Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Kijkje in het datacenter van Vancis

  • Door
  • Redactie
  • geplaatst op
  • 11 november 2015 08:00 uur

Wat is er nou leuker dan een kijkje nemen binnen in een datacenter? Het is voor onze bezoekers onmogelijk om elk Nederlands datacenter zelf te bezoeken. ISPam.nl springt in dit gat met de rubriek ‘Kijkje in het datacenter’. In deze aflevering nemen wij een kijkje bij Vancis en stelden wij Martien Bakker, Teammanager Datacenter Services bij Vancis BV, een aantal vragen over de visie van het datacenter, de klanten en de toekomst. Tot slot nemen wij aan de hand van een aantal foto’s ook daadwerkelijk een kijkje in het datacenter.

Vancis in het kort

Naam datacenter(group): Vancis B.V.
Aantal datacenters: 2
Plaats: Amsterdam en Almere
Oprichtingsjaar: 2008
Aantal medewerkers: 140 medewerkers
Oppervlakte datavloer: 2.100 m2 (1.700 m2 Adam en 400 m2 Almere)
Totaal vermogen: 2080 kW (A’dam) en 480 kW (Almere) – IT vermogen
Stroom per rack: Variërend tot 10 kW
Stroom redundantie: Amsterdam 2N en Almere N+1
Soort koeling: Divers: koelsystemen en cold corridors
Koeling redundantie: N+1
Carrier neutraal: Ja
Meet-me-room: Nee
PUE: 1.5
Datavloer NAP: Variërend per datavloer en locatie
Soort stroom (leverancier): Groene stroom
Remotehands: Ja, 24/7
Certificeringen: ISO27001:2013, ISO9001:2008, Goed Beheer Zorgnetwerk, NICTIZ gecertificeerd, AMS-IX Certified Datacenter
Brancheorganisaties: Stichting DHPA, Nederland ICT, DDA

Is Vancis regionaal, nationaal of internationaal georiënteerd en wat voor klanten zijn er in het datacenter aanwezig?

“Het fundament van onze dienstverlening zijn onze eigen datacenters in Amsterdam en Almere. Vanuit hier bieden wij diverse diensten aan.” De twee datacenters van Vancis zijn internationaal georiënteerd.
Onze klantenbestand is zeer divers en bestaat uit zowel grote als kleine organisaties. De klanten variëren van organisaties en/of instellingen in de volgende sectoren: Onderwijs, Onderzoek, Zorg, Telecom/ISP/Carriers en Zakelijke Dienstverlening.

Wat doen jullie om de fysieke, logische en virtuele veiligheid en continuïteit van het datacenter te
beschermen?

Om de veiligheid en continuïteit van de datacenters te beschermen, heeft Vancis diverse zichtbare en onzichtbare systemen in gebruik. “Zo is er 24/7 bewakingspersoneel op locatie en is er bewaking en monitoring middels camera’s. We maken gebruik van toegangssystemen. Bezoek dat niet over een vaste toegangspas beschikt dient zich te allen tijde aan te melden en te legitimeren voordat toegang wordt verleend. Daarnaast dient de betreffende bezoeker geautoriseerd te zijn door de klant. Naast de toegang zijn ook alle overige ruimtes in het datacenter voorzien van het toegangscontrolesysteem. Het kan voorkomen dat mensen enkel toegang hebben tot een selecte ruimte.”

Is het datacenter carrier neutraal en welke fiber en netwerk leveranciers en internet exchanges zijn
er aanwezig?

Beide datacenters van Vancis zijn carrier neutraal. “In de datacenters van Vancis zijn ontzettend veel fiber, netwerkleveranciers en internet exchanges aanwezig.” Vancis heeft meer dan 50 fiber carriers in haar datacenter, als Colt, EuroFiber, Level3 Global Crossing, FLAG en PacketExchange. Vancis heeft meer dan 100 IP providers in haar datacenters en drie Internet Exchanges: AMS-IX, NL-IX en Netherlight.

Hoe werken jullie aan een zo laag mogelijke PUE?

“Duurzaamheid staat bij Vancis voorop en wij doen hier dan ook veel aan.” Vancis is lid van MJA3, ook wel meerjarenafspraken energie-efficiëntie. Dit is een overeenkomst tussen de overheid en Vancis om zo afspraken te maken over het effectiever en efficiënter inzetten van energie. “Vancis voldoet aan de MJA norm. Vancis rapporteert jaarlijks over de voortgang. Enkele maatregelen: een groot deel van de verbruikte energie gaat naar het datacenter, IT-apparatuur wordt energiezuiniger gemaakt, efficiënte koeling, flexibele storage systemen die data die minder opgevraagd wordt op energie-efficiënte schrijven of tapes plaatst. Voor de koeling zijn de ruimten voorzien van koude/warmte gangen waardoor er efficiënt gekoeld wordt.”

Wat doen jullie verder aan MVO?

Ook op andere terreinen wordt energie bespaard, ondanks dat het een klein deel is op het totaal, te denken valt aan LED-verlichting, gebruik laptops en elektrische auto’s. “Zo doen wij jaarlijks een bijdrage aan goede doelen. Ook hosten wij een grote ICT-omgeving waar wij wij 40 procent van de kosten voor eigen rekening nemen.”

Wat verwachten jullie van de toekomst van jullie datacenter en hoe gaan jullie dat waarmaken?

“Vancis heeft met de twee datacenters een rijke historie opgebouwd met als basis het Amsterdam Science Park. Van oorsprong is Vancis een belangrijk netwerkknooppunt, met o.a. de aanwezigheid van de AMS-iX, NL-iX en Netherlight en heeft daarmee meegewerkt om het Science Park te laten groeien tot een locatie met 1 van de hoogste netwerk dichtheid ter wereld.” In de toekomst wil Vancis haar sterke positie op netwerkgebied minimaal laten meegroeien met het toekomstig internetverkeer.

Naast een belangrijke locatie voor telecom- en ISP-partijen wordt het datacenter gebruikt om hoogwaardige IT-systemen te huisvesten van klanten en eigen systemen om zelf hoogwaardige ICT-diensten te ontwikkelen en aan te bieden aan onderwijs-, zorginstellingen en andere bedrijven. “Zo hebben wij recent een nieuwe innovatieve clouddienst voor de medische researchsector gelanceerd. Kennisdeling en samenwerking zijn pijlers die wij integreren in onze (toekomstige) dienstverlening.”

Vancis zal ook de komende jaren veel in nieuwe technieken blijven investeren om het datacenter up-to-date te houden. Technieken als security, brandmeld-/blussysteem, (nood)stroomsystemen en koeling worden ook de komende jaren aangepast aan de laatste eisen die worden gesteld aan moderne datacenters. Hierbij wordt continu veel aandacht besteed aan energie efficiency, zodat Vancis ook in de toekomst een datacenter heeft die voldoet aan de milieunormen.

Wat zijn de unieke eigenschappen van het datacenter?

  • Ongeëvenaarde connectiviteit (AMS-IX, NL-IX Netherlight knooppunt)
  • Technology Transfer met SURFsara
  • Twee eigen energiezuinige datacenters in de regio Amsterdam
  • Premium Security voor systemen, netwerken en gegevens
  • 24/7 toegang tot deskundige datacenter engineers
  • Bewezen trackrecord van betrouwbare beschikbaarheid

Wat voor voorzieningen zijn er voor klanten aanwezig, zoals vergader-/werkruimtes, koffie- en
snoepmachine, kantine etc?

Er zijn diverse voorzieningen voor klanten, zoals werkruimtes, wireless netwerk en koffie/frisdrank.

En natuurlijk de rondleiding door de datacenters van Vancis:

Datavloer en Racks

_MG_2622

Computerruimte

 

_MG_2604

Tape robot in een speciaal beveiligde en geconditioneerde ruimte

 

_MG_2543

Computerruimten voor co-locatie klanten en de Vancis cloud

 

Blusinstallatie en koelinstallatie

_MG_2619

Blusgas installatie met inergen gas dit i.c.m. een VESDA systeem voor de brandmeldingen.

 

_MG_2631

Computerruimten voorzien van cold-corridors t.b.v. efficiënte en gerichte koeling

 

koelmachines

Koelmachines

UPS/Generatoren

vancis

Noodstroomvoorziening met o.a. redundante brandstofvoorziening.

 

_MG_2643

Hoofd verdeelinrichting met energie monitoring

 

Leo, 11 augustus 2016 2:25 pm

Mooi inkijkje in het datacenter. Ik wist niet dat Vancis mee heeft gedragen aan de groei van het UvA Sciencepark, nice! Ik neem aan dat Vancis zich inderdaad aan zijn woord houdt ten aanzien van de verbeterde veiligheid, moderner brandmeldsysteem, blussysteem, etc zodat de data veilig blijft.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.