Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Dell breidt cloudportfolio verder uit met Azure in ‘verhuurmodel’

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 27 oktober 2015 08:00 uur

Dell timmert flink aan de weg. Vorige week maakte het bedrijf bekend dat het EMC overneemt en daarmee een aanzienlijke macht wordt in de cloud. EMC is een van de leiders als het aankomt op virtualisatietechnieken, niet alleen vanwege VMware maar ook omdat EMC in negen van de tien gevallen de storagetechniek levert achter de virtualisatie, meer dan bijvoorbeeld Compellent van Dell. Maar Michael Dell had deze week nog meer nieuws.

Dell kondigde vorige week aan samen met Microsoft een hybride cloud te gaan leveren op basis van Azure. Hoewel Azure natuurlijk het liefst zou zien dat klanten alles naar public cloud verhuizen, weet Microsoft ook dat met name grote ondernemingen naar hybride oplossingen migreren. Bedrijfskritieke applicaties op een private cloud-omgeving, minder kritische omgevingen in public. De uitdaging daarbij is de orchestratielaag. Door een geïntegreerde stack te leveren, omzeil je dat probleem. De oplossing van Dell en Azure is modulair schaalbaar en ook on premise, bij de klant zelf, inzetbaar.

Op zich best opmerkelijk. Met EMC haalt Dell namelijk ook de joint venture met VCE binnen dat met haar vBlocks en vxBlocks ook on premise-cloudoplossingen kan bieden, nota bene in combinatie met bijvoorbeeld vCloud Air en EMC Hybrid Cloud. Maar: dat is allemaal niet echt public, laat staan een leidend public platform. En dat is Azure wel. In die zin is de strategie kristalhelder.

Nog veel interessanter in dit opzicht is het commerciële model dat Dell aanbiedt. Bij private cloud-stacks gaat het vaak toch om cash out. Er moet immers geïnvesteerd worden in hard- en software, zeker als dit on premise wordt neergezet. Er is, met andere woorden, altijd een CAPEX-element, daar waar public cloud echt OPEX kan zijn – zonder ‘upfront’ investeringen in fysieke infrastructuur. Dell biedt het platform aan op basis van huurkoop. Klanten kunnen de oplossing zes maanden proberen en pas daarna besluiten of ze dit willen blijven huren. Zo worden grote investeringen vooraf voorkomen. Dat kon wel eens een heel belangrijke zet zijn.

Daarbij is de instap sowieso al laag: naar schatting gaat een basisconfiguratie nog geen 10.000 euro kosten. Daarvoor krijgt de klant een Dell PowerEdge C6320 rackserver, twee switches, 64TB aan storage, Windows Server 2012R2 met SCCM 2012 R2 en natuurlijk Azure-licenties.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.