Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Politie in 2014 actief tegen cybercrime, maar cijfers ontbreken

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 21 mei 2015 10:00 uur

Gisteren is het jaarverslag 2014 van de Nationale Politie gepubliceerd (pdf). Daarin is ook de nodige aandacht voor de bestrijding van cybercrime. Het Team High Tech Crime rondde in 2014 maar liefst negentien onderzoeken af. Ook zijn de jaarcijfers criminaliteit gepubliceerd door de politie. In deze statistieken één misdrijf helaas prominent afwezig: cybercrime.

Het Team High Tech Crime (THTC) van de Dienst Landelijke Recherche werd in 2014 uitgebreid tot 119 fte aan medewerkers. Het THTC gaf prioriteit aan de bestrijding van botnets en cybercriminele dienstverleners. De aanpak van het THTC richtte zich op de ontmanteling van de betrokken criminele samenwerkingsverbanden en hun infrastructuren.

Een ander interessant punt is dat in het jaarverslag met nadruk de aandacht van de politie voor legitieme hosters die onbewust cybercrime faciliteren, wordt genoemd. Recent deed ISPam.nl nog een interview met ACM en politie over dit project. Ook is er aandacht voor het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO) waarin ook brancheorganisaties DHPA en ISPConnect participeren.

Er is ook ander goed nieuws. In 2014 is namelijk ook werk gemaakt van digitaal opsporen binnen alle eenheden van de politie. In 2014 is de werving van digitale specialisten binnen de politie voorbereid en dit jaar zal er met de daadwerkelijke werving worden gestart.

Interessant is verder dat de politie heeft gewerkt aan de verdere verbetering van de intake en registratie van cybercrime. Als resultaat hiervan zijn verschillende procedures (handreikingen) voor zowel intake als het optreden bij een plaats delict in een gedigitaliseerde omgeving aangepast.

Opvallend is echter dat in de jaarcijfers van het aantal geregistreerde misdrijven door de politie (pdf), die tegelijkertijd met het jaarverslag van de politie zijn gepubliceerd, cybercrime helemaal niet wordt genoemd. Ondanks het grote belang van de bestrijding van cybercrime zijn deze misdrijven blijkbaar niet belangrijk genoeg om (apart) te vermelden in de misdaad statistieken.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...