Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Ontwikkelaars ontwikkelen liever niet in public cloud

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 26 augustus 2015 08:00 uur

Even snel een paar servers inrichten en verder met ontwikkelen. Je zou denken dat Amazon en Azure met name onder ontwikkelaars razend populair zijn. Niet dus, zo blijkt uit de State of the Developer Nation, een onderzoek dat in mei en juni werd uitgevoerd door VisionMobile in Londen. De resultaten zijn op z’n minst opvallend. Van de ondervraagde 13.000 ontwikkelaars gebruikt slechts 16% servers in Amazon en 13% is actief op Azure. Bijna de helft van de ontwikkelaars geeft aan het werk te doen op eigen, in-house infrastructuur.

De redenen zijn nog opvallender: ontwikkelaars vertrouwen de cloud simpelweg niet. Vanzelfsprekend staat het er niet met zoveel woorden, maar de ondervraagden geven aan twijfels te hebben bij de veiligheid en betrouwbaarheid van cloudomgevingen. Bovendien: op de eigen infrastructuur is het veel eenvoudiger om zaken als integratie te testen en systemen te beheren.

Eenvoud speelt een grote rol in de keuze. Eenvoud en transparantie. Het rapport van VisionMobile gaat uitvoerig in op beperkingen die externe cloudomgevingen nu eenmaal met zich meebrengen. Beperkingen die zeker voor ontwikkelaars van groot belang zijn. Denk daarbij in de eerste plaats aan de ondersteuning van de ontwikkeltaal. Amazon zelf stelt het vrijwel alles ondersteunt, maar de ontwikkelaars geven aan dat het platform vooral geschikt is voor Java en PHP. Java is ook de favoriet in de Google App Engine. Bij Azure is dat C#, dat dan ook veruit het meest wordt toegepast in de Microsoft-cloud. Maar ontwikkelaars gebruiken veel meer talen en tools. Vaak kan dat wel in public cloud-structuren, maar is het eenvoudiger op eigen machines.

En dat is de crux. De voordelen van public cloud – vooral kosten – wegen niet op tegen de voordelen die het ontwikkelen op eigen infrastructuur met zich meebrengt. Wel merkt VisionMobile op dat applicaties die op dit moment worden ontwikkeld, cloudvriendelijk zijn en dus relatief eenvoudig kunnen worden getransformeerd naar cloudomgevingen. Daarbij is Amazon nog steeds huizenhoog favoriet.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
iSAPM: En hier kan je nog wel reactie's plaatsen, maar als ze wat kritisch zijn zoals bij Vimexx dan wordt ...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...