Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Gartner ziet belangrijke trends in datacenters

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 8 oktober 2015 08:00 uur

Zoals elk jaar publiceerde Gartner ook dit jaar weer haar blik op de wereld tijdens de IT Expo. Natuurlijk is het Internet of Things nog steeds een van de belangrijkste ontwikkelingen in IT, maar dit jaar verschijnen er ook twee opvallende nieuwe trends in het lijstje met de IT-trends voor morgen. Cloud ‘an sich’ is al lang geen trend meer, sterker: zeker IaaS is een commodity geworden en PaaS gaat dat binnenkort worden. De wereld is inmiddels gewend aan het feit dat systemen niet binnen de eigen bedrijfsmuren staan of zelfs in een datacenter op relatief korte afstand van het bedrijf. Systemen worden ondergebracht bij providers die dergelijke systemen het goedkoopst kunnen leveren. Het goedkoopst, klopt. Want die trend zet zich onverminderd voort: de tarieven voor met name IaaS blijven onder grote druk staan. Kortom: servers staan overal ter wereld, verspreid over diverse datacenters die samen opereren als één datacenter. Volgens Gartner is dat een van de belangrijkste trends voor morgen: het Enterprise Defined Datacenter.

Het Enterprise Defined Datacenter is een datacenter dat is samengesteld uit verschillende IaaS, PaaS en SaaS-diensten, maar wel als één geheel wordt beheerd. Daarvoor is een grote rol weggelegd voor bijvoorbeeld cloud brokerage-tools en providers, maar ook voor system integrators die processen over deze verschillende diensten kunnen harmoniseren. Een bedrijf als ServiceNow speelt hier slim op in door zichzelf te afficheren als Enterprise Cloud Company, omdat zij met hun ITSM-tooling over alle partijen heen processen kunnen ‘orchestreren’. Tegelijkertijd geeft dit aan dat standaarden steeds belangrijker worden. Al die verschillende partijen moeten dezelfde taal spreken in hun services, in de regel ITIL. Integratie van systemen – en processen – is niet voor niets nog steeds een trend die Gartner benoemt. Niks nieuws onder de zon, maar wel onverminderd belangrijk.

In de lijn van Enterprise Defined Datacenter ligt Global Datacenter Management. Het Enterprise Defined Datacenter is de agglomeratie van XaaS-diensten, het Global Datacenter Management zorgt ervoor dat je het daadwerkelijk als één geheel kunt beheren. DCIM verandert sterk van karakter. De traditionele DCIM-pakketten moeten in rap tempo aanpassen om buiten de muren van het ‘reguliere’ datacenter systemen te kunnen beheren. DCIM moet bovendien veel meer kunnen: het moet overal, in het hele ecosysteem, proactief potentiële problemen kunnen opsporen, analyseren en met voorgestelde acties komen om te voorkomen dat problemen ontstaan. Real-time. En dat niet alleen voor de infrastructuur, maar voor de gehele keten: full stack. Daarmee worden dit soort systemen steeds complexer en dat vergt weer zeer specialistische kennis. Betekent dat dat IT-organisaties weer gaan groeien? Dat zou in tegenspraak zijn met de vergaande automatisering van IT-ecosystemen.

Toch ziet Gartner hier ook een trend. Ze noemt dit bi-modal IT: de juiste balans in de IT-organisatie. Die organisatie verandert natuurlijk ook. Een stabiele productieomgeving die zo goed als volledig geautomatiseerd is versus de behoefte aan innovatie en flexibiliteit in IT – en voor dat laatste heb je weer specifieke kennis nodig. Het is de eeuwige levenscyclus van IT.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.