Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

16,1% DNS-queries .nl-nameservers via IPv6

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 8 juli 2015 08:00 uur

Het aantal hosts dat via IPv6 de .nl-nameservers heeft benaderd, is met maar liefst 50% gestegen in amper twee maanden tijd, terwijl het aantal DNS-queries via IPv4 gelijk bleef, dat blijkt uit een blogpost van SIDN Labs. In absolute zin blijft het aantal DNS-queries via IPv6 met amper 6,5% nog wel beperkt.

Wanneer echter wordt gekeken naar het aantal DNS-queries dat via IPv4 en IPv6 wordt verwerkt, blijkt dat maar liefst 16,1% van alle queries dat wordt verwerkt via IPv6 binnenkomt. Als mogelijke verklaring voor het feit dat er méér queries via IPv6 zijn noemt SIDN Labs dat een aantal grote DNS-resolvers hiervoor verantwoordelijk is die door duizenden clients worden gebruikt.

De statistieken van SIDN zijn gebaseerd op het aantal DNS-queries dat één van de vier unicast-nameservers die SIDN heeft. Totaal handelt deze nameserver ongeveer 10% van alle DNS-queries van het .nl-domein af. Deze nameserver wordt dagelijks door 800.000 verschillende IP-adressen benaderd. Daaronder zijn maar 6,5% IPv6-adressen.

In absolute aantallen gaat het gemiddeld om 750.000 via IPv4 en 52.000 via IPv6. Opvallend is dat het in mei 2015 nog maar om 40.000 requests per dag via IPv6 ging en dat aantal in juni 2015 was toegenomen tot 60.000 requests per dag.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.