Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Akamai ‘State of the Internet’, Q3-2008

  • Door
  • Randy ten Have
  • geplaatst op
  • 26 november 2008 08:01 uur

Elk kwartaal komt Akamai met een rapportage genaamd ‘State of the Internet’. Dit rapport bevat gegevens die door Akamais wereldwijde netwerk aan servers zijn verzameld en geven een goed beeld van de staus van het Internet. Ook trends en breedbandpenetratie worden door Akamai in de gaten gehouden en elk kwartaal verwerkt in de rapportage.

In het derde kwartaal heeft Akamai 179 aanvallen gesignaleerd, voornamelijk afkomstig uit China en de VS. Samen waren zij verantwoordelijk voor 45% van het verkeer. Deze aanvallen richten zich specifiek op (sociale) websites, maar ook op protocollen als DNS, BGP en alle onderliggende protocollen. Maar er is ook goed nieuws: Enkele WiMAX projecten die bijna afgerond zijn, nieuwe zeekabels die (bijna) operationeel zijn en fiber-to-the-premises projecten in Japan, de Oekraïne en Nederland, waarbij met Gigabit snelheden gewerkt wordt.

Aanvallen
In totaal blijkt meer dan de helft van de aanvallen specifiek gericht op Microsoft protocollen. Directory Services (DS) op poort 445 en NetBIOS (poort 139) steekt met kop en schouders boven de andere poorten uit. Maar ook SSH (poort 22) en HTTP verkeer (poort 80) blijken nog steeds in trek bij hackers. In onderstaand schrijfdiagram zet Akamai de protocollen/poorten op een rijtje.

Nieuwe zeekabels
In het rapport wordt aandacht besteedt aan enkele nieuwe optische verbindingen die onlangs gerealiseerd zijn. Een daarvan is Hokkaido-Sakhalin Cable System (HSCS), een 570 kilometer lange kabel tussen Hokkaido Island (Japan) en Sakhalin Island (Rusland) met een capaciteit van 640 Gbit/s. Door deze kabel is er eindelijk een directe verbinding tussen beide landen mogelijk. Ook het Europese netwerk zal veel voordelen genieten van deze nieuwe verbinding.

Een andere nieuwe verbinding is de Trans-Pacific Express, die de VS, China, Zuid-Korea en Taiwan aan elkaar verbinden. Maar ook dichter bij huis, tussen Spanje en Marokko wordt er druk gewerkt aan de verbetering van nieuwe infrastructuur.

Nederland
Ook Nederland wordt in het rapport genoemd door het FttH-project (Fiber to the Home) in Amsterdam, waarbij InterNLNet, BBNed en GNA samenwerken. In september is er een 3-daagse test uitgevoerd op de volle gigabit-snelheid. Of deze snelheid uiteindelijk ook aangeboden zal worden is gezien de hoge kosten nog niet bekend.

Het complete rapport van Akamai is na registratie via deze link te downloaden.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.