Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Equinix: uitgegroeid in IaaS, verder in SaaS

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 22 juli 2015 08:00 uur

Wat doe je als je nagenoeg honderd procent dekking hebt in een bepaald marktsegment, wereldwijd? Dan moet je op zoek naar mogelijkheden buiten dat segment. Zo simpel is dat. Tenminste, als je wilt blijven groeien. Dat wil Equinix. Het bedrijf heeft links naar vrijwel alle IaaS-providers vanuit datacenters op alle continenten. Of een klant nu naar Azure, AWS, IBM Softlayer of Google wil, Equinix levert private network links naar al deze public providers vanuit haar eigen datacenters. Veilige verbindingen naar public cloud providers, het is de markt waarin Equinix op dit moment leider is. Maar: hoe verder?

Met uitbreiding van diensten. Equinix heeft natuurlijk prima begrepen dat het niet stopt met IaaS. Dat is immers slechts de basis, daar kun je als klant nog niet zoveel mee. Het gaat om de services bovenop IaaS. Equinix is daarom nu naarstig op zoek naar partijen die PaaS en SaaS-diensten gaan leveren. Via Equinix. Equinix is een grote jongen en dus praat het met alle belangrijke partijen in de markt voor platform en software as a service. Volgens eigen zeggen staan ,,alle opties open”, zo meldt Equinix op Datacenterknowledge.com bij monde van Chris Sharp, vicepresident voor cloud innovatie.

SaaS is dus duidelijk de volgende stap. Logisch. Het is voor iedereen, ook voor de klanten, de volgende stap. Het is onderdeel van de grote transitie die we op dit moment doormaken. Dat is begonnen met websites die redelijk eenvoudig vanuit cloud te hosten te waren, tot iets complexere applicaties en nu de stap naar enterprise omgevingen. De laatste stap zal ‘native development’ zijn, waar bijvoorbeeld devops een grote rol gaat spelen. Ontwikkelen, automatisch provisionen en deployen van applicaties naar cloudsystemen. Maar vooralsnog zitten we nog in de transitie en kijken bedrijven naar mogelijkheden om systemen naar SaaS te krijgen. Daarbij gaat het nu nog vooral om CRM en daar is Salesforce de marktleider, op redelijke afstand gevolg door SAP dat met HANA echter grote sprongen maakt. Equinix noemt geen namen, maar het lijkt niet meer dan vanzelfsprekend dat dit de partijen zijn waar de datacenterleverancier mee praat.

De kracht van Equinix zit dan in het feit dat dit soort SaaS-proposities binnen de eigen datacenters gehost kunnen worden en via private verbindingen op public cloud-omgevingen. Equinix ziet de groei op dit moment vooral op AWS en Azure, maar meldt ook dat Google met een inhaalslag bezig is. Het is typerend voor de manier waarop Equinix in de markt staat: alle routes verkennen, alle opties openhouden. Niet op alleen AWS en Azure wedden, ook blijven kijken naar Softlayer en Google. Niet blind gaan voor Salesforce, maar ook met SAP, Oracle en Microsoft (Dynamics) praten. De grote vraag is echter hoe ze dit bestuurbaar houden. Uiteindelijk zal Equinix een ecosysteem omvatten dat een ongekend hoge complexiteit heeft. Dan komt het aan op a) bestuurbaarheid b) controle c) veiligheid en d) risicobeheersing. Dat tezamen vormt het vertrouwen bij de klant: die klant heeft nu nog een groot vertrouwen in Equinix, getuige de groei. Om dat vetrouwen vast te houden, is uitbreiding in technologie niet voldoende. Het komt dan ook aan op stabiel proces- en ketenmanagement. Dat gaat in de toekomst een interessant domein worden om te volgen bij de grote providers.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.