Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Heftige reacties op aangekondigde prijswijziging van SIDN

 • Door
 • Arnout Veenman
 • geplaatst op
 • 10 december 2008 08:03 uur

Landrush numerieke .nl-domeinnaam rampzalig verlopenDinsdagmiddag kondigde het .nl-domeinregister SIDN aan dat er deels met terugwerkende kracht een aantal prijswijzigingen zullen worden doorgevoerd. De drie meest voorkomende transacties (aanvraag nieuwe domeinnaam, verhuizing, houderwijziging) worden gratis. De registrarkosten (vastrecht) dat SIDN deelnemers betalen gaat met 50 euro per kwartaal omhoog, waardoor SIDN deelnemers geen 620 euro maar 820 euro per jaar betalen om deelnemer te zijn.

Als klap op de vuurpijl krijgen de grootste .nl-deelnemers korting. vanaf 10.000 geregistreerde .nl-domeinnamen bedraagt deze korting 2 procent van het totale factuurbedrag tot maar liefst 8 procent vanaf 100.000 geregistreerde .nl-domeinnamen. De korting gaat in staffels, vanaf 10.000 geregistreerde .nl-domeinnamen bedraagt deze korting 2 procent, de korting geldt overigens vanaf de grens en niet voor alle geregistreerde .nl-domeinnamen. In de hoogste staffel is de korting 8 procent, maar een deelnemer die bijvoorbeeld 150.000 .nl-domeinnamen heeft geregistreerd, krijgt de korting van 8 procent enkel over de laatste 50.000 boven de 100.000ste. Verder over 50.000 tot 99.9999 6 procent, 25.000 tot 49.999 4 procent en 10.000 tot 24.999 2 procent.

Het is evident dat deze prijswijziging vooral ten goede komt aan de grotere en zeker de grootste SIDN deelnemers met de meeste geregistreerde .nl-domeinnamen. Dit terwijl de kleinste SIDN deelnemers met maar enkele tientallen tot honderden domeinnamen geconfronteerd worden met een grote prijsstijging per geregistreerde .nl-domeinnaam. Op webhostingtalk.nl reageren een aantal SIDN deelnemers dan ook zeer heftig op de voorgenomen prijswijziging en is men bezig een petitie te starten en wordt opgeroepen om een fonds op te richten om collectief juridische stappen tegen SIDN te nemen.

“Discriminerende implementatie van korting”
In een reactie tegenover ISPam.nl laat Berrie Pelser van Ber|Art Visual Design, die het voortouw voor collectieve actie tegen SIDN heeft genomen, weten dat dit neer komt op korting die gegeven wordt aan “de grote jongens” terugverdiend wordt over de rug van de andere deelnemers. Pelser noemt dit een “discriminerende implementatie van korting”. Pelser wil dan ook dat SIDN publiekelijk excuses maakt voor dit beleid de deelnemers en de prijsverhoging weer intrekt. Ook wil Pelser graag dat de Raad van Deelnemers weer terug komt en inspraak krijgt in dit soort beslissingen. Op dit moment is Pelser samen met anderen de verschillende mogelijkheden om in actie te komen aan het onderzoeken.

Robert Nieuwenhuijse van branchevereniging ISPConnect reageert terughoudender en stelt eerst met zijn achterban en vooral ook SIDN te willen overleggen over de kwestie. Nieuwenhuijse erkent wel dat de prijswijziging die SIDN heeft doorgevoerd ingrijpend is en vooral voor de kleinste SIDN deelnemers negatief uitpakt. Nieuwenhuijse geeft aan dat deze wijzigingen op een nogal “ongelukkig moment komen” immers is er de laatste tijd nogal veel te doen om de opnieuw uitgestelde EPP-interface.

Reactie SIDN: Prijswijziging kost ons geld
SIDN woordvoerster Lycke Hoogeveen laat in een reactie tegenover ISPam.nl weten zich niet in de genoemde kritiek te kunnen vinden. Er zijn veel deelnemers geweest die hebben gevraagd om een versimpeling van de kostenstructuur van SIDN. Dat wil SIDN dan ook bereiken met het afschaffen van de kosten voor de drie meest voorkomende (tot nu toe betaalde) transacties.

Door de verhoging van de registrarkosten wil SIDN dat deels compenseren, maar zo stelt Hoogeveen er wordt door SIDN geld op toegelegd. Op basis van cijfers uit het jaarverslag 2007 van SIDN blijkt inderdaad dat dit klopt. In 2007 werd er totaal 500.214 euro aan omzet uit transacties gegenereerd (348.984 euro eenmalige registratie kosten + 151.230 euro mutaties). De verhoging van de registrarkosten met 200 euro per jaar voor de ruim 2.100 SIDN deelnemers voor 420.000 euro aan nieuwe omzet zullen zorgen. Op basis daarvan kan worden geconcludeerd dat SIDN inderdaad geld toelegt op de prijswijziging.

Voordeel voor actieve deelnemers
Verder ontkent Hoogeveen ook dat met de prijswijziging specifiek de grote SIDN deelnemers worden bevoordeeld. SIDN verwacht van zijn deelnemers dat deze ook actief bezig zijn met het .nl-domeinnaam. Een actieve SIDN deelnemer creëert veel transacties en bij meer dan 100 transacties per kwartaal is een deelnemer al goedkoper uit met de nieuwe prijzen. SIDN hoopt dan ook dat deelnemers de lagere kostprijs aan hun klanten zullen doorberekenen.

Wat betreft de kortingen voor de grote deelnemers, stelt Hoogeveen dat het normaal is om staffelkorting te geven in een competitieve markt. SIDN is dan ook absoluut geen monopolist en heeft de komst van bijvoorbeeld het .eu-domein dan ook gevoeld. Het is dan ook niet meer dan normaal dat grote SIDN deelnemers, die actief de boer op gaan met het .nl-domein en ook significant bijdragen aan het succes er van worden beloond voor hun inspanningen.

Update 14:00 uur: Fout in uitleg kortingsregeling gecorrigeerd.

Casper, 10 december 2008 9:08 am

Ze spreken zichzelf ook zo gigantisch tegen! Hoezo is de prijswijziging niet erg omdat je er geld op toelegt? Dat is een hele vreemde gedachte. Bij de prijswijziging hoort namelijk ook de staffelkorting. Als je er niet op had willen toeleggen, dan had je die kortingen niet moeten doorvoeren!!! Ze leggen er inderdaad op toe...en dat geld gaat allemaal naar de top 60 deelnemers. Schandalig is het!

Toon, 10 december 2008 9:16 am

Ik vind alles prima, maar met die staffelkorting ben ik ook niet blij, maar dat komt omdat ik er zelf geen 100.000 .nl's heb natuurlijk, anders was ik er wel blij mee.
Het is nu gewoon zo dat de grotere, lagere prijzen kunnen gaan hanteren.
8% korting op die factuur is namelijk behoorlijk wat.

Overigens, als die EPP er was geweest op 1-1 , was die prijswijziging niet eens meer zo belangrijk geweest.

Sebas, 10 december 2008 9:21 am

[quote]
Verder ontkent Hoogeveen ook dat met de prijswijziging specifiek de grote SIDN deelnemers worden bevoordeeld. SIDN verwacht van zijn deelnemers dat deze ook actief bezig zijn met het .nl-domeinnaam. Een actieve SIDN deelnemer creëert veel transacties en bij meer dan 100 transacties per kwartaal is een deelnemer al goedkoper uit met de nieuwe prijzen. SIDN hoopt dan ook dat deelnemers de lagere kostprijs aan hun klanten zullen doorberekenen.[/quote]

Wat doen ze nu dan? Fijn zo'n korting voor de grotere jongens, waardoor de kleinere partijen de boot weer mislopen, en die werken net zo hard, misschien wel vele malen harder om hun product aan de man te brengen, als je korting geeft -sowieso- met terugwerkende kracht, verdeel dat over al je leden, niet over je top 60 orso.

Nijman, 10 december 2008 9:52 am

SIDN vergeet dat de kleine deelnemers vaak de deelnemers zijn waaraan men het minste werkt heeft. Het zijn vaak de deelnemers die de gegevens van hun klanten goed bijwerken. Waar de grote dit nogal laten liggen. Per saldo denk ik dat je meer geld per domein kwijt bent aan grote partijen dan kleine partijen. Het zijn toch altijd de grote die verhuizingen tegenwerken zonder hun klant te raadplegen, waar domeinen op verkeerde naam staat etc. etc.

Misschien een idee dat niemand naar de komende meeting gaat bij wijze van protest?

rob, 10 december 2008 12:02 pm

Waarom zou dat discriminerend zijn ?

Een computer winkel die 100.000 computers per jaar verkoopt krijgt immers ook veel meer korting op de inkoop dan een winkel die maar 5000 stuks per jaar verkoopt,hetzelfde geldt ook voor groente en fruit etc.

SIDN is wel een monopolist de inkoop prijs van een .nl domein wordt niet door marktwerking bepaald, maar vastgesteld door de enige aanbieder namelijk de SIDN, bij een monopolie is er geen enkel ander alternatief, in Nederland is er geen alternatief voor de directe registratie van .nl domeinen.

Danny Mekic', 10 december 2008 12:05 pm

@Nijman "Het zijn vaak de deelnemers die de gegevens van hun klanten goed bijwerken. Waar de grote dit nogal laten liggen."

Waar baseer je deze uitspraak op? Mijn ervaring - en ik heb voor nogal wat grote SIDN-deelnemers gewerkt - is juist het omgekeerde: grote deelnemers maken gebruik van grote, geautomatiseerde systemen waar een of meerdere databanken aan hangen, waar de informatie opvallend goed en gestructureerd in wordt bijgewerkt. Kleinere deelnemers werken vaak met excel-sheets die handmatig bijgewerkt worden en hebben vaak niet de technische know-how in huis om administratieve wijzigingen makkelijk en geautomatiseerd te laten verlopen.

Nijman, 10 december 2008 12:43 pm

Toch lopen verhuizing van grote partijen af altijd heel lastig (omdat gegevens niet zijn bijgewerkt) en vanaf kleine partijen meestal soepel. Veel kleine partijen zitten in een niche in b2b en daarbij zie je dat het voor klanten belangrijk is dat informatie in whois netjes up-to-date blijft.

En grote geautomatiseerde systemen werken vast net zo goed als die in callcenters als ze je voor de 3e keer bellen ;-)

Ron, 10 december 2008 1:53 pm

Die korting voor de grote jongens wordt trouwens ook betaald door alle kleinere ISP's. Begin dit jaar hebben we een prijsverhoging van 2% van de SIDN voor onze kiezen gehad.
En die gaan ze nu als kerstkado aan de grote jongens geven.

Als ze dat geld begin 2008 al zo nodig hadden, waarom is er nu dan ineens ruimte om dat geld weer te verdelen over de top 60 ?

Ik heb dit al gemeld bij de OPTA. Zij gaan kijken of er reden is voor een onderzoek.

Erwin, 10 december 2008 3:21 pm

Wat een vaag verhaal van Mw Hoogeveen.
Staffelkortingen geef je eventueel als commerciële organisatie om klanten aan je te binden. Er is geen alternatief als je als registrar .nl domeinen wilt registreren dus slaat die hele redenatie nergens op.

Het is je reinste concurrentievervalsing.
1.5% van de registrars krijgt een cadeau op kosten van 98,5% van de deelnemers die allemaal hetzelfde betalen.
Het grenst aan diefstal!

M Dov, 10 december 2008 4:54 pm

Geen hoge pet op van het SIDN gebeuren, durven ze nog te stellen dat ze hopen dat de deelnemers de korting door berekenen naar hun klanten.

Welke korting ?

Duidelijk dat men wil dat de kleine deelnemers hun beetje overdragen aan de grote jongens die dan weer de hogere prijzen kunnen rekenen voor de bij hun geregistreerde domeinen.

Dat tuig verdient zich groen en geel aan ons.

M Dov, 10 december 2008 4:57 pm

Als nu alle kleintjes eens zouden stoppen met hun maandelijkse betalingen aan dit tuig ?

Gaan ze doen ?

Casper, 10 december 2008 5:02 pm

Het niet betalen en het opheffen van je lidmaatschap heeft geen enkele zin. Ze zullen gewoon de procedures volgen en je account afsluiten. Je klanten krijgen dan netjes een brief dat hun domein vervalt en dat ze een maand de tijd hebben om een andere webhoster te zoeken. Maakt de SIDN echt helemaal niets uit.

Als je niet betaald of je lidmaatschap opheft heb je precies wat de SIDN wil: dat alle mensen die het niet met hun eens zijn gewoon vertrekken. Het zal de SIDN op geen enkele manier bewegen om te gaan veranderen.

Peter, 10 december 2008 6:50 pm

We hebben met z`n alle gejuichd toen Roelof meijer in beeld kwam, denk dat we nog veel harder juichen als hij weer van het toneel verdwijnt...

Eric Veraart, 10 december 2008 6:51 pm

Ik vraag me af wat nou werkelijk het probleem is van vrijwel alle personen die reageren op dit bericht. De twee grootste motivaties om SIDN deelnemer te worden zijn als volgt:
- Domeinregistraties zijn je core-business. In deze markt moet je voornamelijk op prijs concurreren, alle spelers in deze markt hebben namelijk al een redelijke tot goede API en procedures. Hier geld dus de wet van de grote getallen en wil je hier kunnen overleven dan heb je zoveel domeinen nodig dat je onder de kortingsregeling valt.
- Domeinregistraties zijn een dienst welke je aanbied bij andere diensten. Je bent hierin wat duurder, maar je klanten kunnen alles aan één partij uitbesteden. Je koopt in bij de SIDN om zo sneller/beter je klanten van dienst kunnen zijn. Deze klanten kijken niet op € 0,30 meer of minder op jaarbasis, want dat is het bedrag waar we het over hebben bij 8%

Daarnaast klagen mensen dat zij ook de deelnemersbijdrage betalen, net als de ‘grote jongens’ en dus net zoveel mee betalen aan de SIDN infrastructuur. Bedenk wel dat een partij welke meer dan 10.000 domeinen heeft geregistreerd per kwartaal € 9.200,- betaald aan de SIDN voor de abonnementen.
Het voorbeeld van Arnout, een deelnemer met 150.000 domeinnamen, betaald onder het oude tarief € 138.000,- per kwartaal aan de SIDN. Met korting is dit € 130.363,90 per kwartaal. Bij deze aantallen is het ook een interessante korting.
Deelnemers met 100 domeinnamen, wachten die echt op € 7,36 korting per kwartaal? Ik vind het terecht dat mensen met een substantieel grotere bijdrage aan de SIDN korting ontvangen.

Toon, 10 december 2008 7:44 pm

Eric is vast iemand uit de top10 :)

Eric Veraart, 10 december 2008 7:52 pm

Toon vast iemand die de markt niet kent :)
Wij zullen niet van welke kortingsregeling dan ook gebruik kunnen maken, behalve de vervallen transactiekosten.

Marco, 10 december 2008 8:38 pm

http://www.nieuwsbank.nl/inp/2008/12/10/G008.htm

"Internetprovider Domeinbalie.nl juicht prijsverlaging .nl-registry toe"

DreamHost.nl, 10 december 2008 9:22 pm

En niemand die ermee zit dat een prijswijziging (hoe slecht of goed deze ook mag zijn) slechts drie weken voordat deze wordt opgelegd wordt medegedeeld???

Toon, 10 december 2008 9:31 pm

Eric, mwoah, lees mijn WHT berichtjes maar.

Eric Veraart, 10 december 2008 10:48 pm

@DreamHost.nl
De termijn van SIDN laat inderdaad wel te wensen over, aangezien er ook deelnemers zullen zijn die er op achteruit gaan.

@Toon
Dan sloeg je één keer flink de plank mis, ook kleine deelnemers kunnen begrip hebben voor kortingen waar zij zelf geen gebruik van kunnen maken. Zo haal je een beetje mijn input onderuit en dat is erg jammer in een discussie als deze waar eenzijdigheid de boventoon voert.

Toon, 11 december 2008 7:39 am

Eric, die plank heb ik niet misgeslagen, maar vastgeschroefd.
Je uitleg is duidelijk en ik ben het er simpelweg niet mee eens, dat is een mening.

Peter, 11 december 2008 9:56 am

Eric, die eenzijdigheid is al gezet door sidn.

Eric Veraart, 11 december 2008 10:49 am

@Toon, mijn plank-opmerking sloeg op jouw insinuatie dat ik betrokken ben bij de Top 10, inhoudelijk verschil ik misschien van mening met een groot deel van de registrars onder de 10.000 domeinen. Dat is niet erg. Als je verder nog een persoonlijke opmerking hebt weet je me te vinden, daar gaan we niet dit platform voor gebruiken.

@Peter, bedoel je eenzijdigheid door een deel van de registrars korting te geven? Ook kleine registrars profiteren van de verdwijnende transactiekosten.

Het is prettig dat de SIDN geen minimum afname stelt, maar het is wel zo dat het pas boven een minimum aantal domeinen interessant is om SIDN lid te zijn. Dit aantal is groter dan de het aantal domeinen in de volgende formule: (aantal domeinen x abonnementskosten) + deelnemersbijdrage < aantal domeinen x kosten bij reseller
Denk zo ook aan administratieve en infrastructurele kosten, welke bij een laag aantal domeinen voor elke deelnemer buiten proportioneel groot zijn (financieel gezien).

De toegankelijkheid van de SIDN is prettig, maar met dit soort discussies vraag ik me wel eens af of de deelnemersbijdrage en kortingen niet hoger moeten om zo de drempel te verhogen voor kleine deelnemers met minder bestaansrecht. Een minimum afname heeft hetzelfde effect.
De kleinere partijen kunnen prima hun dienstverlening uitvoeren door in te kopen bij een reseller. Je ziet eigenlijk elke groothandel op een dergelijke manier werken (dan bedoel ik niet de Makro of andere veredelde supermarkt), om zo alleen ‘grote’ partijen te bedienen. De SIDN zie ik ook als groothandel en als je niet groot bent moet je verderop in de keten op zoek naar een leverancier.

Jesper, 11 december 2008 11:56 am

Inderdaad Eric. Ik denk dat er veel teveel kleine partijtjes SIDN member zijn geworden. Een advocatenbureau, kleine reclame bureau'tjes, iedereen wil SIDN member worden omdat 't toch niets kost. Dat lijkt me niet de bedoeling.

EURID vraagt 10k inleg, DNS.be stelt bepaalde minimale eisen en dus is het niet onredelijk dat SIDN zelf ook met een bepaalde hogere drempel komt.

De kortingen (ondanks dat ik zelfs korting krijg) en de manier van aankondigen vind ik dan weer niet helemaal in de haak.

 • Pingback: SIDN wil af van kleine deelnemers | Ber|Art Hosting en Design

 • Maurice, 11 december 2008 3:49 pm

  Wij waren al langer niet eens met werkwijze van SIDN en hadden al opgezegd voor laatste kwartaal.

  in Januari zullen onze domeinen weer ondergebracht zijn bij een andere partij.

  Ik ben zeker geen grote vis (geweest) in de vijver van sidn maar met een 5000+ domeinen ook weer niet de kleinste.
  Service was al ver te zoeken, en nu ook nog eens de eerlijkheid en verdeeldheid. Nee dank u.

 • Pingback: Internetrecht door Arnoud Engelfriet

 • Klaus Spithost, 12 december 2008 9:02 am

  Mijn constatering kan alleen maar zijn dat SIDN de grote deelnemers wilt bevoordelen ten op zichte van de kleine.
  Mogelijk omdat ze een hoop "ellende" hebben van deelnemers die niet serieus bezig zijn met domeinnaamregistratie. Dat kan een valide besluit zijn maar dat is niet wat ze naar buiten brengen. Het moet op deze manier aantrekkelijker worden .nl te "verkopen". Voor een grote groep geldt dat denk ik echt niet.
  Ik heb nu 750 .nl domeinen. Gebaseeerd op het aantal mutaties die WIJ doen op jaarbasis zou je tussen de 1500 en 1800 domeinen moeten hebben om boven het "omslagpunt" te zitten waarbij de nieuwe constructie voordeliger is en het niet meer betalen van mutaties opweegt tegen de hogere abonnementsprijs.
  Wij vonden de mutatieprijs toch al niet iets wat je door kon berekenen aan de klant. Voor andere smaken van domeinen heb je dat namelijk ook niet of nauwelijks (meer).
  De abonnementsprijsverhoging zorgt er voor dat het deel "overhead" dat moet worden uitgesmeerd over de 750 domeinen stijgt van ca. 18% tot ca 22%.
  De "inkoopsprijs" stijgt hierdoor voor ons van 4,50 naar 4,77 per domein.
  Voor kleinere deelnemers zal het percentage "overhead" door de hogere abonnementsbijdrage nog veel groter zijn en dus ook de "inkoopsprijs".
  Voor de grote deelnemers valt de abonnementsbijdrage weg tegen het grote aantal plus dat ze ook nog eens "gecompenseerd" worden in de top voor dit "verlies" van minder dan een procent door een beloning in de vorm van staffelkorting.
  Die overweging voor een staffelkorting is mij overigens helemaal onduidelijk. Dat zou zijn omdat het gebruikelijk is korting te geven bij grote aantallen....
  In een markt van concurentie wel ja..... dan haal je misschien als leverancier (SIDN) in dit geval een extra afnemer (deelnemer) binnen omdat je een voordeliger aanbieding doet dan je concurrent .
  Dit is in dit geval helemaal niet aan de orde. Ze zijn de enige leverancier van .nl.
  Op zich heb ik er niks op tegen dat de deelnemers die het registreren niet als serieus onderdeel zien van hun bedrijfsvoering op een manier "tegengewerkt" worden maar ik vind deze manier gewoon niet eerlijk. Doe het dan door de zuiverheid van zonefiles te checken en te "straffen" bij het technisch niet voor elkaar hebben van je zaakjes.
  Voor ons kan het straks nog net uit zelfstandig deelnemer te blijven t.o.v. inkopen via een grotere deelnemer voor velen zal dat niet meer zo zijn.
  De extra kosten die we nu krijgen (geschat zo'n 25 euro per kwartaal) kan ik niet met goed fatsoen doorrekenen aan mijn klanten. Je gaat een prijs niet met een paar cent per jaar verhogen om dat te compenseren. Dat kost administratief alleen een hoop ellende en kost je mogelijk klanten.

  Mark Scholten, 12 december 2008 9:52 pm

  Vandaag is tevens aangegeven dat een overgang waarbij een korting gaat gelden voor partijen die de zone helpen op orde te houden. Hierbij zal gedacht moeten worden aan weinig fouten/slecht geconfigureerde naamservers. Hier is echter geen zekerheid over gegeven.

  Casper, 12 december 2008 9:57 pm

  Nou Mark, volgens mij was dit enkel een suggestie van een deelnemer. Ze vonden het idee interessant. Kans van 99% dat dit nooit ingevoerd gaat worden natuurlijk. Enkel is afgesproken dat degene met de beste verbetering een bloemetje krijgt... :)

  Mark Scholten, 12 december 2008 10:07 pm

  Klopt Casper, maar na de tijd heb ik het er ook nog even over gehad met SIDN medewerkers over hoe de zone mogelijk verbeterd kon worden. Het idee is ten minste niet uitgesloten.

  Casper, 12 december 2008 10:58 pm

  Aha oke. Nou ben benieuwd naar wat er uit komt. Ben benieuwd naar onze eerste score. :)

 • Pingback: “This is getting very serious now”

 • Pingback: Hoe is ISP Belang begonnen? « ISP Belang

 • Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.