Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Datacenterhosting en colocation blijven groeien ondanks cloud

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 8 juli 2015 10:00 uur

Alles naar de cloud? Nee dus. Middelgrote en grote datacenterleveranciers gaan juist meer investeren in traditionele vorm van datacenters. Reden: de bedrijfskritische omgevingen van hun klanten gaan absoluut niet naar de cloud. Die omgevingen worden in de nabije toekomst wel vergaand geconsolideerd, maar vooral in bestaande datacenters die daarvoor worden gemoderniseerd, voor een groot deel in het komende kwartaal. Dat stellen althans onderzoekers van 451 Research.

Volgens 451 Research gaan datacenterleveranciers nadenken over uitbreiding als ze 75 procent van hun huidige capaciteit hebben bereikt. Dan hebben bedrijven in de branche de keuze: of uitbreiding in de cloud (al dan niet door samenwerking met een cloudprovider), in nieuwe datacenters of door de bestaande datacenters uit te breiden. Het laatste gaat dus op grote schaal gebeuren.

Topleverancier van datacenterdiensten in de VS en Europa zijn AT&T, Sungard, Centurylink, Digital Realty Trust en – met grote afstand – Equinix. Laatstgenoemde is echt marktleider, zeker in Europa. De onlangs aangekondigde merger met Telecity zal die positie alleen maar verder verstevigen. Onder cloudproviders zien we ook de bekende partijen: Amazon, Azure, Salesforce, Rackspace en Google. Als grote ondernemingen al omgevingen naar de cloud brengen, dan is de keuze voor een marktleider snel gemaakt. Vanuit datacenters is die keus ook verklaarbaar, omdat deze ‘grote jongens’ het best toegankelijk zijn voor externe diensten.

Ondertussen blijft de vraag naar colocatie, hosting en datacenterdiensten onverminderd groot. Ondernemingen, de klanten van datacenters, komen weliswaar meer en meer onder druk te staan om flexibel met IT om te gaan en snel capaciteit op en af kunnen schakelen, maar de grote trek naar de cloud blijft uit – ondanks alle voorspellingen van marktanalisten. Bedrijven als Schneider en Emerson spinnen er goed garen bij: de vraag naar racks, bekabeling en DCIM-software stijgt. Ook dat blijft. Want datacenters worden weliswaar geconsolideerd, maar de datacenters die overblijven, worden groter en daarmee blijft de totale footprint wel gelijk.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.