Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Amerikaanse voorrraad IPv4-adressen bijna helemaal op

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 3 juli 2015 11:33 uur

De voorraad beschikbare IPv4-adressen die local internet registry ARIN nog tot zijn beschikking heeft is bijna helemaal leeg. ARIN heeft van de laatste /8 nog minder dan 1 procent beschikbaar. Het gaat om 46 blokken van 512 IP-adressen (/23) en 431 blokken met 256 IP-adressen (/24) over om uit te delen. Het zal daarom niet lang meer duren voor dat Amerikaanse providers écht geen enkel IPv4-adres meer kunnen krijgen van het registry.

Door dat de voorraad vrije IPv4-adressen bijna helemaal leeg is, is voor het eerst de “unmet request policy” van ARIN geactiveerd. Als gevolg daarvan worden partijen die een groter blok IPv4-adressen willen hebben dan ARIN nog op de plank heeft liggen de keuze om met een kleiner blok IP-adressen genoegen te nemen of op een wachtlijst te worden geplaatst. Op een moment dat ARIN dan wel weer over een geschikt blok beschikt krijgt de eerste op de wachtlijst het gewenste blok toegewezen.

Bij RIPE, dat onder meer verantwoordelijk is voor de uitgifte van IP-adressen in Europa, is de pool met de laatst beschikbare IPv4-adressen wel al enige tijd stabiel. Sinds de laatste /8 van RIPE was aangebroken konden alle providers nog maar één extra blok van 1.024 IP-adressen (/22) krijgen. Daarnaast worden er ook IPv4-adressen door RIPE teruggenomen, die zodoende weer beschikbaar komen in de vrije pool.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.