Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Analyse: oppassen met toevoegen special use-domeinnamen

  • Door
  • Redactie
  • geplaatst op
  • 14 september 2015 08:00 uur

Of het allemaal overzichtelijker wordt, is natuurlijk de vraag. Edoch, met de komst van nieuwe gTLD’s, ontstaan er automatisch ook bijzondere gevallen. In de oude wereld was het niet mogelijk om andere namen aan te vragen dan bijvoorbeeld .com, .net, .bizz en de diverse landextensies. Je liep dus ook niet het risico dat mensen met onzuivere bedoelingen bepaalde extensies zouden kapen. Laten we zeggen: de extensie van het Tor-netwerk. Want wat zou er gebeuren als .onion als gTLD kan worden ingezet? Sinds vorige week is dat uitgesloten: de IETF heeft bepaald dat .onion een special use-domeinnaam is dat alleen voor het Tor-netwerk geldt.

De .onion-extensie kan dus niet meer in de rootzone terechtkomen, waarbij registrars domeinnamen op .onion zouden kunnen uitgeven. Voor het Tor-netwerk – vanuit het perspectief van het Tor-netwerk – is dat welbeschouwd logisch. Het was een langgekoesterde wens van de gebruikers van Tor, inclusief Facebook. De social mediasite is benaderbaar vanuit Tor, waarvoor het SSL-certificaten gebruikt. Vanaf komend jaar zou dat niet meer mogelijk zijn. Met de special use-domeinnaam is dat nu verholpen.

Maar Tor was en is de niet de enige partij die heel graag zo’n special use-domein zou willen hebben. Ook de drijvende krachten achter GNU hebben die wens. Vooralsnog is de IETF erg terughoudend in het uitgeven van deze namen, en terecht. Natuurlijk zijn er eisen aan een special use-domeinnaam. De belangrijkste: voor gebruikers moet het absoluut duidelijk zijn waarom het een special-use domeinnaam is en het als zodanig herkennen. In het geval van .onion is dat valide: bij .onion zullen dns-servers zien dat dit een domein is op het Tor-netwerk en niet via de normale DNS-root routeren. Ofwel: precies waarvoor Tor is bedacht.

Maar nu de andere aanvragen: .gnu en bijvoorbeeld .i2p. GNU is software, een open-source besturingssysteem. In 1984 bedacht als een open variant op Unix, met een eigen kernel – The Hurd. GNU is vooral onder ontwikkelaars nog steeds erg populair, maar het argument om .gnu als special use-domeinnaam op te nemen op de IANA-lijst is toch dun. Het argument zou zijn om het idealistische karakter van GNU te ondersteunen, de volstrekt vrije verspreiding van software. GNUnet gebruikt daarbij overigens protocollen en technieken die niet door IANA zijn toegestaan. Het is niet vergelijkbaar met Tor. En .i2p? Dat dan weer wel. Net als Tor is i2P een anoniem ‘overlay’ netwerk, in de eerste instantie bedoeld om anoniem over het internet te kunnen bewegen. Minder gebruikt dan Tor, maar met identieke doelstellingen. i2P voldoet aan de eisen van special use-domeinnamen, maar strikt genomen GNU ook – volgens de documentatie van de IETF.

Zowel Tor als i2P zijn bedoeld om anonimiteit te waarborgen en juist om het moeilijker te maken aanvallen uit te voeren op gebruikers binnen dat netwerk. Saillant detail is juist dat met name hackers veel gebruik maken van dit type netwerken. In die zin lijkt het juist erg goed dat IETF deze netwerken als special-use domein beschouwd. De grote vraag is nu: wat wel en wat niet? Want zoals gezegd: het wordt er allemaal niet transparanter op. Organisaties als IETF en IANA lopen het risico zichzelf in de voet te schieten door het faciliteren van teveel ‘uitzonderingen’.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.