Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Kwart van PC’s op internet onderdeel van een botnet

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 27 januari 2007 09:17 uur

De toekomst van het internet wordt bedreigd door criminelen met enorme botnets. Het zou zelfs kunnen zijn dat een op de vier PC’s op internet deel uitmaakt van zo’n botnet. Zo heeft Vint Cerf, die ook wel vader van het internet wordt genoemd als mede-uitvinder van het tcp/ip protocol, gezegd tijdens het World Economic Forum.

Cerf vergelijkt de snel groeiende botnets als een om zich heen grijpende ziekte. Naar zijn schatting zijn er op dit moment zo’n honderd tot honderdvijftig van de zeshonderd miljoen PC’s op internet al deel uit van een botnet. Deze worden op hun beurt door de ‘eigenaren’ van het botnet ingezet voor verschillende criminele activiteiten en spam-campagnes.

Een ander panellid John Markoff wist te melden dat op een gegeven moment vijftien procent van de capaciteit van Yahoo misbruikt werd door één botnet. Dit botnet misbruikte de zoekmachine om willekeurige stukjes tekst te vinden voor de spamruns die het uitvoerde.

De belangrijkste conclusie die door het hele panel gedeeld werd was dat er iets moet gebeuren om de toekomst van het internet veilig te stellen. Daarin zouden de besturingssystemen en authenticatie een sleutelrol in moeten gaan spelen.

Het laatste woord was voor Vint Cert die de volgende wijze opmerking maakte:

The future of the Internet, lies in the hands of 13-year-olds, who will figure out what to do, and do it.

Alexander, 27 januari 2007 11:15 pm

Tsja, aangezien nog steeds een groot gedeelte van de gebruiker zjn/haar computer niet fatsoenlijk beveiligd, is het ook niet zo lastig om een botnet op te bouwen. Maak een populaire torrent en stop er een nep keygen in en je hebt in een mum van tijd een botnet. Het is zeker iets om bezorgd over te zijn, de vraag is wat er er aan doen. Ik denk wel dat we spam versturen voor een groot deel aan kunnen pakken als elke provider poort 25 blokkeerd (eventueel op verzoek openstelt), maar tegen een ddos kun je niet veel doen.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.