Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Gedragscode van EURid is klaar

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 20 januari 2007 13:15 uur

Het concept voor de gedragscode voor EURid registrars die eind 2006 werd aangekondigd is klaar. Voordat de gedragscode daadwerkelijk zal worden gelanceerd nodigt EURid eerst uit om te reageren op de gedragscode zoals die nu is voorgesteld. Eind maart zal deze worden gelanceerd en zullen de eerste .eu-registrars die er aan voldoen zich erbij kunnen aansluiten.

De gedragscode bevat het merendeel gedragsregels waar naar mijn idee eigenlijk elke registrar zich uit zichzelf aan zou moeten houden. Wat dat betreft de structuur van de gedragscode doet deze sterk denken aan de gedragscode van DNS.BE genaamd Domain Ethix die afgelopen jaar verplicht is gesteld voor alle .be-registrars. Overigens is dat op zichzelf niet zo vreemd, gezien EURid en DNS.BE nauw aan elkaar verwant zijn.

Een aantal gedragsregels die eruit springen zijn het verbod om domeinnamen onder de inkoopprijs te verkopen. Ook is het verboden om zelf geregistreerde domeinnamen te verkopen aan derden (behalve tegen de inkoopprijs). Alle gedragscode deelnemers zijn verplicht elkaar te helpen in het geval van problemen met een registrant van een ander. Verder dienen verzoeken van klanten/registranten binnen 3 werkdagen en klachten binnen 5 werkdagen in behandeling te worden genomen.

Wat betreft de termijnen voor behandeling van verzoeken en klachten, komen die exact overeen met de termijnen die daarvoor gesteld zijn in de Gedragscode.com. Stiekem hoop ik een beetje dat ze zich daardoor hebben laten inspireren, wat met meer dan 100 Gedragscode.com deelnemers natuurlijk ook niet zo vreemd zou zijn. Ik heb dan ook geen commentaar op de gedragscode van EURid, behalve dan dat ik hoop dat de gedragscode snel algemeen verbindend wordt voor alle .eu-registrars.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.