Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Stroom toch niet de belangrijkste kostenpost van een datacentrum?

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 2 december 2008 08:04 uur

Over het algemeen wordt er aangenomen dat stroomverbruik de belangrijkste kostenpost is in een datacentrum is. James Hamilton van Microsoft’s Data Center Futures is dit gaan onderzoeken en is tot de conclusie gekomen dat, ondanks het feit dat het stroomverbruik absoluut de snelst groeiende kostenpost is, het  toch niet de grootste kostenpost van het datacentrum is.

Hamilton heeft de kostprijs van servers, stroom en koeling infrastructuur, stroomverbruik en overige infrastructuur omgerekend van 15 jaar voor de infrastructuur en 3 jaar voor servers, naar een kostprijs per maand en daaruit blijkt dat niet de kostprijs van het stroomverbruik, maar de servers het hoogst is. Ook al is er op de berekening en de gekozen vaste waarden, zoals servers die $2.000 kosten en $0.07 per Kwh voor stroomverbruik voldoende af te dingen, het levert wel een frisse kijk op kostprijs berekening van datacentra. Hamilton heeft daarom ook de spreadsheet waarmee hij de berekening heeft gemaakt online gezet, zodat iedereen zijn eigen berekeningen kan maken. Lees verder bij O’Reilly en Data Center Knowledge.

Thomas Lobker, 2 december 2008 11:17 am

Als je puur kijkt naar de kosten van het datacentrum, dus niet naar de servers, en je rekent met een realistische prijs per kWh, dan zie je dat stroom ruim de helft van alle kosten bedraagt.

Arnout Veenman, 2 december 2008 11:30 am

@Thomas Lobker, volgens Eurostat (het Europese CBS) was de [url=http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/refreshTableAction.do?tab=table&plugin=1&init=1&pcode=ten00105&language=en]stroomprijs in Nederland in 2007 0.084 euro per Kwh (inclusief belasting)[/url]. De prijs een gebruiker van een datacentrum betaald over de stroom die verbruikt wordt, is ook inclusief de kosten voor het gebruik van de stroom (bekabeling, ups, generatoren) en koeling infrastructuur.

Thomas Lobker, 2 december 2008 12:21 pm

@Arnout Veenman, het was begin dit jaar al € 0,10 euro per kWh voor industrieel verbruik in Nederland. Dat is ongeveer USD 0,14 per kWh. Als je dat invult en de servers op 0 zet, dan zie je dat stroom ruimschoots de grootste kostenpost is.

Arnout Veenman, 2 december 2008 12:48 pm

@Thomas Lobker, in dat opzicht heb je helemaal gelijk. Al blijf ik het een lastige lastige kwestie vinden, omdat de (variabele) stroomprijs en dollarkoers in dit geval een belangrijke rol spelen. Ook niet onbelangrijk is het dat de stroomprijzen in bepaalde gebieden in de VS een stuk lager zijn dan in Europa en daar vestigen grote datacentra zich dan ook graag.

Khalid, 2 december 2008 1:20 pm

Alles wat klanten verbruiken word door gefactureerd. dus op stroom zal een DC nooit bij inschieten. Zijn het dan kosten?

stroom is deel van de omzet inkoop - verkoop dus omzet (en winst?)

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.