Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Europese gedragscode voor datacenter-efficiëntie

  • Door
  • Randy ten Have
  • geplaatst op
  • 21 november 2008 08:03 uur

Gisteren is de Europese gedragscode voor datacenter-efficiëntie gelanceerd. Deze code bevat richtlijnen, aanbevelingen en praktijkvoorbeelden over de inrichting en en het gebruik van een datacentrum en kunnen leiden tot een totale energiebesparing tot 20%.

De code is de afgelopen twee jaar ontwikkeld door het JRC (Institute for Energy, IE) in samenwerking met verschillende leveranciers van hardware, eigenaren- en gebruikers van datacentra en experts. Door deze samenwerking moet de code breed gedragen worden door de marktpartijen. TelecityGroup, die ondermeer vier datacentra in Amsterdam heeft, is de eerste datacenter-operator die de gedragscode onderschreven heeft.

Het totale energieverbruik van alle Europese datacentra lag in 2007 op 56 TWh. Ter vergelijking: dit is evenveel als het totale energieverbruik in Tsjechië. Zonder maatregelen zal de energiebehoefte van datacentra alleen nog maar stijgen, maar verwachting een verdubbeling van het huidige verbruik in 2020.

Een van de belangrijkste zaken van de code is dat eigenaren in staat gesteld worden energie te besparen zonder in te leveren op vermindering van prestaties. Dit wordt bereikt doormiddel enkele praktijkvoorbeelden die reeds succesvol zijn toegepast in andere datacentra. Maar niet alleen de fysieke infrastructuur van datacentra worden genoemd, ook software is een onderdeel van de gedragscode.

De gedragscode moet een belangrijke bijdrage leveren aan de Europese afspraak om in 2020 besparingen behaald te hebben op het totale energieverbruik.

Sebastiaan Stok, 21 november 2008 11:13 am

"ook software is een onderdeel van de gedragscode."
Dat gaat zeker ook over Windows :)

Ik blijf het vreemd vinden dat je GUI nodig hebt op een server.
Of het sinds de laatste versie beter is geworden is mij even niet bekend.

rob, 21 november 2008 6:29 pm

@ sebastiaan,

dat is niet vreemd hoor, de beheerders van de toekomst groeien nu op met systemen als windows vista en andere teletubbie os'en... die weten over 10 jaar niet eens wat
een commandline is, daar spelen ze alvast op in :)

Arnout Veenman, 21 november 2008 9:06 pm

@rob, Sebastiaan, efficiënte software kan een zeer belangrijke bijdrage leveren aan beperking van het energieverbruik. Ik heb ruim een jaar geleden een interview met de CEO van STRATO gedaan en die legde uit dat door hun eigen spamfilter is geschreven in assembler in plaats van een hoge programmeertaal, kunnen ze de miljarden e-mails die ze dagelijks binnenkomen met maar een paar servers filteren in plaats van met een hele serverfarm. Ook zou je kunnen denken aan het gebruik van automatisch optimaliseren van bijvoorbeeld PHP-scripts, waardoor deze minder capaciteit vergen en er dus minder servers nodig zijn.

Sebastiaan Stok, 22 november 2008 10:44 am

Goed punt :)
Op dat gebied ben ik dus goed op weg, alle web applicaties die ik bouw worden meteen al geoptimaliseerd waardoor als ze een groter bezoekers aantal krijgen ze niet hoeven te worden geschaald over meerdere servers.

En dat gaat heel wat verder dan een paar simpele niet-alles-moet-met-een-database principe ;)

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.