Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Bedrijven niet voorbeid op de komst van IPv6’

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 10 december 2008 08:01 uur

Het merendeel van de Nederlandse bedrijven zal niet op tijd klaar zijn om over te stappen op IPv6. Uit onderzoek van netwerkspecialist AXIANS blijkt dat op dit moment nog maar ongeveer één op de tien Nederlandse bedrijven al gebruik maken van IPv6. Nog eens dertig procent wil IPv6 binnen nu en drie jaar invoeren. AXIANS hield haar onderzoek onder netwerkbeheerders van 60 grote organisaties met meer dan 2500 medewerkers tijdens de IP Management Dag.

Sebastiaan Kors, Teamleader Portfolio Management bij AXIANS verwacht dat een aantal organisaties pas het licht zal zien tegen 2011 (wanneer de IPv4 adressen op zijn, AV), terwijl er ook organisaties zullen zijn die gebruik zullen blijven maken van IPv4 in combinatie met NAT. Dat is op zich ook geen probleem, tenzij je tegen problemen aan gaat lopen wat betreft de beschikbaar IP-space of omdat IPv4 applicaties niet met IPv6 applicaties overweg kunnen.

Organisaties die de overstap naar IPv6 nog niet maken lopen echter het risico dat ze achter de feiten aan zullen lopen en zodra ze de overstap moeten maken ineens een inhaalslag moeten maken zowel op het gebied van kennis als migratie strategie. Al zijn er op dit moment nog legio redenen om IPv6 nog niet aan het netwerk toe te voegen, volgens Kors zijn de meest genoemde redenen dat het te complex is, er geen business case is en men niet met de applicaties over weg kan en last but not least “Het werkt nu toch ook?”

Volgens Kors zijn alle fabrikanten van netwerkapparatuur klaar voor IPv6 en is de beperkte uitrol van IPv6 daar niet aan te wijten. AXIANS investeert zelf ook in kennis om klanten te kunnen helpen bij migraties en/of trouble-shooting. Voor AXIANS wordt dat business-as-usual.

Japje, 10 december 2008 10:05 am

[qoute]Volgens Kors zijn alle fabrikanten van netwerkapparatuur klaar voor IPv6 en is de beperkte uitrol van IPv6 daar niet aan te wijten.[/quote]

Misschien van de grotere hardwareboeren wel. Maar een linksys, of een netgear of belkin zo goed als niet.

Waar ik zelf tegen aan loop zijn internet providers, en access providers.

Geen enkele consumenten provider levert _native_ Ipv6 (nee xs4all is niet native). En content providers roepen niet over te willen op ipv6 omdat er geen clients voor zijn.

Kijk eens naar de Google IPv6 Conference 2008, daarin blijkt dat voor google ipv6 een no-go is omdat anders 1 op de 10.000 mensen geen/slechte verbinding zullen hebben door problemen.

IMHO zullen eerst de isp's in actie moeten komen, gevolgd door content providers (webhosters).

Memnon, 10 december 2008 10:51 am

Weer een goede reden om naar de IPv6 seminar van BIT te gaan binnenkort ;)

Zoals Alex Bik aankondigde in http://www.ispam.nl/archives/4817/afgelaste-ipv6-awards-een-gesprek-met-betrokkenen/

Quote:
"BIT vind de overstap naar IPv6 wel belangrijk en zal daarom op 23 januari een (gratis toegankelijk) IPv6 seminar organiseren. Verschillende sprekers zullen aan de hand van praktijkvoorbeelden laten zien dat het implementeren van IPv6 niet moeilijk is en ook niet veel tijd hoeft te kosten."

Dick Tump (Shock Media), 10 december 2008 11:17 am

Ik denk zelf dat het geen slecht idee is om in elk geval eens te beginnen met welke zaken veilig over te zetten op IPv6.

Als je wel IPv6 connectivity hebt, bijv. via een tunnel, waarom zou je dan niet de webapplicaties voor intern gebruik al op IPv6 overzetten? Daar hebben die "1 op 10000" mensen geen last van, want het is puur voor jezelf/werknemers/collega's.

Wij hebben zelf aardig veel op IPv6 draaien en we ondervinden eigenlijk geen problemen. Het is ook leuk om met die ontwikkelingen bezig te zijn en het is altijd goed om al vroeg ervaring te hebben met dit soort dingen.

Iets als Google overzetten op IPv6 is natuurlijk een stuk complexer, maar kleine organisaties kunnen er imho best mee beginnen. Veel kleine organisaties kunnen er ook voor zorgen dat er samen heel veel beschikbaar is via IPv6.

Wido, 10 december 2008 2:44 pm

Wij hebben zelf ook al intern veel op IPv6 draaien. Wel via een SixXS tunnel, maar het is ideaal!

De kantoorservers die normaal achter NAT stonden kan je nu tenminste direct bereiken, geen lastige poorten meer forwarden.

En NAT is security? Nee, zeker niet! Als je gewoon ip6tables gebruikt kan je op IPv6 je infrastructuur net zo dicht krijgen.

@ Shock Media, jullie draaien al dual-stack toch? Merken jullie dat veel mensen een site met een A en AAAA-record niet kunnen bereiken?

Jean-Paul, 10 december 2008 3:53 pm

Ik wil heel graag gebruik gaan maken van ipv6, alleen mijn:
-ISP (xs4all) ondersteund alleen tunnels, en wat moet je daar mee...
-Mijn netwerkprovider(colocatie) ondersteund nog geen IPV6, ze kunnen geen indicatie geven wanneer wel...
-Mijn andere netwerkprovider(backup colocatie) ondersteund nog geen IPV6, ze kunnen geen indicatie geven wanneer wel...

Tja, dan blijft er voor mij als kleine onderneming en consument weinig over. Het zou een xs4all dan ook sieren wanneer ze native ipv6 zouden aanbieden. Wanneer deze techniek eenmaal is uitgerold kan je de opgedane kennis eenvoudig doorspelen naar een organisatie als KPN, waar xs4all weer onderdeel van is. Het zijn kleine stapjes, maar stapjes die wel noodzakelijk zijn!

Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor andere netwerk/adsl aanbieders.

Dick Tump (Shock Media), 10 december 2008 4:11 pm

@Wido: Wij draaien inderdaad dual-stack. We hebben nog geen klachten ontvangen en we hebben zelf ook nog geen problemen gemerkt. Ook bij wegvallen van de IPv6 connectivity aan de client kant, schakelt de client (bijv. een webbrowser) vaak vrij snel over op IPv4. We hebben hier wel wat testjes mee uitgevoerd.

Wel leuk om te zien is dat bepaalde sites toch al echt IPv6 bezoekers krijgen. Naast onze eigen site zien we ook dat bijv. circuitsonline.net (waar blijkbaar studenten komen met IPv6 via Surfnet) veel IPv6 bezoekers krijgt.

Casper, 10 december 2008 5:07 pm

Wij hebben hier ook al veel websites en applicaties van ons zelf en klanten op IPv6 en IPv4 tegelijk draaien. Ook hiermee nooit problemen van klanten en gebruikers gehad. Enkel dat hier vanaf kantoor de XS4ALL tunnel soms wat sloom is. Een keer fatsoenlijke native IPv6 over ADSL zou erg prettig zijn.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.