Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Avebe naar Azure: voorbeeld voor andere bedrijven?

  • Door
  • Redactie
  • geplaatst op
  • 27 augustus 2015 08:00 uur

Avebe gaat naar de cloud. Dat is geen nieuws, sterker: het bedrijf doet al sinds 2010 aan cloud computing via Atos. Maar het aardappelzetmeelconcern gaat nu een stuk verder: het gaat migreren naar de public cloud. Alle werkplekken van het bedrijf gaan naar Microsoft Office 365, op Azure. Het bedrijf doet dit via Cegeka dat het beheer goeddeels overneemt. Maar waar het oude platform nog in de Nederlandse datacenters van Atos draaide, gaat de nieuwe omgeving dus echt de publieke cloud in, zo meldt Cegeka op haar website.

Cegeka biedt op basis van Azure en Office 365 haar Cloud Portal Workspace aan. Daarbij heeft Avebe ervoor gekozen om deze portal te gaan benaderen met Windows 10-devices. Het beheer van deze devices ook gedaan vanuit Azure, in combinatie met Microsoft Intune. Volgens Avebe zelf gaat dit de flexibiliteit leveren die het bedrijf nastreeft. Overigens wordt ook de backend volledig gemigreerd naar Azure.

En al met al is dat best opmerkelijk voor een bedrijf met de omvang van Avebe. Natuurlijk is het Groningse concern niet de eerste die deze stap zet in de public cloud, maar veel bedrijven twijfelen nog steeds en durven de zet naar public cloud niet te zetten. Voornaamste argument is de veiligheid: hoe veilig is de omgeving in public cloud? Hoe ver is een bedrijf bereid om te gaan in het loslaten van controle? Vaak zijn de lagere kosten en de daadwerkelijke pay-as-you-use verrekening echt doorslaggevend. Bedrijven in moeilijke markten, zoals Avebe, zijn voortdurend op zoek naar manieren om de operationele kosten echt naar beneden te krijgen. Cloud is een van de manieren om dat voor elkaar te krijgen. Over de financiƫle as is de business case daarom vaak relatief eenvoudig te maken, maar langs de operationele as is het niet zelden toch lastiger.

Je stapt niet van het ene op het andere moment over. Cloud is meer dan techniek. Cloud gaat ook om processen en vergt een andere manier van werken met IT. Avebe heeft het in dat opzicht heel slim gedaan, in een soort tweetrapsraket. Met de invoering van cloud computing, weliswaar nog binnen de landsgrenzen en binnen gecontroleerde datacenters, heeft de organisatie inmiddels goed kunnen wennen aan de principes van cloud. Ze hebben na kunnen denken over de inrichting van processen zoals provisioning van systemen en endpoints. De stap naar volledige public cloud is niet meer zo heel groot, ook niet voor de eindgebruikers. Het zal daarom vooral interessant zijn om te zien hoe deze case zich in de komende jaren gaat ontwikkelen vanuit het procesperspectief.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.