Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Eerste tier 4 datacenter in Nederland een feit

  • Door
  • Redactie
  • geplaatst op
  • 29 juni 2015 08:00 uur

Nederland telt haar eerste tier 4 datacenter. Dit datacenter is gevestigd op de High Tech Campus (HTC) te Eindhoven en de exploitatie is in handen van KPN. Afgelopen week mocht KPN de certificering in handen nemen van het Uptime Institute, nadat zij in de weken voorafgaand succesvol een audit heeft doorlopen. Hiermee is het eerste tier 4 datacenter in Nederland een feit.

Het Uptime Institute heeft verschillende classificaties opgesteld die de beschikbaarheid binnen datacenters moet garanderen. Vrijwel alle datacenters in Nederland voldoen aan de tier 3 classificering. Echter zijn de meeste daarvan niet ook daadwerkelijk gecertificeerd. KPN was ook het eerste datacenter dat als zodanig gecertificeerd is. En nu heeft KPN ook het eerste in Nederland dat voldoet aan de eisen die gesteld worden om voor een tier 4 certificering in aanmerking te komen. Een bijzondere prestatie. Het datacenter wordt op 7 juli as. officieel geopend.

Update 2 juli: In dit artikel stond eerder dat het noodzakelijk is voor de Tier IV-standaaard om aangesloten te zijn op twee stroomnetten. Volgens KPN is dat onjuist. We hebben dit daarom tot daar duidelijkheid over is uit het artikel gehaald.

Tonnie, 29 juni 2015 11:48 am

"Het tweede energienet is in dit geval een eigen faciliteit, dat geheel zelfstandig kan opereren van het openbare netwerk alsook de daarbij behorende faciliteiten en noodstroomvoorzieningen"
hoe moeten we dit dan zien, want dit is toch ook vrij standaard voor datacenters met standaard NSA systemen?
of hebben ze een NSA voor hun NSA geplaatst?

Sander, 29 juni 2015 2:29 pm

Het is onjuist dat voor Tier 4 een DC op twee energienetten moet zitten. KPN heeft dit zelf in haar berichtgeving omtrent dit datacenter ook duidelijk uitgelegd.. Ook het Uptime Institute zegt duidelijk dat dit niet hoeft. Sterker nog, aansluiting op 1 energienet dat 4x per week uitvalt kan een Tier 4 certificaat geven. De noodstroomvoorziening wordt gezien als primaire stroombron, niet de nutsvoorziening.

Jeroen, 29 juni 2015 7:53 pm

KPN is overigens de enige in Nederland die officieel een keer TIER3, en nu ook een keer 4, gecertificeerd is. Alle overigens DC's roepen wel TIER3 te zijn maar zijn niet officieel gecertificeerd. Ook wel een nieuwswaardig feitje.

http://uptimeinstitute.com/TierCertification/certMaps.php

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.