Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Kijkje in het datacenter van KPN

  • Door
  • Redactie
  • geplaatst op
  • 2 september 2015 08:00 uur

Wat is er nou leuker dan een kijkje te nemen binnen in een datacenter? Het is voor onze bezoekers onmogelijk om elk Nederlands datacenter zelf te bezoeken. ISPam.nl springt in dit gat met een nieuwe rubriek: Kijkje in de keuken van een datacenter. In deze aflevering nemen wij een kijkje bij KPN en stelden wij Patrick Eshuys, General Manager Datacenters bij KPN Zakelijke Markt, een aantal vragen over de visie van het datacenter, de klanten en de toekomst. Tot slot nemen wij aan de hand van een aantal foto’s ook daadwerkelijk een kijkje in het datacenter.

Buitenaanzicht DC Eindhoven

Buitenaanzicht DC Eindhoven: Overall weergave van KPN’s 10e datacenter; o.a. Tier IV gecertificeerd, CO2 negatief en Cradle to Cradle gebouwd

KPN in het kort

Naam datacenter: KPN N.V.
Aantal Datacenters:
 KPN heeft 10 datacenters
Oprichtingsjaar: 1989 (Koninklijke KPN) feitelijke oprichting 19e eeuw

Datavloer NAP: Divers

Aantal medewerkers: Meer dan 10.000

Totale oppervlakte: 30.000 m2
Totaal vermogen: 30.000 kW (30MW)
Stroom per rack: 1 – 20+ kW
Stroom redundantie: 2N, 2N+2
Soort stroom (leverancier): 100% Donkergroene stroom, lokaal (in NL) opgewekt en aantoonbaar (Amalia Windmolenpark en Golden Raand Biomassa centrale Delfzijl)
Soort koeling: Divers: Adiabatisch / Free to Air / Kyoto / WKO (Eindhoven 2015)
Koeling redundantie : 2N, 2N+2

Carrier neutraal: Ja
Meet-me-room: Ja
Remotehands: Ja, 24×7

Certificeringen: ISO 14001 – ISO 27001 – ISO 9001 – ISAE 3000 – Tier III certified (Amsterdam) Tier IV certified (Eindhoven)
Brancheorganisaties:  DDA, Green Grid

Is KPN regionaal, nationaal of internationaal georiënteerd en wat voor soort klanten zijn er in het datacenter aanwezig?

Patrick Eshuys geeft aan dat de datacenters van KPN interregionaal en (inter-)nationaal georiënteerd zijn. “De klanten variëren van grote overheden, multinationals, tot kleine overheid, klein zakelijk, retail, (petrochemische) industrie, reisbranche, transport, (software)development en onderwijs (lager/middelbaar/hoger en universitair). Daarnaast maken ook stichtingen, maatschappelijk georiënteerde en natuur/milieu organisaties deel uit van ons klantenbestand. Elk bedrijf of instelling (van 1-1000+ racks) kan bij KPN Datacenters terecht.”

Wat doen jullie om de fysieke, logische en virtuele veiligheid en continuïteit van het datacenter te beschermen?

“Om de veiligheid en continuïteit van onze datacenters te beschermen, zijn diverse zichtbare en onzichtbare systemen in gebruik. Zo is er 24/7 bewakingspersoneel op locatie en is er bewaking en monitoring middels camera’s. We maken gebruik van biometrische toegangssystemen. Bezoek dat niet over een vaste pas (biometrische scan) beschikt zich te allen tijde aanmelden en legitimeren, anders hebben ze geen toegang. Daarnaast maken we gebruik van circle-locks en andere beveiligingen”, aldus Eshuys.

Is het datacenter carrier neutraal en welke fiber- en netwerkleveranciers en internetexchanges zijn er aanwezig?

Alle datacenters van KPN zijn carrier neutraal. Zo zijn AMS-IX, NL-IX, EFX, NDIX, GRIX en vele andere fiber en netwerkleveranciers beschikbaar. Zowel virtuele als fysieke carriers zijn afgemonteerd op de diverse vestigingen. In principe zijn alle providers en carriers beschikbaar in de datacenters.

Hoe werken jullie aan een zo laag mogelijke PUE?

Door voortdurend te werken aan verbetering van de efficiency van de systemen die de computersystemen ondersteunen werken we aan een zo laag mogelijke PUE.

Wat doen jullie verder aan MVO?

Eshuys geeft aan dat ze in alle datacenters 100% donkergroene stroom (CO2 neutraal) gebruiken. “Daarnaast hebben we bij de nieuwbouw van het datacenter in Eindhoven de Cradle to Cradle filosofie toegepast. Dagelijks zijn we bezig ons energieverbruik zo laag mogelijk te krijgen en in ons datacenter in Eindhoven hebben we de CO2 uitstoot zelfs negatief weten te realiseren. Daarnaast is KPN het wagenpark aan het vergroenen. Het gehele MVO beleid van KPN is na te lezen in het maatschappelijk jaarverslag en Environmental figures 2014.”

Wat verwachten jullie van de toekomst van jullie datacenter en hoe gaan jullie dat waarmaken?

“Wij weten dat onze datacenters een belangrijke schakel vormen in de keten van de (digitale) wereldeconomie en dat datacenters en data steeds belangrijker worden. IT-oplossingen zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Denk bijvoorbeeld aan alle smartdevices, pinbetalingen, banktransacties, verkeersleiding (weg, water, spoor, lucht) etc. Daarbij komt alle dienstverlening van KPN ook uit haar eigen DC’s en komen veel oplossingen die dagelijks gebruikt worden ook uit DC’s van KPN. Daarbij voorzien wij dat de datacenters steeds efficiënter worden, ook daar staat de ontwikkeling niet stil. Voorts zal de miniaturisatie van systemen doorzetten. Steeds kleinere machines kunnen steeds meer. Duizend -virtuele- servers in één rack is nu al niet meer vreemd, waar dat een aantal jaar geleden nog onhaalbaar was. Hoewel de totale groei van het aantal servers en dataverwerkende apparatuur nóg harder groeit. Dit betekent dat het totale (gebruikte) oppervlak van datacenters zal toenemen”, aldus Eshuys.

Wat zijn de unieke eigenschappen van het datacenter?

Eshuys vertelt dat KPN 10 datacenters heeft. “Een unieke eigenschap van al deze datacenters is dat zij onderdeel vormen van de core van KPN. De core van KPN is ook meteen de core van Nederland. Dit betekent dat er extra garanties zijn dat de datacenters van KPN te allen tijde moeten functioneren voor de BV-Nederland. Deze kritische infrastructuur kan ook (deels) door de klanten van KPN in haar datacenters worden gebruikt. Dat biedt extra zekerheid en betrouwbaarheid.”

Juli jl. is het laatste datacenter van KPN geopend; datacenter Eindhoven. “Als we spreken over datacenter Eindhoven, dan is dat het eerste en tot nu toe enige gecertificeerde Tier IV datacenter van Nederland (99,995% uptime garantie), tevens is dit het eerste datacenter in de wereld dat is gebouwd volgens het Cradle to Cradle principe èn het eerste actieve CO2 negatieve datacenter in de wereld. Dit alles gekoppeld aan het feit dat wij een en ander kunnen bieden voor gangbare marktprijs (niet duurder dan een Tier III datacenter) maakt in elk geval DC Eindhoven zeer uniek.
Het eerste Tier III gecertificeerde datacenter van Nederland, datacenter Amsterdam, is ook van KPN. Daarbij is KPN de enige partij in Nederland waarbij je als klant -indien gewenst- gebruik kunt maken van de hele keten van één provider. Dat wil zeggen mobiele en vaste telefonie, mobiel en vast internet(zakelijk), datacenter-dienstverlening en cloud-oplossingen. Alles onder één dak, op één factuur, met één aanspreekpunt.”

Wat voor voorzieningen zijn er voor klanten aanwezig, zoals vergader-/werkruimtes, koffie- en snoepmachine, kantine etc?

In de datacenters zijn kantoren ter beschikking op huurbasis en er zijn vergaderfaciliteiten te reserveren. Er zijn koffieautomaten voorhanden en afhankelijk van de locatie zijn er ook snoep- en snackautomaten. Daarnaast zijn er per locatie diverse cateringmogelijkheden beschikbaar.

Welke (referentie) klanten zijn er aanwezig in het datacenter?

Onze klantenbestand is zeer divers en bestaat uit zowel grote als kleine organisaties. Een aantal voorbeelden zijn: Argos, DFZS, Natuurmonumenten, Raet, Wigo4it, Randstad. KPN biedt vanuit de datacenters naast Colocation ook aan een groot aantal klanten hostingoplossingen (fysiek en virtueel), cloudoplossingen en diverse security oplossingen via KPN trusted services.

En natuurlijk de rondleiding door de datacenters van KPN:

Datavloer en Racks

Koude Straat DC Almere

Koude Straat DC Almere: KPN maakt gebruik van gescheiden koude/warme luchtstromen. Hetzij koude gangen, zoals hier op de foto, hetzij warme gangen.

Racks DC Almere

Riji met Racks in DC Almere

UPS/Generatoren

Generator DC Aalsmeer

Hightec Rotary UPS installatie. KPN maakt op haar grotere locaties gebruik van dynamische UPS’sen. Kleine locaties werken ook met statische UPS’sen (accu’s)

Generator DC Eindhoven

Generator DC Eindhoven: KPN maakt gebruik van verschillende typen generatoren. Hightec en Cat

Koelinstallatie

Koelinstallatie 1 KPN

Koelinstallatie KPN DC Almere

Koelinstallatie 2 KPN

KPN werkt met diverse koelsystemen, maar probeert zoveel mogelijk te koelen op buitenlucht. Mocht het echter nodig zijn, dan staan de koelsystemen klaar om de koeling volledig over te nemen.

Blusinstallatie

stikstofgenerator DC Almere

Flessen stikstof in DC Almere

Blusinstallatie

KPN maakt van een aantal blussystemen gebruik in haar DC’s. Al naar gelang de mogelijkheden, de afmeting en de gebruikte koelmethode wordt voor een blusoplossing gekozen.

Service Team Colocation

Serviceteam Colocation, speciaal voor KPN Colocation klanten.

Het ‘Serviceteam Colocation’ biedt gebruikers van KPN colocation diensten Nederlandstalige en direct beschikbare ondersteuning.

Benieuwd naar de opening van Datacenter Eindhoven? Bekijk hier het filmpje:

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.