Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

KPN schakelt analoge telefoonnet uit in 2010

  • Door
  • Randy ten Have
  • geplaatst op
  • 5 februari 2007 14:35 uur

Het telecombedrijf KPN, dat in Nederland marktleider is op gebied van telefonie, zal uiterlijk 2010 haar complete telefoonnetwerk uitschakelen en daarvoor 8000 arbeidsplaatsen schrappen. Echt als een grote verrassing komt dat niet want KPN wil met haar tijd meegaan en kondigde afgelopen week al aan de naar schatting 900.000 analoge internet-inbel-abonnementen nog liefst dit jaar af te schaffen.

Telefoneren zal tegen die tijd nog uitsluitend via IP (Internet-Protocol) plaatsvinden aldus Eelco Blok van KPN tegenover het Duitse blad Wirstschaftswoche. Momenteel telefoneert nog altijd het overgrote deel van vooral de oudere generatie Nederlanders op de ouderwetse manier. Volgens KPN kan men in de toekomst alleen nog de concurrentie aan als ze met een zo hoog mogelijke bandbreedte alle diensten aan de consument kunnen aanbeiden. Daarbij wordt gedacht aan telefonie, internet en televisie. Dit kan alleen goed rendabel worden met een modern netwerk dat met IP-techniek werkt. KPN noemt dit het all-IP-network dat tegen 2010 klaar zou moeten zijn.

Overal in Nederland zullen glasvezelkabels worden gelegd tot zo dicht mogelijk bij de huizen. Daarmee moeten bandbreedtes van 30 tot 50 MBits worden gegarandeerd. KPN zal in het nieuwe glasvezel net tussen 1,0 en 1,5 miljard Euro investeren maar rekent erop daarna ook beter de kosten te kunnen beheersen. Zo zijn er bijvoorbeeld veel minder technici nodig en 50 procent van de vaste medewerkers die nu aan het netwerk onderhoud plegen, zijn dan ook overbodig. Het netwerk zal door KPN ook voor de concurrentie worden opengesteld wat volgens KPN ook overeenstemt met de Europese regelgeving.

D.L.H. Douma, 5 februari 2007 9:54 pm

Ben benieuw of dit wat gaat worden, ze hebben nu al problemen met Internet & Bellen.

Alexander, 5 februari 2007 10:14 pm

VoIP van KPN moet zich zeker nog even bewijzen. Voor de gewone consument zie ik eigenlijk nog geen grote voordelen voor VoIP. Ik vind de gesprekskwaliteit nog niet echt geweldig, en het is al duidelijk gebleken dat ons vaste telefoonnet vele malen betrouwbaarder is!

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.