Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

De mens achter het bedrijf: Ian McClarty (PhoenixNAP)

  • Door
  • Paula Lina
  • geplaatst op
  • 28 oktober 2015 08:00 uur

McClarty is president van het van oorsprong Amerikaanse datacenter/IaaS-provider PhoenixNAP, maar ook hij is klein begonnen. “Het begon eigenlijk allemaal met een advertentie die ik op mijn studentencampus zag. Het bedrijf zocht iemand om de servers te beheren. Ik had al wel wat technische achtergrond en zocht een baantje, dus ik reageerde.”

Het eerste kantoor

Na een kort telefoontje kon McClarty op gesprek komen, naar het hostingbedrijf dat uiteindelijk zou uitgroeien tot PhoenixNAP. “Toen ik bij het kantoor aankwam, dacht ik even dat ik in de maling genomen was. Daar stond ik; in het kantoor van een chiropractor.” In hetzelfde kantoor als de praktijk van de oprichter, waren een paar servers gehuisvest. “Het was eigenlijk een miniatuurdatacenter, midden in een woonwijk.”

McClarty werd meteen aangenomen. “De eigenaar vroeg me of ik wachtwoorden en gebruikersnamen van de root kon instellen. Ik zei ja – en kon meteen aan de slag. Vanaf toen ben ik mezelf eigenlijk blijven bijleren. Naast mijn werk blijf ik ook nu nog doorstuderen, gewoon voor de lol. Ik hou er namelijk van om te leren, vind techniek fascinerend en zo blijf ik mezelf ontwikkelen. Ik zie het als een investering in mezelf en een leuke manier om mijn tijd te besteden.”

Tegenwoordig komt McClarty vrijwel iedere dag naar zijn kantoor. “Dan ga ik rustig zitten en neem ik met anderen de verkoopcijfers door. Er wordt dan overlegd over de strategie, marketing; eigenlijk overal word ik wel bij betrokken. We hebben een klein team; dat houdt het overzichtelijk.” McClarty stuurt de anderen aan, om een beeld te krijgen van welke gebieden meer aandacht nodig hebben. “Zo hebben we nog wat te leren en winnen op het gebied van marketing; hoe we het bedrijf op de kaart zetten.”

Geen typisch Amerikaanse President

McClarty is geen competitieve zakenman. Volgens McClarty ben je namelijk als bedrijf nooit de enige ter wereld en kom je vaak verder met een eerlijk beeld scheppen. “Waarom zou je je groter of beter voordoen dan je bent? En waarom zou je vechten, als je ook met anderen kan samenwerken? In die zin ben ik misschien geen typisch Amerikaanse President, als je aan grote, bekende bedrijven denkt als Microsoft en Dell. Volgens mij is het veel belangrijker dat je iets kwalitatiefs, iets goeds brengt.”

Niet alleen

Ook staat zijn familie bij McClarty hoog in het vaandel. Met zijn broer en zus heeft McClarty een game-winkel geopend in de VS. “Op de een of andere manier hebben zij net als ik een enorme passie voor games. Ik had een tijd als droom om zelf spellen te ontwikkelen, maar dat is er niet van gekomen nadat het internet opkwam. Door die winkel kan ik toch iets met mijn passie doen. Het is mooi om te zien hoe goed de zaak loopt, grotendeels door ons eigen enthousiasme.”

Het denken in samen, doet hij niet alleen op zakelijk vlak. Je zou McClarty een typische ‘community-man’ kunnen noemen. “Ik neem tegenwoordig ook deel aan een lokale Docker-community. Veel is daarbij nog nieuw; we tasten daar vrijwel de hele tijd af wat de voor- en nadelen zijn.” Hij gelooft dat samenwerken stimulerend kan zijn, bijvoorbeeld ook voor kinderen die iets nieuws willen leren. “Delen is belangrijk. Het maakt niet eens zoveel uit of je het dan over technologie hebt of het sociale aspect; met delen kom je sneller verder. Al helemaal als je een passie hebt voor iets; zoals ik met technologie.”

Behalve van leren en games, houdt McClarty ook van eten. “Ik wil en moet eigenlijk wel afvallen, maar ik hou teveel van eten. Ik lust echt elke soort eten die je je maar kan bedenken.” Het enige wat McClarty liever niet eet, is een ‘menudo’-soep; een typisch Spaanse maaltijd, waarin koeienmaag verwerkt is. “Ik ben half Spaans van oorsprong, dus dat kreeg ik als kind al voorgeschoteld. Daar heb ik voorlopig wel genoeg van gehad.”

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.