Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Nederland in Top 5 hosters van malware

 • Door
 • Arnout Veenman
 • geplaatst op
 • 22 januari 2007 23:09 uur

Nederland is een van de 5 grootste hosters van malware, die zaken als spyware, trojans en cracks hosten, aldus een het Security threat report  2007 van Sophos. Het relatieve aandeel valt  mee, gezien Nederland ‘maar’ 4,7 procent van de malware in Nederland wordt gehost en in de VS dat de nummer 1 positie in de lijst inneemt heeft een aandeel van bijna 35 procent.

Dat het aandeel websites dat malware bevat in Nederland zo hoog is wijdt Sophos aan het feit dat Nederlandse ISP’s zich er makkelijk van afmaken door zich te beroepen op het recht van vrijheid van meningsuiting. Dat is nogal kort door de bocht en volgens mij is dat ook niet het geval. Natuurlijk zullen er de nodige ISP’s in Nederland zijn die zich op de vrijheid van meningsuiting beroepen, echter wordt ook een relatief zeer groot deel van alle websites in Nederland gehost. Ik denk dus dat als je het percentage websites met malware op het totaal aantal gehoste websites in een Nederland zou leggen, dat het relatief wel mee zal vallen.

Sophos is van mening dat webhosters als onderdeel van de internetgemeenschap de verantwoordelijkheid hebben om malware websites uit de lucht te halen en daarvoor indien nodig de autoriteiten voor dienen in te schakelen. Dat ben ik zeer zeker met ze eens. Al moet is het soms lastig voor een ISP te bepalen waar de grenzen liggen.

Overigens is er wel goede hoop, de OPTA die al zeer succesvol de hoeveelheid spam die uit Nederland wordt verstuurd heeft teruggedrongen, heeft in haar jaarplan voor 2007 aangegeven dat het zich meer wil gaan richten op zaken als spyware en andere malware. Dus wellicht is Nederland volgend jaar weer het braafste jongentje van de klas.

Bron: Sophos, OPTA

gerwin, 23 januari 2007 9:25 am

Ja zo kan je de nummers ook opvatten.... Ik vind het kort door de bocht om te zeggen dat hosting providers laks zijn. Ik durf te stellen dat de providers/hosting partijen in nederland toch 1 van de betere abuse desks hebben en dat wanneer het om dit soort dingen gaat er 9 van de 10 keer tegen op wordt getreden.

Ik denk dat het een complete andere reden heeft. Het aantal mensen in Nederland welke een eigen website heeft (of meerdere) is in Nederland erg hoog. Waardoor het logisch is dat er veel malifide bestanden worden gehost. Deze bestanden worden vrijwel altijd neergezet door scriptkiddies (door lekken in websites bijv).

Zo dat wou ik even kwijt :)

Gerwin

 • Pingback: China en Rusland samen goed voor ruim de helft van alle malware · ISPam.nl

 • Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.