Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Ontwikkelaars ontwikkelen liever niet in public cloud

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 26 augustus 2015 08:00 uur

Even snel een paar servers inrichten en verder met ontwikkelen. Je zou denken dat Amazon en Azure met name onder ontwikkelaars razend populair zijn. Niet dus, zo blijkt uit de State of the Developer Nation, een onderzoek dat in mei en juni werd uitgevoerd door VisionMobile in Londen. De resultaten zijn op z’n minst opvallend. Van de ondervraagde 13.000 ontwikkelaars gebruikt slechts 16% servers in Amazon en 13% is actief op Azure. Bijna de helft van de ontwikkelaars geeft aan het werk te doen op eigen, in-house infrastructuur.

De redenen zijn nog opvallender: ontwikkelaars vertrouwen de cloud simpelweg niet. Vanzelfsprekend staat het er niet met zoveel woorden, maar de ondervraagden geven aan twijfels te hebben bij de veiligheid en betrouwbaarheid van cloudomgevingen. Bovendien: op de eigen infrastructuur is het veel eenvoudiger om zaken als integratie te testen en systemen te beheren.

Eenvoud speelt een grote rol in de keuze. Eenvoud en transparantie. Het rapport van VisionMobile gaat uitvoerig in op beperkingen die externe cloudomgevingen nu eenmaal met zich meebrengen. Beperkingen die zeker voor ontwikkelaars van groot belang zijn. Denk daarbij in de eerste plaats aan de ondersteuning van de ontwikkeltaal. Amazon zelf stelt het vrijwel alles ondersteunt, maar de ontwikkelaars geven aan dat het platform vooral geschikt is voor Java en PHP. Java is ook de favoriet in de Google App Engine. Bij Azure is dat C#, dat dan ook veruit het meest wordt toegepast in de Microsoft-cloud. Maar ontwikkelaars gebruiken veel meer talen en tools. Vaak kan dat wel in public cloud-structuren, maar is het eenvoudiger op eigen machines.

En dat is de crux. De voordelen van public cloud – vooral kosten – wegen niet op tegen de voordelen die het ontwikkelen op eigen infrastructuur met zich meebrengt. Wel merkt VisionMobile op dat applicaties die op dit moment worden ontwikkeld, cloudvriendelijk zijn en dus relatief eenvoudig kunnen worden getransformeerd naar cloudomgevingen. Daarbij is Amazon nog steeds huizenhoog favoriet.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.