Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Alibaba gaat eigen datacenters bouwen in Europa

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 3 augustus 2015 08:00 uur

Europa kon erop wachten, maar Aliyun heeft het nu bevestigd. De cloudprovider van het machtige Chinese Alibaba gaat flink uitbreiden in Europa met eigen datacenters. De onderneming van Jack Ma trekt liefst 1 miljard dollar uit om het aantal clouddatacenters uit te breiden. Het concern heeft geen concrete plaatsen genoemd, maar het ligt voor de hand om dit te doen in steden waar de internetfaciliteiten optimaal zijn. Eerste gegadigden zijn Frankfurt, Londen en ook Amsterdam.

Aliyun opereert op dit moment van drie datacenters in HongKong, Beijng en de Verenigde Staten. Maar Ma heeft zijn ambitie bepaald niet onder stoelen of banken gestoken: hij wil uiteindelijk net zo groot worden als Amazon. En Ma – lees: Alibaba – heeft de middelen daarvoor. Het bedrijf is miljarden waard. Een smetje is het feit dat uitgerekend de cloudtak zeer bescheiden is. Alibaba zelf groeit met zo’n 50% per jaar. Aliyun draagt daar zeker aan bij met ruim 1,4 miljoen klanten en een jaarlijkse autonome groei van dik 60%. Toch is Aliyun goed voor slechts 63 miljoen dollar van de omzet: het gehele Alibaba-conglomeraat boekte in 2014 een omzet van 2,6 miljard dollar.

Dat moet veranderen. Om die reden heeft Alibaba al partnerovereenkomsten met partijen als Equinix. Alibaba kondigde in mei al aan op zoek te zijn naar geschikte locaties voor eigen datacenters in Europa. In de eerste plaats zullen de nieuwe locaties worden ingezet voor Chinese klanten die in Europa willen uitbreiden. Maar vanzelfsprekend zullen de clouddiensten ook worden aangeboden aan Europese klanten.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.