Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Politie in 2014 actief tegen cybercrime, maar cijfers ontbreken

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 21 mei 2015 10:00 uur

Gisteren is het jaarverslag 2014 van de Nationale Politie gepubliceerd (pdf). Daarin is ook de nodige aandacht voor de bestrijding van cybercrime. Het Team High Tech Crime rondde in 2014 maar liefst negentien onderzoeken af. Ook zijn de jaarcijfers criminaliteit gepubliceerd door de politie. In deze statistieken één misdrijf helaas prominent afwezig: cybercrime.

Het Team High Tech Crime (THTC) van de Dienst Landelijke Recherche werd in 2014 uitgebreid tot 119 fte aan medewerkers. Het THTC gaf prioriteit aan de bestrijding van botnets en cybercriminele dienstverleners. De aanpak van het THTC richtte zich op de ontmanteling van de betrokken criminele samenwerkingsverbanden en hun infrastructuren.

Een ander interessant punt is dat in het jaarverslag met nadruk de aandacht van de politie voor legitieme hosters die onbewust cybercrime faciliteren, wordt genoemd. Recent deed ISPam.nl nog een interview met ACM en politie over dit project. Ook is er aandacht voor het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO) waarin ook brancheorganisaties DHPA en ISPConnect participeren.

Er is ook ander goed nieuws. In 2014 is namelijk ook werk gemaakt van digitaal opsporen binnen alle eenheden van de politie. In 2014 is de werving van digitale specialisten binnen de politie voorbereid en dit jaar zal er met de daadwerkelijke werving worden gestart.

Interessant is verder dat de politie heeft gewerkt aan de verdere verbetering van de intake en registratie van cybercrime. Als resultaat hiervan zijn verschillende procedures (handreikingen) voor zowel intake als het optreden bij een plaats delict in een gedigitaliseerde omgeving aangepast.

Opvallend is echter dat in de jaarcijfers van het aantal geregistreerde misdrijven door de politie (pdf), die tegelijkertijd met het jaarverslag van de politie zijn gepubliceerd, cybercrime helemaal niet wordt genoemd. Ondanks het grote belang van de bestrijding van cybercrime zijn deze misdrijven blijkbaar niet belangrijk genoeg om (apart) te vermelden in de misdaad statistieken.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.