Helaas willen die om privacy redenen niet als referentie dienen. Gelukkig hebben we wel een aantal bedrijven die wel als referentie willen dienen, zoals waterbedrijf Vitens en glasvezelleverancier Reggefiber. Verder zijn er veel IT-bedrijven klant bij ons zoals Ordina, hosters zoals Antagonist en softwarebedrijven zoals Topicus.”

En natuurlijk de rondleiding door de datacenters van Previder

PDC1 en hoofdkantoor

Previder datacenter PDC1 met het hoofdkantoor

zaal 1 in PDC2

Uitzicht op zaal 1 in PDC2 vanuit de boardroom

rij met racks

Er is keuze tussen hele-, halve- en kwart racks

gasblus

Argonite gasblusinstallatie

Dieseltank

De 60.000 liter dieseltank naast het aggregaathuis

Aggregaat

De N+1 aggregaten zijn geplaatst in een gebouw dat los staat van het datacenter

chillers

N+1 chillers op het dak van het datacenter

UPS systemen

UPS systemen: 2N stroomfeed

Tunnel

Tunnel met railkoker die het datacenter verbindt met het aggregaathuis

Lounge

De ‘Backbone Lounge’

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.