Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Kijkje in het datacenter van Data Center Arnhem

  • Door
  • Redactie
  • geplaatst op
  • 2 november 2015 08:00 uur

Wat is er nou leuker dan een kijkje nemen binnen in een datacenter? Het is voor onze bezoekers onmogelijk om elk Nederlands datacenter zelf te bezoeken. Gelukkig hebben wij als redactie de rubriek ‘een kijkje in de keuken van’ in het leven geroepen en kun je nu gewoon vanaf de bank ‘op bezoek’ bij verschillende datacenters. In deze aflevering nemen wij een kijkje bij Data Center Arnhem (DCA) en stelden wij Martijn Willems, Sales Manager van DCA, een aantal vragen over de visie van het datacenter, de klanten en de toekomst. Tot slot nemen wij aan de hand van een aantal foto’s ook daadwerkelijk een kijkje in het datacenter.

DCA (53) (Large)

Het buitenaanzicht van het DCA-pand in Arnhem.

Data Center Arnhem in het kort

Locatie Datacenter: DCA heeft 2 datacenters in Arnhem
Oprichtingsjaar: 2010
Datavloer NAP: 16,5 meter boven NAP

Aantal medewerkers: 8

Totale oppervlakte: 1400m2
Oppervlakte datavloer: 746m2

Totaal vermogen: 1 MW
Stroom per rack: tot 8KW
Stroom redundantie: 2N
Soort stroom (leverancier): GDF-SUEZ
Soort koeling: Free/compressed downflow, Koudwater downflow
Koeling redundantie: N+1

Carrier neutraal: Ja
Meet-me-room: Ja
PUE op de datazaal: 1.25
Remotehands: Ja, 24/7

Certificeringen: SOC2-2, TIERIII
Brancheorganisaties: ISPConnect, DDA

Is DCA regionaal, nationaal of internationaal georiënteerd en wat voor soort klanten zijn er in het datacenter aanwezig?

DCA richt zich met name op bedrijven en instellingen binnen Nederland. “Er zijn op dit moment geen buitenlandse bedrijven in het datacenter aanwezig, maar we hebben wel een aantal dergelijke trajecten open staan op het moment. Onze ligging is t.o.v. Duitsland bijvoorbeeld gunstig en hier zijn verbindingsmogelijkheden. Onze klanten bevinden zich in diverse branches en van klein tot groot, maar met name de organisaties waarvoor continuïteit, kwaliteit en betrouwbaarheid van groot belang zijn, mogen wij tot ons klantenbestand rekenen.”

Wat doen jullie om de fysieke, logische en virtuele veiligheid en continuïteit van het datacenter te beschermen?

DCA is een zelfstandig datacenter met twee vestigingen in Arnhem: een aan de Tivolilaan – de hoofdvestiging, én op industriepark de Kleefse Waard. Beide locaties hebben een dubbele basisinfrastructuur: onafhankelijke energievoorziening en glasvezelverbindingen. “Onze locatie aan de Tivolilaan kan qua beveiliging wedijveren met een legerpost. We zijn gevestigd in het oude rekencentrum van de Akzo, dat tijdens de koude oorlog is gebouwd.”

In het datacenter zijn 4 zalen die voldoen aan de allerhoogste kwaliteitseisen: “We hebben de meest recente koelinstallaties, gesloten cold-corridors, gasblusinstallaties, bewaking-, en toegangssystemen. Deze kennis specifieke investeringen hebben ervoor gezorgd dat wij de afgelopen 17 jaar geen down time hebben gehad, en daar zijn wij heel trots op. We bieden Twin Data Center oplossingen, IT-infrastructuur oplossingen en connectiviteitsdiensten naar de rest van de wereld. Daarnaast kunnen klanten ook bij ons terecht voor maatwerk in virtuele en security (o.a. anti-Ddos) diensten.

In 2013 behaalde DCA als eerste bedrijf in Nederland de SOC2-certificering. Dat is de internationale industriestandaard als het gaat om uitbestede diensten en cloud computing. De ISO 27001 is in SOC2 verwerkt als normenkader. “Op basis van het ISO 27001 normenkader en op de klantcontracten is een risicoanalyse uitgevoerd. De aanbevelingen die hieruit voorkomen, zijn opgesteld in de SOC2-2 rapportage die beschikbaar gesteld kan worden. Wij auditen onszelf dus en kunnen onze klanten voorzien van een output rapportage. SOC2 is de auditingsmethode voor datacenters.”

Is het datacenter carrier neutraal en welke fiber- en netwerkleveranciers en internet exchanges zijn er aanwezig?

De datacenters van DCA zijn carrierneutraal, naast het eigen netwerk zijn er dus ook volop andere netwerken in het datacenters beschikbaar. De volgende partijen leveren connectiviteitsdiensten: Arnix, Breedband Arnhem, BT, Caiway Cogent, Equinix, Eurofiber, I4-Networks/PE NetLogics, Introweb, KPN, NDIX, NL-ix, Relined, SSGA, Surfnet, TrenT, Vetixo, Yourfiber en Ziggo.

“Het netwerk van Arnix heeft een mix van diverse peering/transit uplinks. Net als in onze datacenters hebben wij ook hier aan alles gedacht. De verschillende uplinks worden op onze locatie aan de Tivolilaan aangesloten middels 3 verschillende ducts die het pand verlaten. Daarnaast beschikt de locatie Kleefse Waard ook over een eigen uplink. Deze 2 panden zijn middels een ring met elkaar verbonden en daarom kunnen beiden panden elkaar voorzien van connectiviteit. Om organisaties een handje te helpen bieden we op hetzelfde netwerk ook een hardware matige IPS(intrusion prevention sytem) aan en verdelen de kosten hiervan onder de afnemers. Daarmee proberen we een dure IPS ook voor kleinere bedrijven en instellingen toegankelijk te maken omdat het internet tegenwoordig sterk vervuild is.”

Hoe werken jullie aan een zo laag mogelijke PUE?

“We zijn zeer tevreden over onze huidige PUE (Power Usage Effectiveness) van 1,25. DCA streeft naar een zo laag mogelijke PUE en blijft investeren het in groener worden van haar datacenters, want dat scheelt in de kosten en is beter voor het milieu.

Dagelijks wordt er actief gemonitord op IT-load en koelvermogen. Door het bijsturen van deze processen zorgen we er als datacenter organisatie voor dat de koeling ten opzichte van de totale facilitaire en IT-load geoptimaliseerd is. Hiermee voorkomen wij dat er onnodig teveel energie gebruikt wordt binnen het datacenter.

Tevens is er geïnvesteerd in het reduceren van het facilitaire energieverbruik. In het gehele gebouw is er gekozen voor energiezuinige LED-verlichting, dat op computervloer niveau zelfs schakelt op aanwezigheid. Hierdoor wordt ervoor gezorgd dat de verlichting enkel geschakeld wordt daar waar men aan het werk is. Daarnaast beschikken we over moderne UPS’en met een hoog rendement en de koelinstallatie is van het type indirecte vrije koeling.”

Wat doen jullie verder aan MVO?

“We houden met onze activiteiten rekening met het milieu, maar hebben ook oog voor de menselijke aspecten binnen en buiten onze organisatie. Naast het werken aan een zo laag mogelijke PUE, hechten wij waarde aan de privacy van onze klanten en ondersteunen we een typisch Arnhems goed doel (Ome Joops Tour). Daarnaast participeren we actief in een aantal brancheorganisaties. Verder zijn we een Erkend Leerbedrijf.”

Wat verwachten jullie van de toekomst van jullie datacenter en hoe gaan jullie dat waarmaken?

“De afgelopen vijf jaar hebben de medewerkers gepassioneerd geïnvesteerd in de facilitaire infrastructuur van de beide datacenters (volledig in Nederlands privé-eigendom). Dat blijven we in de toekomst ook doorzetten. Ons doel is in eerste instantie de biotoop te worden voor ICT Gelderland en dit dragen we naar buiten ook steeds meer uit dankzij groei in medewerkers en capaciteit. Daarnaast nemen we actief deel in de brancheverenigingen voor de datacenter- en hostingmarkt middels ons lidmaatschap van de Dutch Datacenter Association (DDA) en ISPConnect. Doordat we binnen Nederland een zeer goede digitale infrastructuur hebben en profiteren van betrouwbare en betaalbare energie, is het voor buitenlandse bedrijven zeer aantrekkelijk om te kiezen voor een Nederlands datacenter. Wij verwachten dan ook dat de vraag vanuit met name het buitenland de komende jaren zal toenemen.”

Na afgelopen voorjaar een succesvolle Overheid 360-beurs gedraaid te hebben, nemen we in november opnieuw deel aan de Storage Expo 2015 in Utrecht, de grootste vakbeurs op het gebied van dataopslag en -beheer in de Benelux. Geïnteresseerden zijn van harte welkom om onze stand te bezoeken en verder kennis te maken met onze diensten. Dit kan uiteraard ook middels een rondleiding in een van onze datacenters.

Binnenkort vieren we ons 5-jarig jubileum en nodigen we u hier graag voor uit op een van onze locaties.”

Wat zijn de unieke eigenschappen van het datacenter?

“In de afgelopen 17 jaar hebben wij geen downtime gehad en daar zijn we erg trots op. Verder functioneren beide datacenters als Twindatacenter met een eigen glasvezelring, hebben we een complete 2N installatie die concurrent maintainable is en zijn onze State-of-the-art datacenters met SOC2 gecertificeerd op alle diensten. De ligging van onze datacenters is tevens uniek, de DCA datacenters liggen niet op aanvliegrouten, zijn ruim boven NAP gesitueerd, liggen vrij centraal en zijn goed bereikbaar. Daarnaast bieden wij onze klanten kortlopende contracten, dit omdat we onze klanten willen binden met goede diensten en niet met financiële verplichtingen. Dit doen we door maatwerkoplossingen te bieden en omdat we ook zelf ISP-diensten leveren, kennen we veel van de problematiek en denken we mee met onze relaties. Onze medewerkers hebben verstand van zaken, zijn transparant en eerlijk, ook als er eens iets niet gaat zoals door ons bedacht is.”

Wat voor voorzieningen zijn er voor klanten aanwezig, zoals vergader-/werkruimtes, koffie- en snoepmachine, kantine etc?

“Wij willen onze klanten een zo optimaal mogelijke werkomgeving bieden. Zo bieden wij aparte werkruimtes, vergaderruimte met casting presentatiescherm, voldoende parkeerplekken op ons terrein bij de goederenontvangst, een goederenlift, gratis WI-FI, een koffie- en soepautomaat bij onze nieuwe keuken en bieden we klanten de mogelijkheid om bijeenkomsten bij ons te organiseren en om met hun relaties onze datacenters te bezoeken. Daarnaast hebben we voldoende reserve materialen op voorraad en staan we altijd open voor nieuwe ideeën!”

Welke (referentie)klanten zijn er aanwezig in het datacenter?

De volgende klanten zijn aanwezig in onze datacenters: Eshgro, Gemeente Arnhem, ROC Rijnijssel, Hosted, Remedy-IT, De Onderwijsspecialisten, Akzo, Bonar, Koninklijke Kentalis, SIDN, RID De Liemers, Hype Automatisering en Specialized BV.

En natuurlijk de rondleiding door de datacenters van Data Center Arnhem:

Datavloer en racks

Een close up van de racks van DCA

Een close up van de racks van DCA

Generatoren

DCA (67) (Large)

Een van de generatoren in de datacenters van DCA

Koelinstallatie

De koelunits van DCA

De koelunits van DCA

De airconditioning vanaf het dak gezien

De constructie voor de airconditioning op het dak van DCA

UPS

De UPS vangt bij een stroomstoring tijdelijk de belasting op. Dit zorgt ervoor dat er geen downtime ontstaat en geeft de generatoren de tijd om op te schakelen, zodat deze de primaire stroomvoorziening kunnen opvangen. DCA maakt additioneel ook gebruik van stroomverdelers (ATS, Automatic Transfer Switch).

De UPS vangt bij een stroomstoring tijdelijk de belasting op. DCA maakt additioneel ook gebruik van stroomverdelers (ATS, Automatic Transfer Switch).

Blusinstallatie

De blusflessen van DCA staan keurig op een rij

De blusflessen van DCA staan keurig op een rij

Iedere blusfles heeft een eigen drukmeter

Iedere blusfles heeft een eigen drukmeter om te controleren of de blusser nog in goede staat is

Recreatie

In het datacenter bevindt zich een aparte koffiehoek

In het datacenter bevindt zich een aparte koffiehoek

Vergaderruimte

In deze vergaderruimte vinden besprekingen plaats, hier kunnen klanten ook gebruik van maken

In deze vergaderruimte vinden besprekingen plaats, hier kunnen klanten ook gebruik van maken

Klantruimte

Wie daadwerkelijk langskomt, kan in deze ruimte wachten op zijn afspraak.

Wie langskomt, kan in deze ruimte wachten op zijn afspraak.

Zo ziet de ruimte waar DCA zijn klanten ontvangt er uit

In deze klant werkruimte kan men o.a. patchen om in een rustige omgeving te kunnen werken

Nog niet genoeg gezien? Bekijk hier een virtuele tour door DCA

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.