Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Juridisch touwtrekken om arbo bij bouw datacenter Google

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 27 juli 2015 08:00 uur

Soms zie je berichten die je vaker moet lezen. Berichten met koppen als ‘Uitbuiting personeel bij bouw datacenter Google’. Dan denk je dat dit ergens in ver Azië is, of in elk geval een plek op deze aardbol waar de perceptie van eerlijke betaling en goede arbeidsvoorwaarden anders is dan in ons land. Maar het bericht op het ANP gaat niet over zo’n land. De kop slaat op de bouw van het nieuwe Google-datacenter in de Eemshaven. En dat ligt gewoon in Nederland.

De FNV heeft het zelfs over ‘regelrechte misstanden’. En het begon zo mooi. In februari meldde RTV Noord nog dat er naarstig werd gezocht naar mensen die in de bouw wilden werken. Wij citeren uit dat bericht: “Het Amerikaanse bedrijf benadrukt dat er vooral mensen uit de regio aan het werk moeten. Dat is voor Google goed omdat deze mensen in het gebied zijn ingewerkt en al netwerken hebben. Daarnaast wil het bedrijf zich echt in de regio vestigen en niet alleen profiteren van de locatie.” Het staat er echt. Google wilde als ambassadeur van de regio optreden.

Hoe anders is de werkelijkheid, blijkbaar. De vakbond FNV sleept een uitzendbureau uit Doetinchem nu voor de rechter. Dat kortgeding diende deze week, uitspraak volgt op 1 oktober. Reden voor de FNV om de zaak onder de rechter te brengen, is de betaling van de buitenlandse werknemers. Volgens de vakorganisatie worden deze mensen onderbetaald. Het uitzendbureau heeft volgens de FNV honderden Poolse, Hongaarse en Roemeense werknemers die via grote bouwbedrijven onder meer werken aan de bouw van het datacenter van Google. Onder meer, want het gaat niet alleen om het datacenter in de Eemshaven.
Google wordt echter met naam en toenaam genoemd. De FNV laat via het ANP weten dat het bedrijf ruim tijd heeft gekregen om de misstanden aan te pakken, maar daaraan geen gehoor heeft gegeven.

Hoe dan ook: er zou voor ruim duizend mensen werk zijn in de bouw van het datacenter. Google stelde in februari nog dat driekwart van de bouwbedrijven die aan het center werken, uit de regio komen. Dat laat zich op zijn minst betwijfelen.

Janus, 27 juli 2015 9:12 am

Alles wat daar wordt gebouwd wordt door "slaven" neergezet. Zie de kolencentrales aldaar. Altijd maar het praatje "het is goed voor de werkgelegenheid". De lokale bevolking ziet daar weinig van terug helaas.

Tonnie, 27 juli 2015 12:19 pm

Probleem is een beetje dat er volgens mij wat europese regels en richtlijnen conflicteren of in iedergeval open staan voor verschillende opvattingen. de FNV vind A en de uitzenbureaus vinden B.
FNV heeft er er nogal eens een handje van om bij high profile cases heel hoog van de toren te gaan blazen voor aandacht, gebeurt niet alleen in de bouw maar ook het transport, echter een gigantisch gelijk hebben ze nog nergens gekregen, dus de waarheid zal wel ergens in het midden liggen.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.