Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Strato, TransIP en Antagonist aan het woord: De overgang van IPv4 naar IPv6

  • Door
  • Redactie
  • geplaatst op
  • 2 juli 2015 08:00 uur

De IPv4-adressen raken op en IPv6 is nog niet helemaal klaar voor gebruik. Wij vroegen STRATO, TransIP en Antagonist naar hun ervaringen met het tekort aan IPv4-adressen en de overstap naar IPv6.

Hebben jullie op dit moment nog voldoende beschikking over IPv4-adressen?

STRATO, TransIP als Antagonist geven allemaal aan dat ze op dit moment nog voldoende IPv4-adressen op voorraad hebben.

Wat doen jullie als jullie een tekort hebben aan IPv4-adressen?

Herman Borel van STRATO geeft aan dat ze in dat geval zouden proberen IPv4-adressen te kopen. “Op het moment kan dat nog zonder enig probleem. Er bestaan IPv4-brokers, die IP-adressen in opdracht van hun klanten verkopen. Dat is alleen een kwestie van prijs, en die prijs zal in de komende jaren zeker stijgen.”

Bij TransIP is dat voorlopig nog niet aan de orde. “Wel verwachten wij dat het aanbieden van IPv4 langzamerhand steeds minder belangrijk gaat worden door de uitbreiding van providers die IPv6-verbindingen gaan aanbieden. XS4ALL doet dit alle langere tijd, maar ook KPN en Ziggo zijn inmiddels bezig met de implementatie hiervan”, aldus Dominic van Beckhoven.

Wouter de Vries van Antagonist vertelt dat zij op dit moment voldoende IPv4-adressen hebben. “We voeren een streng beleid op het gebied van de uitgave van IP-adressen. Alleen als het strikt noodzakelijk is, stellen we een eigen IP-adres ter beschikking aan een eindgebruiker. Op het moment dat het krap wordt kunnen we IP’s terugvorderen van eindgebruikers die in het verleden een eigen IP-adres hebben gekregen terwijl dat op basis van de huidige situatie niet meer strikt noodzakelijk is. Dat heeft geen nadelige gevolgen voor de eindgebruiker, maar vereist wel even coördinatie van beiden kanten om het IP-adres geruisloos terug te kunnen vorderen.”

Wanneer verwachten jullie dat deze op zijn en de overgang naar IPv6 (definitief)gemaakt zal worden?

Volgens Dominic van Beckhoven van TransIP is het grotendeels afhankelijk van de algemene acceptatie en het aanbod van IPv6-verbindingen door eerder genoemde ISP’s. “Wij bieden zelf al enkele jaren op elk afgenomen VPS- of colocatie-contract een /64 IPv6 range en ook onze webhostingservers zijn standaard van een IPv6-adres voorzien. Veel buitenlandse ISP’s voorzien klanten ook al standaard van IPv6-verbindingen en wij zien het percentage IPv6-netwerkverkeer ook steeds meer toenemen.”

Wouter de Vries van Antagonist: “Wij verwachten dat het nog vele jaren zal duren voordat definitief de stekker uit IPv4 gaat, simpelweg omdat je backwards compatibility wil behouden. Tegelijkertijd is dat natuurlijk ook precies de crux: we zitten op elkaar te wachten. Daardoor duurt de overgang onnodig lang. Ik denk dat we deze situatie ook nog erg lang met elkaar in stand kunnen houden, omdat er nog heel veel IPv4-adressen te gebruiken zijn zodra we met z’n allen IPv4-adressen efficiënter gaan gebruiken. Gelukkig beginnen access providers in Nederland eindelijk voorzichtig IPv6 uit te rollen. Mijn voorspelling is dat het nog vele jaren zal duren voordat IPv4 definitief uitgefaseerd is.”

Ook Herman Borel van STRATO verwacht dat de overgang  niet van de ene op de andere dag zal plaatsvinden. “De meeste internetdiensten gebruiken al bij voorkeur IPv6. Op een gegeven moment zijn de meeste websitebezoekers over op IPv6, omdat hun internetprovider IPv6 aanbiedt. IPv4 wordt zo steeds minder gebruikt en ooit zo onbelangrijk, dat het uitgeschakeld kan worden.”

Wat doen jullie om de overgang van IPv4 naar IPv6 soepel te laten verlopen?

Wouter de Vries van Antagonist geeft aan dat de dienstverlening volledig dual stack draait. “Alle diensten die we leveren moeten zowel via IPv4 als IPv6 goed beschikbaar zijn. Een IPv6-gebruiker kan onze diensten dus met dezelfde veiligheid, beschikbaarheid en snelheid gebruiken als een IPv4-gebruiker.”

Volgens Herman Borel van STRATO hebben zij daar weinig invloed op. “Zolang er wereldwijd nog internetaanbieders zijn die geen IPv6 aanbieden, moeten we IPv4 aanbieden, zodat hun klanten de bij ons gehoste servers en websites kunnen bezoeken. Wij zijn als een van de pioniers al jaren op IPv6 voorbereid. Al sinds 2010 kunnen onze serverklanten gebruik maken van IPv6, onze hostingpakketten volgden in 2012.”

Ook bij TransIP bieden ze al enkele jaren een dual stack oplossing aan. “Omdat wij alle enkele jaren een dual-stack oplossing aanbieden op ons netwerk en gebruikers standaard van onze platformen van IPv6-verbindingen voorzien, zal hierdoor een definitieve overgang naar IPv6 zo geleidelijk mogelijk verlopen”, aldus Dominic van Beckhoven van TransIP.

Randy, 2 juli 2015 11:07 am

TransIP is daarbij al een partij die in het verleden een /17 gekocht heeft omdat ze door haar voorraad heen was. Ook andere (Nederlandse) partijen zijn te vinden in de lijst op de website van RIPE NCC: https://www.ripe.net/manage-ips-and-asns/resource-transfers-and-mergers/ipv4-transfers/table-of-transfers

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.