Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Nieuwe servers in AWS: van Big naar nano

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 19 oktober 2015 08:00 uur

De grote IaaS-providers strijden om de grote klanten en… Big Data. Want in Big Data zit het grote geld. En dus doen de grote jongens echt alles om nog groter te worden. Letterlijk. Amazon is vanaf nu de onbetwiste leider, dankzij Intel. Vanaf komend jaar is het mogelijk om bij AWS de X1 te bestellen. Dit beest herbergt 2TB aan geheugen en honderd cores.  Hart van het systeem is de gloednieuwe Intel Xeon v3.

Daarmee is Amazon de eerste die deze processor in IaaS inzet, maar natuurlijk zullen andere providers snel volgen. De processor maakt het mogelijk om zware applicatieomgevingen zoals SAP HANA in public cloud te hosten. De Xeon-processors hebben de X86-architectuur, nog steeds het overgrote deel van de markt, zeker op gebied van virtualisatie. Probleem met X86 was, tot voor kort, de limiet die de chiparchitectuur heeft. De E7 heeft echter 18 kernen en 45MB L3-cache. Dat maakt de E7 uitermate geschikte voor High Performance Computing. AWS heeft nu een behoorlijke voorsprong op Azure, waar de E5 wordt gebruikt voor de zwaarste instances (DV2).
Maar Amazon kondigde ook nog meer aan. Iets waar de gemiddelde webhoster veel meer last van gaat krijgen dan de supermachines die eigenlijk alleen door grote bedrijven gebruikt zal worden. Amazon heeft namelijk ook de T2.nano: 1 vCPU, 512 Mb aan geheugen. Genoeg voor een kleine website. Trekt de website ineens toch veel meer verkeer, dan is dat geen probleem. T2.nano is ‘burstable’. Zodra het verkeer toeneemt, schakelt Amazon automatisch cpu’s en geheugen bij. Zodra het verkeer weer normaliseert, wordt deze extra capaciteit weer teruggebracht naar de originele configuratie.

Amazon heeft nog geen prijzen bekendgemaakt voor de X1 en de T2.nano.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.