Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Belgische telecomwaakhond BIPT krijgt tanden

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 3 december 2008 08:02 uur

De Belgische telecomwaakhond BIPT was tot nu een waakhond zonder tanden, door gebrek aan bevoegdheden en gebrek aan middelen. Om daar verandering in te brengen heeft de Belgische federale regering een aantal bevoegdheden overgedragen aan het BIPT, waardoor het meer autonomie krijgt en daardoor slagvaardiger kan optreden, meldt de Belgische vereniging van Telecom en Internet Klanten (Tik vzw).

Zo hoeft het BIPT niet langer eerst een waarschuwing aan een provider te geven die zich niet aan de wet houdt, maar kan het direct een boete opleggen. Daarnaast is de hoogte niet meer gemaximaliseerd, in het verleden kon de boete maximaal 5 procent van de omzet met een absoluut maximum van 12,5 miljoen euro zijn. Ook heeft het BIPT nu de mogelijkheid om besluiten openbaar te maken, terwijl in het verleden bepaalde zaken geheim moesten blijven. Het belangrijkste is nog wel dat het BIPT nu volledig zelfstandig kan optreden, zonder toestemming of bemoeienis van de regering. Dat laatste komt niet alleen de efficiƫntie ten goede maar voorkomt ook (politieke) belangenverstrengeling, gezien de Belgische overheid een controlerend aandeel heeft in duopolist Belgacom.

Goed nieuws dus voor Belgische internetters en Tik juicht de maatregelen dan ook toe. Al hadden de maatregelen wel wat eerder mogen worden genomen van Tik, want:

We zitten nu spijtig genoeg in Belgiƫ met een oligopolie, maar met deze beslissingen kan daar wel eens verandering in komen zodat de kleinere spelers ook meer marktaandeel gaan krijgen. En laat ons hopen dat dit kan resulteren in een prijsdaling, betere diensten en meer eerlijke concurrentie op de Telecom- en internetmarkt.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.