Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Eerste impressie Domain Pulse 2007

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 8 februari 2007 17:50 uur

Vandaag ben ik deelnemer aan het Domain Pulse 2007. Het dagprogramma zit erondertussen alweer op, en om 18:00 uur vertrekt er een bus vanaf het hotel waar ik zit richting een dierentuin in Zurich, waar het avondprogramma zal plaatsvinden. Daarmee heb ik nu nog 10 minuten om een eerste impressie te schrijven.

Vandaag ging het op Domain Pulse 2007 heel erg sterk over de ‘secondaire domeinmarkt’ of te wel, de handel in domeinnamen. Niet echt mijn ding, maar het komt wel overeen met het onderwerp van Domain Pulse 2007 “Domain-Namen im Spannungsfeld zwischen Spekulation und Nutzen” vertaald, Domeinnamen in het spanningsveld van speculatie en gebruik.

De eerste paar presentaties waren van domeinnaam handelaren, zoals de directeur van Sedo, die (toevalig?) vorig jaar ookal een presentatie had gehouden. Niet echt mijn ding en ook niet echt veel nieuws voor mij, maar toch wel interessant.

Daarna volgde een discussie door vier verschillende sprekers, uit drie verschillende landen over hoe het met de rechten rondom domeinnamen zit. Hiervoor vond eerst een consultatie in het publiek met stemkastjes plaats van wat ‘wij’ vonden van het soort recht dat je op een domeinnaam krijgt. Het over grote deel was van mening dat het een bezitsrecht is en een goede tweede en derde waren het abonnement en de licentie.

De juristen-sprekers, waren het er niet over een. De eerste twee juridische presentaties waren bijna een college voor een zaal vol met rechtenstudenten. Waarbij de eerste zelfs een wetsartikel volledig ging citeren. De presentatie van de juridische directrice van nic.at was daarintegen wel helder. Wat ik vooral interessant vondt is dat de de SIDN juridisch gezien juridisch vrijwel overeen komt met de status van nic.at. Al heb ik nu niet de tijd om dat volleduit uiteen te zetten.

Door de aanwezigheid van Erik de Jong van GovCERT.nl, was ik dit jaar (op een na) niet de “einzige Hollander” op Domain Pulse 2007. Hij hield een presentatie over de wat algemenere gevaren op internet. Best wel een verademing na het jurisiche debat, alhoewel dat ook interessant was.

Als laatste was er een paneldiscussie met alle eerdere sprekers, waarbij er iets gevraagd was over het verpanden van domeinnamen. De sprekers en de juristen waren het daar niet overeens. Anderzijds heb je met verschillende wetten uit verschillende landen te maken, dus een duidelijke vraag is er ook niet op te geven.

Nu ga ik er heel snel vandoor richting die Abend veranstaltung!

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.