Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Amazon en Azure moeten vrezen voor Aliyun

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 15 juni 2015 08:00 uur

Genoeg aanbieders in de cloud die proberen een deel van de markt weg te snoepen van de echt grote spelers. Desondanks zijn Amazon en Microsoft nog steeds verreweg de grootste spelers in de cloud. Sterker: deze twee zijn behoorlijk onaantastbaar, niet voor niets schreef ISPam een paar weken geleden al dat de koek in IaaS zo goed als verdeeld is. Maar er is één partij waar zelfs Amazon en Azure rekening mee moeten houden. Het heet Aliyun – onderdeel van het Alibaba-empirium van Jack Ma.

En Ma heeft serieuze plannen in de cloud. Afgelopen weekend kondigde Alibaba een partnership-programma aan, het Marketplace Alliance Program. Met als enige doel: Aliyun moet internationaal groeien. Ma weet al lang dat organische groei geen optie is: als je echt wilt meetellen in IaaS, dan moet je op zoek naar partners die al een stevige footprint hebben. En dat doet Alibaba. De eerste partners die in het programma worden opgenomen zijn Intel, het Franse PCCW, LINKBYNET én Equinix. Vooral die laatste is erg interessant.

Equinix zal na de overname van Telecity Group nog interessanter zijn geworden voor Ma. In de VS is de markt echt verdeeld tussen Amazon en Azure. In Europa en Azië is de markt nog redelijk open én versnipperd. Daar ziet Alibaba kansen. Door met één van de grootste datacenterleveranciers – de nummer één in Europa en wereldwijd een partij om rekening mee te houden – samen te werken, slaat Alibaba meteen een grote slag. Daarmee is Aliyun ook direct een concurrent voor cloudproviders in Europa en Azië. Equinix gaat namelijk ook de datacenters van Aliyun in Hong Kong verbinden met Equinix-datacenters in de VS. Dat is vooral een gevoelige tik in de richting van Amazon: Aliyun heeft op deze manier een sterke propositie voor Amerikaanse klanten die in Azië willen uitbreiden. Voor de goede orde: Aliyun heeft in China alleen al 1,4 miljoen klanten.

Er is dus een grote kans dat na Amazon en Microsoft nu een derde grote speler de internationale cloudmarkt betreedt: Aliyun. Waar andere cloudproviders die strijd nooit zouden kunnen winnen, kan Alibaba dat absoluut wel. Alibaba heeft namelijk iets dat veel andere providers niet hebben: een belachelijke hoeveelheid geld. En uiteindelijk is alles te koop. Zelfs marktleider Amazon en daar maakt Ma ook geen geheim van: hij zou Amazon kunnen kopen.

Voor Europese cloudhosters betekent dat het een derde, sterke partij op de markt en een verdere versnippering van marktaandeel. Want met de massa van Aliyun kan ook deze partij tegen bodemprijzen IaaS aanbieden. Meer dan ooit zullen kleinere providers de juiste niches in de markt moeten zoeken.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.