Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

KPN opent vijfde KPN CyberCenter in Almere

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 5 december 2008 08:03 uur

KPN heeft haar vijfde CyberCenter datacentrum geopend in Almere. Het datacentrum heeft twee verdiepingen met beide 2.400 datavloer. In haar persbericht laat KPN niet al te veel los over het datacentrum behalve dat het datacentrum 5.000 vierkante meter aan oppervlakte heeft, uit de vergunningsaanvraag uit 2006 (pdf) blijken meer gegevens. Zo is het datacentrum conform de hoogste gedefinieerde standaard voor datacentra Tier IV ontworpen. Het ontwerp een uptime van 99.999 procent op jaarbasis mogelijk maken.

Het datacentrum heeft totaal 32 noodstroom aggregaten (NSA’s), 16 voor elke verdieping (N+2 redundant). Totaal lijkt uit de vergunningsaanvraag dat het datacentrum ook 32 UPS-systemen, 16 voor elke verdieping (N+2 redundant). Als ik het goed begrepen heb worden er 21″ vliegwielen als UPS-systeem ingezet. Het vermogen dat beschikbaar is per verdieping is is 9.6MVA. Het totale vermogen voor de koeling en overige infrastructuur is 5.81MVA per verdieping. Het maximale vermogen per verdieping inclusief alle verdere overhead is 15.7MVA. Voor het hele datacentrum is het maximale vermogen 31.4MVA.

Voor de koeling wordt gebruik gemaakt van freecooling met koeltorens. Door de temperatuur op de datavloer zo hoog te laten zijn als de appatuur op de datavloer aan kan. Hierbij gaat het om temperaturen van 25C, 30C tot zelfs 35C. Daarnaast zullen racks met de grootste stroomverbruikers rechtstreeks op waterkoeling worden afgesloten. Om brand te voorkomen wordt met het product OxyReduct de hoeveelheid zuurstof op de datavloer continue laag gehouden. Mocht er toch brand uitbreken dan zijn er ook draagbare CO2 en schuim (AFFF) handblussers en slanghaspels aanwezig om brand te blussen.

Sven, 5 december 2008 8:57 am

Hoi,

Als ik het goed begrepen heb kunnen ze op zaal het zuurstof nivo zo verlagen dat schuim en water niet nodig zijn. Ik heb geen handblussers gezien op vloer. Zag er profi uit. Met name van de goederenlift kan Telecity3 nog wat leren :)

Tududud, 5 december 2008 9:31 am

Nu blijft de vraag, wil je je servers in Almere hebben, net als 'Wil je in almere wonen' :P

TotallyHosted, 5 december 2008 10:40 am

De vraag is meer, komt er ruimte voor colocatie beschikbaar.

Wij wonen en werken naar volle tevredenheid in Almere. Huizen en panden zijn hier goed betaalbaar, nooit ergens parkeerproblemen, parkeren is goedkoop, wegen zijn allemaal lekker breed en overzichtelijk. Amsterdam is goed bereikbaar tijdens de spitsuren.

Wij zitten momenteel bij euNetworks in Amsterdam maar het zou natuurlijk ideaal zijn om onze servers ook in Almere onder te brengen. Dit datacenter zit op ongeveer 5 minuten rijden van ons kantoor.

Jeroen, 5 december 2008 1:30 pm

Grote kans dat ze dit voor eigen gebruik (KPN + Getronics uitwijk) gaan gebruiken :)

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.