Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Koek lijkt verdeeld in IaaS: Amazon en Microsoft domineren

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 27 mei 2015 08:00 uur

Volgens Gartner is de cloud heel overzichtelijk. Je hebt AWS en Azure. Daarna zijn er eigenlijk alleen kleine spelers met goede ideeën, maar ook niet meer dan dat. Dat is, kort gezegd, de conclusie na het bestuderen van de nieuwste versie van het Magic Quadrant voor IaaS.

Heeft Gartner hierin ongelijk? Nee. Maar: het is wel hoe je ernaar kijkt. Volgens Gartner ben je een ‘leader’ als je een duidelijke visie hebt en daadwerkelijk de middelen om de roadmap uit te voeren. Anders gezegd: een goede strategie voor de toekomst is belangrijk, het hebben van diepe zakken nog belangrijker. Zo beschouwd zijn Amazon en Microsoft de enige twee partijen die aan deze eisen kunnen voldoen.
En Google dan? Volgens Gartner heeft Google absoluut een heldere toekomstvisie, maar heeft het nog niet bewezen dat het haar plannen daadwerkelijk kan omzetten in producten. Let wel: we hebben het over IaaS, niet over andere diensten waarin Google wel veel hoger scoort. In IaaS stelt Google niet heel veel voor en moet het Amazon en Microsoft echt ver voor zich dulden. Hetzelfde geldt ook voor andere grote partijen die wel een behoorlijk aanbod hebben in IaaS-diensten: VMware, Rackspace, Softlayer, HP, GoGrid. Ze belanden allemaal in de onderste helft van het kwadrant.

In alle gevallen is het verwijt dat de diensten niet voldoende zijn ontwikkeld. Dat geldt voor Softlayer van IBM, maar ook voor vCloud Air van VMware. Bij laatstgenoemde stelt Gartner zelfs dat de gevreesde vendor lock-in VMware nog wel eens grote parten zou kunnen spelen in de marktontwikkeling van vCloud Air. Veel bedrijven hebben hun serverworkload al gevirtualiseerd met VMware, deze workloads ook nog eens naar een door VMware gecontroleerd cloudplatform brengen, kan voor ondernemingen een brug te ver zijn.

Zo langzamerhand lijkt het erop dat de knikkers op het IaaS-speelveld wel zijn verdeeld. Dat is misschien ook wel de onderliggende boodschap van Gartner: cloudproviders moeten zich gaan concentreren op diensten bovenop de infrastructuur, hoewel de analist wel verwacht dat de IaaS-markt in de komende vijf jaar nog jaarlijks met ruim 29 procent zal groeien. Vooralsnog lijken Amazon en Microsoft de enige partijen te zijn die echt van die groei gaan profiteren in IaaS.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.