Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Waarom IPv6 maar weinig bedrijven écht wat interesseert

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 6 oktober 2015 08:00 uur

De IPv4-adressen zijn nu écht op én toch komen bedrijven niet massaal in actie om hun netwerken via IPv6 bereikbaar te maken. IPv4 blijkt tot de dag van vandaag dé standaard terwijl IPv6 nog steeds niet veel meer dan een protocol waar maar relatief weinig dataverkeer over wordt getransporteerd. Onbegrijpelijk zal menig lezer van ISPam.nl zeggen. En toch is het helemaal niet zo vreemd dat het zo´n vaart niet loopt met IPv6.

Het feit dat er een tekort is aan beschikbare IPv4-nummertjes is de belangrijkste en feitelijk ook de enige reden om IPv6 te willen gebruiken. Natuurlijk heeft IPv6 ook wel wat verbeteringen ten opzichte van IPv4, maar die zullen voor de meeste mensen niet ter zake doen. En nu zijn er geen IPv4-nummertjes (gratis) meer te krijgen. So what? Werkt het internet plotseling niet meer? Zijn delen van het internet nu niet meer bereikbaar? Wordt het internet minder betrouwbaar? Nee, nee en nee, natuurlijk zijn hier nuances op maar in de basis is dat zo, maar mocht iemand daar anders over denken dan hoor ik dat graag.

Ja, maar extra IPv4-adressen krijgen is niet mogelijk, dus als je extra servers (of service) in je netwerk wilt opnemen die een eigen IPv4-adres nodig hebben, dan worden die onbereikbaar. Natuurlijk, maar op het moment dat je die servers dan een IPv6-adres geeft, worden ze dan wel ineens op magische wijze bereikbaar via IPv4? Volgens mij niet. Dus als netwerkeigenaar zul je dan moeten gaan NAT-en of op een andere manier aan IPv4-adressen moeten komen.

Dus IPv6 heb je ten opzichte van IPv4 niet zo heel veel aan. Je kan namelijk ook een 10.x.x.x IPv4-adressen gaan NAT-en in plaats van IPv6-adressen gebruiken en die NAT-en. Een voorbeeld is wel dat je dan “meteen klaar bent voor de toekomst” want IPv6 zal op een gegeven moment de standaard (moeten) worden, maar dat is nu nog niet het geval.

Het is op dit moment nog prima mogelijk om IPv4-adressen te kopen. Dat wordt wel telkens lastiger en de prijzen zullen stijgen, maar net als andere schaarse goederen hebben die waarde. Toevallig kon het bedrijfsmiddel IPv4-adressen tot nu toe gratis worden gekregen maar de prijs is dus alleen een stuk gestegen van 0,00 euro per stuk naar ruim 10,00 euro per stuk. Elke ondernemer heeft daar last van en die kosten maken als elk bedrijfsmiddel gewoon onderdeel uit van de kostprijs van het product of dienst die wordt aangeboden.

Ook voor de grote (Nederlandse) ISP’s geldt hetzelfde. Als IPv4 gewoon werkt en er nog voldoende IPv4-adressen in hun bezit zijn om alle klanten te kunnen bedienen, waarom is het dan voor hun noodzakelijk om IPv6 uit te rollen? Natuurlijk zijn er voldoende argumenten te geven waarom ze dat wel zouden moeten doen maar zakelijk gezien is er voor hun geen noodzaak.

Sterker nog het uitrollen van IPv6 kan ook tot nieuwe problemen leiden, zoals het feit dat de feitelijke veiligheid die NAT achter een IPv4-router geeft wegvalt en alle apparaten in de netwerken van miljoenen eindklanten plotseling vanaf het internet bereikbaar worden via IPv6.

Natuurlijk zijn er goede redenen waarom IPv6 zo snel mogelijk door alle netwerkeigenaren in Nederland én daarbuiten moet worden uitgerold en geïmplementeerd. Dat vind ik zelf ook! Echter dat veel netwerken er nog niet klaar voor zijn en IPv6 weinig mensen écht wat lijkt te interesseren, is best goed te begrijpen.

DavidH, 6 oktober 2015 11:09 am

Sommige netwerken gaan er al op over om IPv4 minder bandbreedte te geven...

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.