Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

AMS-IX boekte 2,3 miljoen euro verlies in 2014

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 11 juni 2015 08:00 uur

De AMS-IX heeft in 2014 een verlies geboekt van 2,3 miljoen euro. Dat blijkt uit het jaarverslag van de internet exchange. Als reden voor het verlies wordt de opening van internationale vestigingen genoemd, de verhuizing van het hoofdkantoor en hogere kosten.

Het verlies was overigens al voorzien en in het jaarverslag schrijft AMS-IX dat het tegenover de leden van de organisatie in 2013 en 2014 al meerdere keren had aangekondigd dat er een (stevig) verlies aan zou komen over het jaar 2014. Het verlies is zelf ook geen probleem voor AMS-IX gezien de organisatie ná het verlies nog beschikt over een eigen vermogen van 11,2 miljoen euro, zo blijkt uit de jaarrekening.

Het verlies is veroorzaakt door dat er om de activiteiten van AMS-IX USA van de grond te krijgen stevige investeringen zijn gedaan. Nu de vestigingen in de VS zijn opgebouwd zullen er daar in 2015 geen nieuwe substantiële investeringen hoeven te worden gedaan.

Verder zijn er in 2014 kosten gemaakt voor de verhuizing naar een nieuwe kantoor aan het Frederiksplein 42 in Amsterdam (dat is het voormalige kantoor van Hyves). Daarbij zijn kosten gemaakt voor de verhuizing zelf, de inrichting van het nieuwe kantoor en ook moest het contract van het vorige kantoor worden afgekocht. Als laatste moest er extra worden afgeschreven op vaste activa (dat is bijvoorbeeld apparatuur) en heeft de AMS-IX hogere kosten door aangegane lease-verplichtingen.

De netto omzet van de AMS-IX is in 2014 vrijwel gelijk gebleven met 11 miljoen euro. Gekeken naar het aantal poorten was er wel een stevige groei, maar de omzet is gelijk gebleven omdat de prijzen van 10GE en 100GE poorten met respectievelijk 33% en 44% procent zijn verlaagd in 2013. AMS-IX verwacht in 2016 weer zwarte cijfers te schrijven. In dat jaar is de internet exchange ook van plan om de volgende prijsverlaging door te voeren.

Het jaarverslag van AMS-IX is hier te lezen.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.