Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Nieuwe hack ICANN behoorlijk beschamend

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 10 augustus 2015 08:00 uur

En weer lag het ICANN onder vuur. Hackers maakten deze week e-mailadressen en wachtwoorden buit. Volgens ICANN zelf kunnen de hackers niets met de gegevens omdat de wachtwoorden versleuteld zijn. Klinkt als: gaat u rustig slapen, we hebben alles onder controle. Maar is dat wel waar?

Om te beginnen: het is niet de eerste keer dat ICANN het slachtoffer is van een hack. Vorig jaar slaagden hackers erin tot de Centralized Zone Data Service (CZDS) door te dringen, een kernsysteem van ICANN waarmee het TLD’s beheert. Het systeem is van buitenaf te raadplegen door providers. Daar is volgens ICANN deze keer absoluut geen sprake van: centrale beheersystemen en IANA-servers zijn deze keer niet bereikt.

Maar wie snapt hoe internetsystemen en netwerktopologie werkt, kan ook verzinnen dat die IANA en CZDS- servers wel via de ‘voorkant’ te bereiken zijn. Ze hangen in hetzelfde domein, in icann.org. In veruit de meeste gevallen staan er in een DMZ internetsystemen opgesteld die via proxy of reversed proxy achterliggende machines bereiken, met onder meer de databases. Dat de schade deze keer beperkt is gebleven, is vooral een kwestie van geluk: het geluk van niet al te slimme of luie hackers. De hack heeft er alle schijn van dat dit het werk is van amateurs.

Wat overigens opvalt in het bericht van ICANN zelf, is de opmerking dat de hack plaatsvond op systemen van een “externe provider”. Het moet voor ICANN toch op z’n minst wederom een beschamende constatering zijn geweest. Ondanks de implementatie van een securityprogramma in 2013 en 2014 met tal van strikte maatregelen, blijkt het toch andermaal verrassend eenvoudig om gegevens als e-mailadressen en wachtwoorden te achterhalen. In december vorig jaar gebeurde dat met een van de oudste trucs uit het boekje: door medewerkers van ICANN valse e-mailberichten te sturen.

Aangezien de systemen van ICANN – met CZDS, IANA en de rootservers – het feitelijke hart van het internet vormen, wordt het toch wel hoogste tijd dat deze organisatie nog eens heel serieus naar hun security gaat kijken. Niet alle hacks zijn te voorkomen, maar dit soort kinderspel hoort buiten de deur te blijven.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...