Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Authenticatie in cloud sleutel tot grote zakelijke successen

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 22 september 2015 08:00 uur

Cloud is mooi, maar je moet er wel iets aan hebben. Okta, een bedrijf dat gespecialiseerd is in beveiliging van cloud-apps, ziet nu daadwerkelijk dat bedrijven echt functionaliteit in de cloud gaan gebruiken. Opmerkelijk, aldus Okta: ook de middelgrote bedrijven ontdekken PaaS en SaaS. Maar dat is helemaal niet opmerkelijk. Juist bij die grootte van een onderneming is de businesscase van bijvoorbeeld Office365 snel gemaakt en hoeft het niet heel veel moeite te kosten om het te implementeren. Grote bedrijven hebben relatief zware legacy en kunnen niet zo snel omschakelen. Die legacy zit vooral in de IT-security. Een goed beveiligd kantoor-LAN is iets anders dan security in de cloud. Daar hebben vooral grote bedrijven last van.

Gemiddeld hebben bedrijven in het MKB-segment 16 cloudapplicaties in gebruik, tegen 11 bij grote bedrijven. Bij de grote bedrijven gaat het dan vooral om diensten om bestanden te delen en communicatiediensten als WhatsApp of het Skype/Lync. Verreweg het populairs is Office365 van Microsoft. Wat zegt dat? Nog niet zoveel. Het geeft hooguit aan dat cloud langzaam aan terrein wint. Vooral heel langzaam. Dat wil zeggen: als het om zakelijk gebruik gaat. Okta weet als beveiliger wel waar de schoen wringt: betrouwbaarheid. Het bedrijf zelf heeft een IDaaS als dienst in de markt, een cloudservice voor identiteitsbeheer. De digitalisering van het bedrijfsleven is vooral de digitalisering van de online identiteit.

Diensten die bijvoorbeeld authenticatie goed hebben ingeregeld, scoren op dit moment punten. In de zakelijke markt is Active Directory van Microsoft nog steeds de centrale ID-engine. Bedrijven zijn gewend aan het gebruik van AD en kunnen ‘relatief eenvoudig’ federeren tegen de AD van Azure mét Office365. Daarbij ziet Okta ook een sterke groei in het gebruik van SAML, Security Assertion Markup Language). Steeds meer ontwikkelaars gebruiken SAML voor authenticatie binnen applicaties. Misschien is dat nog wel de belangrijkste conclusie uit het onderzoek van Okta: goede beveiliging is de sleutel in de groei van zakelijk gebruik in de cloud. Nieuwe authenticatietechnieken en two-way-authentication worden populairder. De checkvraag – “wat is de meisjesnaam van uw moeder” – gaat langzamerhand verdwijnen. Daarbij doet Okta wel een volgende gewaagde voorspelling. Biometrische authenticatie gaat echt booming worden. Toegang tot Word in Office365 na een geslaagde irisscan. Dat zal waarschijnlijk nog wel even op zich laten wachten.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.